Cum se deschide terminalul pe Mac

Terminal este o aplicație care vă oferă acces la funcționarea interioară a Mac-ului printr-o interfață de linie de comandă (CLI). Utilizarea acestei aplicații vă oferă posibilitatea de a face o mulțime de modificări în sistemul de operare care nu sunt disponibile din interfața grafică cu utilizatorul (GUI). În general, nu este destinat clienților obișnuiți. În schimb, servește ca un instrument excelent pentru utilizatorii și dezvoltatorii avansați.

Totuși, dacă sunteți curios, acest articol vă arată cum să deschideți Terminal pe Mac și să utilizați comenzile de bază.

Instrucțiunile din acest articol sunt prezentate folosind MacOS 10.15 Catalina. Comenzile ar trebui să se aplice în Terminal pe orice computer Mac.


Ce este Terminalul?

Terminalul este un emulator care oferă o interfață de linie de comandă. Este similar cu PowerShell din Microsoft Windows, care a înlocuit Command Prompt (MS-DOS) în 2017. macOS se bazează pe sistemul de operare Unix construit inițial de AT&T pentru Bell System. Terminalul folosește implicit shell-ul Bash.

Un „shell” este un alt cuvânt pentru interfață, indiferent dacă este text sau este plin de grafică. Deoarece Terminalul emulează mediul din linia de comandă, shell-ul creează interfața vizuală în cadrul emulației. Pentru macOS, shell-ul implicit este Bash (Bourne-Again Shell), deși puteți comuta la Z Shell (sau zsh) folosind o comandă.

Tot ce vedeți în macOS provine dintr-o interfață grafică pentru utilizator. În loc să introduceți comenzi, aveți ferestre gestionate de mouse și tastatură. Ecranele tactile, gesturile, stilourile digitale și multe altele facilitează interacțiunile. De ce să vă deranjați să tastați comenzi într-o interfață veche?

Explicația simplă este că puteți face orice folosind comenzi, cum ar fi să schimbați locația de stocare implicită pentru capturile de ecran, să jucați jocuri, să faceți Mac să vorbească, să afișați foldere ascunse și multe altele. Mai important, comenzile sunt mai rapide, deoarece sunt directe.

Cu toate acestea, interfața grafică care generează toate ferestrele și meniurile macOS vizează ușurința și simplitatea, nu viteza. În timp ce glisați un fișier de la fereastră la fereastră, utilizarea unei linii de comandă pentru a efectua aceeași mișcare poate fi mai rapidă.


Cum se deschide terminalul

Terminalul se află de obicei pe doc. Pictograma seamănă cu un ecran de intrare din linia de comandă cu un simbol alb> (mai mare decât) setat pe un fundal negru.

De asemenea, puteți accesa aplicația Terminal prin intermediul Launchpad-ului.

  1. Faceți clic pe pictograma „rachetă” situată pe doc. Aceasta deschide MacOS Launchpad.

  2. Apasă pe Altele dosar.

  3. Apasă pe Terminal app.

Bazele comenzii

Iată câteva startere de bază din linia de comandă. Sunt cuvinte de acțiune precum copiere, mutare și listare. Unele dintre acestea nu sunt utilizate în exemplele de mai jos. În schimb, această listă ilustrează doar modul în care încep comenzile.

Nu există o „anulare” simplă pentru comenzile terminalului, deci asigurați-vă că vă simțiți confortabil folosind acest lucru înainte de a efectua cu adevărat modificări în sistemul dvs.

  • pisică - Enumerați conținutul unui fișier sau folder
  • cd - ca DOS, utilizați această comandă pentru a schimba directoare
  • cp - Copiați un fișier sau folder
  • implicite - Această comandă modifică setările care nu sunt enumerate în Preferințe
  • ls - această comandă listează conținutul unui director
  • mkdir - Creați un director
  • mv - Mutați un fișier sau un folder
  • nano - Deschideți editorul Terminal
  • ssh - scurt pentru Secure Shell, această comandă creează o conexiune criptată sigură între două gazde.
  • sudo - îți actualizează comanda cu privilegii administrative (superutilizator) și necesită o parolă. Aveți grijă, totuși, deoarece comenzile incorecte ar putea deteriora macOS și ar putea necesita o nouă instalare.

Comenzi pentru a începe

Iată comenzi distractive și utile pentru a începe. Acestea includ menținerea computerului tău treaz, vizionarea unei versiuni ASCII a Star Wars Episodul IV și câteva altele.

Pentru a executa aceste comenzi, trebuie să terminați apăsând tasta Enter. Am notat această tastă în comenzile care necesită mai multe intrări.

Vizualizați conținutul unui fișier sau director

Acest lucru este la îndemână dacă doriți să vedeți conținutul unui fișier ZIP sau executabil înainte de a fi despachetat. Introduceți locația fișierului sau folderului după ~ (tilde) simbol.

cat ~ / fișier / cale / aici

Măriți frecvența de actualizare

Numărul de la sfârșit reprezintă numărul de zile pe care Mac le va aștepta pentru a verifica actualizările. MacOS verifică de obicei o dată pe săptămână, deci numărul implicit este 7 la sfârșit. În acest exemplu, Mac-ul va verifica o dată pe zi.

implicit scrie com.apple.SoftwareUpdate ScheduleFrequency -int 1

Păstrați computerul Mac trezit

Deoarece Mac-ul dvs. nu poate bea cafea, următoarea cea mai bună modalitate de a-l păstra treaz este să-l alimentați cu o comandă cu cofeină. Acest lucru îl va forța să rămână treaz la nesfârșit.

Cofeină

Pentru a opri, tastați CTRL + C chei.

Dacă doriți să vă mențineți computerul treaz pentru o anumită perioadă de timp, utilizați următorul exemplu. Aici am ales 250,000 de secunde (ceea ce nu este chiar trei zile pentru cei care sunt curioși).

Cofeinat -t 250000

Urmăriți o versiune text a Star Wars: O nouă speranță

Este doar distractiv. Este posibil să nu stați în întreaga emisiune, dar este uimitor să vedeți acest film clasic portretizat folosind un format ASCII animat, așa cum ați fi la începutul anilor 1980.

nc prosop.blinkenlights.nl 23

Schimbați formatul capturii de ecran

PNG este formatul implicit. Utilizați această comandă pentru a salva capturi de ecran în JPG, GIF sau alt format de fișier.

implicit scrie com.apple.screencapture tip jpg

Schimbați numele implicit al capturii de ecran

MacOS salvează capturi de ecran cu data și ora listate în numele fișierului. Utilizați această comandă pentru a crea un nume de fișier implicit care nu este atât de urât și lung.

valorile implicite scriu numele com.apple.screencapture „Nume ecran nou capturat”

Modificați captura de ecran Salvare destinație

Capturile de ecran salvează în mod implicit pe desktop. Utilizați această comandă pentru a schimba locația de stocare țintă, cum ar fi un folder dedicat.

implicit scrie com.apple.screencapture location ~ / your / location / here

Apăsaţi Introduce cheie.

SystemUIServer killall

Eliminați captura de ecran Shadow Drop

Dacă faceți capturi de ecran ale unei ferestre deschise folosind Comandă + Shift + 4 + Bara de spațiu , MacOS adaugă o umbră când faceți clic pe acea fereastră. Dacă nu doriți acest efect, utilizați următoarea comandă:

implicit scrie com.apple.screencapture disable-shadow -bool ADEVĂRAT; killall SystemUIServer

Pentru a reactiva efectul, tastați această comandă:

implicit scrie com.apple.screencapture disable-shadow -bool FALS; killall SystemUIServer

Chime Like a iPhone Connecting to Power

Iată o mică distracție pe linia de comandă pentru proprietarii de iPhone.

implicit scrie com.apple.PowerChime ChimeOnAllHardware -bool ADEVĂRAT; deschideți /System/Library/CoreServices/PowerChime.app

Pentru a dezactiva soneria, tastați următoarele și apăsați tasta Enter:

implicit scrie com.apple.PowerChime ChimeOnAllHardware -bool FALS; killall PowerChime

Faceți Mac-ul să vorbească

Acest lucru nu are alt scop decât să distreze copiii cu vocea mecanică a Mac. Nu aveți nevoie de ghilimele din comandă. (Asigurați-vă că înlocuiți propoziția între ghilimele cu orice doriți să vorbească computerul.)

Spune „Tastează-ți propoziția cool aici”

Descărcați fișiere de pe Internet

Nu doriți să descărcați fișiere utilizând un browser? Luați această rută în schimb.

cd ~ / Descărcări /

Apăsaţi Introduce tasta și introduceți această comandă. Apăsați pe Introduce tasta din nou odată ce ați introdus comanda.

curl -O [URL-ul fișierului de descărcat]