Cum să zip și dezarhivați fișierele și folderele pe un Mac

Mac OS X și macOS vin cu un sistem de compresie încorporat care poate zip și dezarhiva fișierele. Acest sistem integrat este relativ de bază, motiv pentru care sunt disponibile și multe aplicații terțe. O privire rapidă la Mac App Store dezvăluie peste 50 de aplicații pentru arhivarea și dezarhivarea fișierelor.

Înainte de a descărca o aplicație terță parte, aflați cum să comprimați și decomprimați fișierele și folderele folosind utilitarul Archive încorporat pe Mac. Este un instrument de bază, dar face treaba.

Informațiile din acest articol se aplică Mac-urilor care rulează macOS Catalina (10.15), macOS Mojave (10.14), macOS High Sierra (10.13) sau macOS Sierra (10.12), precum și OS X 10.8 până la OS X 10.11.

Daniel Fishel / Lifewire


Compresie OS X și macOS

Utilitarul Arhivă include opțiuni pe care le puteți modifica, dar nu vă deranjați să le căutați în folderul Aplicații; nu este acolo. Apple ascunde utilitarul deoarece este un serviciu de bază al sistemului de operare. Apple și dezvoltatorii de aplicații utilizează serviciile de bază pentru a spori capacitățile unei aplicații. De exemplu, Mac Mail folosește utilitarul Archive pentru a comprima și decomprima atașamentele, în timp ce Safari îl folosește pentru a decomprima fișierele pe care le descărcați.

Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie niciodată de modificarea setărilor pentru Utilitarul Arhivă. Încercați utilitarul așa cum este configurat în starea sa implicită. Puteți încerca întotdeauna noi setări mai târziu.

De obicei, utilizați utilitarul Arhivă fără a-l lansa. Cu toate acestea, dacă aveți un număr mare de fișiere de comprimat sau decomprimat, puteți lansa utilitarul și trageți și fixați fișiere și foldere pe acesta. Utilitarul Arhivă este situat la Sistem > Bibliotecă > Servicii de baza > aplicatii.

Utilitarul Arhivă poate fi ascuns, dar asta nu înseamnă că nu puteți accesa serviciile sale. Apple face ca fișierele și folderele să fie decomprimate și dezarhivate extrem de ușoare, selectându-le în Finder și folosind utilitarul Archive.


Comprimarea unui singur fișier sau folder

Comprimarea unui fișier sau folder în fereastra Finder este un proces simplu.

  1. Deschideți o fereastră Finder și navigați la fișierul sau folderul pe care doriți să îl comprimați.

  2. Faceți clic pe butonul Control (sau faceți clic dreapta dacă aveți un mouse cu această capacitate) pe element și selectați Comprima din meniul pop-up. Numele elementului pe care îl selectați apare după cuvântul Comprimare, astfel încât elementul de meniu propriu-zis citește Comprimare [numele articolului].

Utilitarul Arhivă închide fișierul selectat. Fișierul sau folderul original este lăsat intact. Versiunea comprimată se află în același folder cu fișierul original (sau pe desktop, dacă acolo se află fișierul sau folderul), are același nume ca fișierul original cu o extensie .zip.


Comprimarea mai multor fișiere și foldere

Comprimarea mai multor fișiere și foldere funcționează cam la fel ca și comprimarea unui singur element. Singurele diferențe constă în numele articolelor care apar în meniul pop-up și numele fișierului zip care este creat.

  1. Deschideți folderul care conține fișierele sau folderele vrei să comprimi.

  2. Selectați elementele pe care doriți să le includeți în fișierul zip. Faceți clic Shift-clic pentru a selecta o gamă de fișiere sau faceți clic cu comanda pentru a selecta elemente nonadiacente.

  3. După ce selectați toate fișierele și folderele pe care doriți să le includeți în fișierul zip, faceți clic dreapta sau faceți clic pe Control-clic pe oricare dintre elemente și selectați Comprima din meniul pop-up. De data aceasta, cuvântul Comprimare este urmat de numărul de articole selectate, cum ar fi Comprimare 5 articole.

Când compresia este terminată, articolele sunt stocate într-un fișier numit Archive.zip, care se află în același folder cu originalele.

Dacă aveți deja un articol în acel folder numit Archive.zip, un număr este atașat la numele noii arhive. De exemplu, ați putea avea Archive.zip, Archive 2.zip, Archive 3.zip și așa mai departe.

Un aspect curios al sistemului de numerotare este că, dacă ștergeți fișierele Archive.zip la o dată ulterioară și apoi comprimați mai multe fișiere din același folder, noul fișier Archive.zip are următorul număr din secvența anexată; nu o ia de la capăt. De exemplu, dacă comprimați trei grupuri de elemente multiple într-un folder, ajungeți la fișiere numite Archive.zip, Archive 2.zip și Archive 3.zip. Dacă ștergeți fișierele zip din folder și apoi zip un alt grup de articole, noul fișier se numește Archive 4.zip, chiar dacă Archive.zip, Archive 2.zip și Archive 3.zip nu mai există în acel folder .


Dezarhivarea unui fișier

Dezarhivarea unui fișier sau folder nu ar putea fi mai ușoară. Faceți dublu clic pe zip, iar fișierul sau folderul se decomprimă în același folder cu fișierul comprimat.

Dacă elementul pe care îl decomprimați conține un singur fișier, noul element decomprimat are același nume cu fișierul original.

Dacă un fișier cu același nume este deja prezent în folderul curent, fișierul decomprimat are un număr atașat la numele său.

Dosar pentru mai multe articole dezarhivate

Când un fișier zip conține mai multe articole, fișierele dezarhivate sunt stocate într-un folder care are același nume ca fișierul zip. De exemplu, dacă dezarhivați un fișier numit Archive.zip, fișierele sunt plasate într-un folder numit Archive. Acest folder se află în același folder cu fișierul Archive.zip. Dacă folderul conține deja un folder numit Arhivă, un număr este adăugat la noul folder, cum ar fi Arhiva 2.


Aplicații pentru comprimarea sau decomprimarea fișierelor Mac

Dacă doriți mai multe funcții de compresie a fișierelor decât oferă Apple în utilitarul său de arhivă, sunt disponibile aplicații terțe. Ei includ:

  • Unarchiver
  • WinZip (Mac Edition)
  • Stuffit Deluxe Mac 16
  • Keka
  • BetterZip 4