Cum să verificați versiunea curentă a BIOS-ului pe computer

Numărul de versiune al BIOS-ului dvs. nu este un lucru pe care trebuie să îl urmăriți în permanență. Principalul motiv pentru care doriți să verificați la ce versiune este este dacă sunteți curios dacă există o actualizare BIOS disponibilă.

Ca majoritatea lucrurilor din lumea tehnologiei, software-ul plăcii de bază (BIOS) se actualizează ocazional, uneori pentru a remedia erorile și alteori pentru a adăuga funcții noi.

Ca parte a unor procese de depanare hardware, în special a celor care implică RAM nouă sau un procesor nou care nu va funcționa corect, actualizarea BIOS-ului la cea mai recentă versiune este un lucru bun de încercat.

Mai jos sunt șase metode diferite pentru verificarea versiunii BIOS instalate pe placa de bază:

Metodele 1 și 2 sunt cele mai bune dacă computerul nu funcționează corect. Sunt independente de sistemul de operare.

Metodele 3, 4, 5 și 6 sunt modalități mai convenabile de a verifica versiunea BIOS, necesită computerul să funcționeze și să lucreze în Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista și Windows XP.


Metoda 1: reporniți computerul și acordați atenție

Modul „tradițional” de a verifica versiunea BIOS pe computer este de a urmări notația versiunii care apare pe ecran în timpul POST, pe măsură ce computerul începe să pornească.

  1. Reporniți computerul în mod normal, presupunând că funcționează suficient de bine pentru a face acest lucru. Dacă nu, ucideți alimentarea manual și apoi reporniți computerul.

    Dacă computerul este oprit chiar acum, pornirea lui normal va funcționa foarte bine.

  2. Urmăriți cu atenție când computerul pornește mai întâi și notați versiunea BIOS afișată pe ecran.

    Unele computere, în special cele realizate de producătorii importanți, prezintă un ecran cu logo-ul computerului în locul rezultatelor POST, care conține numărul versiunii BIOS. Presare Esc or Tab elimină de obicei ecranul logo-ului și afișează informațiile POST din spatele acestuia.

    Dacă ecranul cu rezultatele POST dispare prea repede, încercați să apăsați tasta Pauză tasta de pe tastatură. Majoritatea plăcilor de bază vor întrerupe procesul de pornire, oferind timp suficient pentru a citi numărul versiunii BIOS.

    Dacă întreruperea nu va funcționa, îndreptați smartphone-ul spre ecranul computerului și faceți un scurt videoclip cu rezultatele POST care clipesc pe ecran. Majoritatea camerelor înregistrează 60 fps sau mai mult, o mulțime de cadre pe care să le parcurgeți pentru a prinde acea versiune de BIOS.

  3. Notați numărul versiunii BIOS așa cum se arată pe ecran. Nu este întotdeauna 100% clar care dintre liniile criptice de litere și cifre de pe ecran este numărul versiunii, deci înregistrați tot ce ar putea fi.

    Fă o poză! Dacă ați avut norocul să întrerupeți procesul de pornire pe ecranul rezultatelor POST, faceți o fotografie cu telefonul. Acest lucru vă va oferi ceva concret de referit mai târziu.

  4. Acum ar trebui să aveți numărul de versiune al BIOS-ului.

Metoda de repornire este excelentă atunci când nu aveți avantajul unui computer funcțional și nu puteți încerca una dintre metodele mai convenabile de mai jos.

Cu toate acestea, poate deveni foarte frustrant să reporniți computerul de mai multe ori dacă tot lipsiți notația versiunii BIOS. Ecranul cu rezultatele POST este de obicei foarte rapid, mai ales că computerele devin mai rapide și scad timpul de pornire.


Metoda 2: lăsați instrumentul de actualizare BIOS să vă spună

Actualizarea BIOS-ului nu este ceva ce faceți manual, oricum nu complet. În cele mai multe cazuri, veți utiliza un instrument special de actualizare BIOS furnizat de producătorul computerului sau plăcii de bază pentru a face treaba.

Cel mai adesea, acest instrument va arăta în mod clar versiunea actuală a BIOS-ului instalat, deci chiar dacă nu sunteți pregătit să actualizați BIOS-ul sau nu sunteți sigur că trebuie, instrumentul de actualizare BIOS poate fi folosit doar pentru a verifica versiunea curentă .

Mai întâi va trebui să localizați suportul online pentru producătorul computerului sau plăcii de bază și apoi să descărcați și să rulați instrumentul. Nu este nevoie să actualizați nimic, așa că săriți acei pași ulteriori în instrucțiunile furnizate.

Această metodă funcționează atunci când computerul nu pornește corect numai dacă instrumentul de actualizare BIOS pentru placa de bază este bootabil. Cu alte cuvinte, dacă programul de actualizare BIOS furnizat funcționează numai din Windows, va trebui să rămâneți la Metoda 1.


Metoda 3: Utilizați informațiile de sistem Microsoft (MSINFO32)

O modalitate mult mai ușoară de a verifica versiunea BIOS care rulează pe placa de bază a computerului este prin intermediul unui program numit Microsoft System Information.

Nu numai că această metodă nu necesită repornirea computerului, ci este deja inclusă în Windows, ceea ce înseamnă că nu există nimic de descărcat și instalat.

Iată cum puteți verifica versiunea BIOS cu informațiile de sistem Microsoft:

  1. În Windows 10 și Windows 8.1, faceți clic dreapta sau țineți apăsat butonul Start, apoi alegeți Alerga.

    În Windows 8, accesați Run din ecranul de aplicații. În Windows 7 și versiunile anterioare de Windows, selectați Alerga din meniul Start.

  2. În caseta Executare sau căutare, introduceți următoarele exact așa cum se arată:

    msinfo32

    O fereastră intitulată Informații despre sistem va apărea pe ecran.

  3. Selectați Rezumatul sistemului dacă nu este deja evidențiat.

  4. În dreapta, sub Articol coloană, localizați intrarea intitulată Versiunea / data BIOS-ului.

    În funcție de cât de mult nu știți despre computerul sau placa de bază, poate fi necesar să știți și cine a făcut placa de bază și ce model este. Dacă aceste informații sunt raportate la Windows, veți găsi acele valori în Producător de placa de bază, Modelul BaseBoard, și Numele plăcii de bază articole.

  5. Notați versiunea BIOS așa cum a fost raportat aici. De asemenea, puteți exporta rezultatele acestui raport într-un fișier TXT prin Fișier > Export în meniul Informații sistem.

Informațiile despre sistem Microsoft sunt un instrument excelent, dar nu raportează întotdeauna un număr de versiune BIOS. Dacă nu a fost pentru computerul dvs., un program similar care nu este realizat de Microsoft ar trebui să fie următorul lucru pe care îl încercați.


Metoda 4: Utilizați un instrument de informații de sistem terță parte

Dacă informațiile de sistem Microsoft nu v-au furnizat datele despre versiunea BIOS de care aveți nevoie, există mai multe instrumente de informare a sistemului pe care le puteți încerca în schimb, multe care sunt mult mai detaliate decât MSINFO32.

Iată cum se face:

  1. Descărcați Speccy, un instrument de informare a sistemului complet gratuit pentru Windows.

    Există mai multe instrumente cu informații de sistem foarte bune de ales, dar Speccy este preferatul nostru. Este complet gratuit, vine într-o versiune portabilă și tinde să afișeze mai multe informații despre computer decât instrumente similare.

  2. Instalați și rulați Speccy dacă ați ales versiunea instalabilă sau extrageți și apoi rulați Speccy.exe or Speccy64.exe dacă ai ales versiunea portabilă.

    Consultați 64 de biți vs 32 de biți dacă nu sunteți sigur ce fișier să ruleze.

  3. Așteptați în timp ce Speccy vă scanează computerul. De obicei, durează câteva secunde până la câteva minute, în funcție de cât de rapid este computerul.

  4. Alege Plăci de bază din meniul din stânga.

  5. Rețineți Versiune listate în BIOS-ul subcategoria din dreapta. Aceasta este versiunea BIOS pe care o urmărești.

Platforma Marca enumerate aici nu este de obicei ceva ce merită să știm. Instrumentul de actualizare BIOS și fișierul de date de care aveți nevoie vor proveni de la producătorul computerului sau plăcii de bază, listat ca Producător, și va fi specific modelului plăcii de bază, listat ca Model.

Dacă Speccy sau alt instrument „sysinfo” nu funcționează pentru dvs. sau preferați să nu descărcați și să nu instalați software, aveți alte câteva metode pentru a verifica versiunea BIOS a computerului.


Metoda 5: Rulați o comandă de prompt de comandă

O comandă simplă poate fi utilizată pentru a imprima versiunea BIOS în Command Prompt. S-ar putea să încercați acest lucru înainte de metoda puțin mai avansată de mai jos, dar numai după ce ați încercat programele grafice de mai sus.

  1. Deschideți linia de comandă.

    Există mai multe moduri de a deschide linia de comandă, dar în majoritatea versiunilor de Windows, puteți tasta cmd în bara de căutare sau în meniul Start pentru a o găsi. În toate versiunile de Windows, executând aceeași comandă în caseta de dialog Executare (WIN + R) funcționează, de asemenea.

  2. Tastați această comandă, urmată de Introduce:

    bios wmic obține smbiosbiosversie

  3. Ar trebui să vedeți ca versiunea BIOS să apară chiar sub comanda pe care ați introdus-o.

Puteți, de asemenea, să introduceți fișierul systeminfo | findstr "Versiunea BIOS" comanda în linia de comandă pentru a găsi informațiile despre versiunea BIOS așa cum sunt raportate în instrumentul de informații despre sistem explicat mai sus.

Metoda 6: Descoperiți-l în registrul Windows

Nu în ultimul rând și probabil nu atât de surprinzător pentru cei care știți, multe informații despre BIOS pot fi găsite înregistrate în registrul Windows.

Nu numai că versiunea BIOS este listată în mod clar în registru, așa este adesea producătorul plăcii de bază și numărul modelului plăcii de bază.

Iată unde îl puteți găsi:

Nu sunt aduse modificări cheilor de registry în pașii de mai jos, dar dacă vă este teamă că ați putea face modificări neintenționate la această parte foarte importantă a Windows, puteți face întotdeauna o copie de rezervă a registrului, doar pentru a fi în siguranță.

  1. Deschideți Registrul Editor.

  2. Din lista de stupi de registry din stânga, extindeți HKEY_LOCAL_MACHINE.

  3. Continuați să profilați mai adânc în interiorul HKEY_LOCAL_MACHINE, mai întâi cu HARDWARE, Apoi DESCRIERE, Apoi Sistem.

  4. Cu Sistem extins, selectați BIOS-ul.

  5. În dreapta, în lista valorilor de registry, localizați-o pe cea numită Versiunea BIOS. Surpriză ... valoarea din dreapta este versiunea BIOS instalată chiar acum.

  6. Notați undeva versiunea BIOS, precum și versiunea BaseBoardManufacturer   BaseBoardProduct valori, dacă aveți nevoie de ele.

Registrul Windows poate părea înfricoșător, dar atâta timp cât nu schimbi nimic, este perfect inofensiv să sapi în jur.

Ați făcut modificări accidentale în registrul Windows? Este ușor să le inversați dacă ați făcut backup la registry într-un fișier REG. consultați Cum să restaurați registrul Windows dacă aveți nevoie de ajutor.