Cum să salvați un iPhone sau iPod umed

Oricât de atenți am fi, iPhone-urile se udă uneori. Este doar un fapt al vieții. Indiferent dacă vărsăm băuturi pe ele, le aruncăm în cadă, avem copii care le înmoaie în chiuvetă sau orice alte nenorociri apoase, iPhone-urile și iPod-urile se udă.

Dar un iPhone umed nu este neapărat un iPhone mort. Deși unele iPhone-uri nu pot fi salvate indiferent de ceea ce faceți, încercați aceste sfaturi înainte de a declara iubitul dvs. gadget mort.

Peter Cade / Iconica / Getty Images

Multe dintre sfaturile din acest articol se aplică și iPod-urilor ude. De asemenea, avem detalii complete despre salvarea unui iPad umed.


Obțineți un iPhone 7 sau mai nou (sunt impermeabile)

Probabil cel mai ușor - dar nu cel mai ieftin - de a salva un iPhone umed este să obții unul care să fie rezistent la deteriorarea apei.

Ambele modele din seria iPhone 7, precum și seria iPhone 8 și iPhone X, sunt rezistente la apă și au un rating IP67. Asta înseamnă că telefonul poate supraviețui cu până la 3.3 metri (1 metru) de apă timp de până la 30 de minute fără a fi deteriorat. Nu va trebui să vă faceți griji cu privire la vărsarea unei băuturi pe un iPhone 7 sau la scăderea scurtă a acestuia în chiuvetă.

Și mai bine, seria iPhone XS și XR au impermeabilizare IP68. Asta înseamnă că pot intra până la 2 metri de apă timp de 30 de minute fără a se deteriora.

Totuși, dacă nu aveți unul dintre aceste modele, încercați sfaturile și trucurile din restul acestui articol pentru a vă salva dispozitivul umed.


Nu face asta!

Dacă iPhone-ul dvs. este îmbibat, ceea ce nu faceți este la fel de important ca ceea ce faceți. Dacă nu sunteți atent, s-ar putea să faceți din greșeală ceva care ar putea deteriora dispozitivul. Deci, dacă iPhone-ul sau iPod-ul dvs. este ud, nu faceți următoarele:

  1. Nu îl porniți niciodată: Dacă iPhone-ul dvs. este deteriorat de apă, nu încercați niciodată să îl porniți sau să-l treziți. S-ar putea să fiți tentați să faceți acest lucru pentru a vedea dacă funcționează în continuare, dar acest lucru poate scurta electronica din interior și le poate deteriora și mai mult. De fapt, ar trebui să evitați orice ar putea determina funcționarea electronice, cum ar fi primirea notificărilor care luminează ecranul. Dacă telefonul tău era oprit când s-a udat, te simți bine. Dacă dispozitivul dvs. a fost pornit, opriți-l (este puțin riscant, dar este mai bine decât să îl lăsați pornit cu toate funcțiile rulate).

  2. Nu utilizați un uscător de păr: Deși această tehnică poate funcționa pentru unii oameni, puteți, de asemenea, să vă deteriorați dispozitivul sau să împrăștiați mai mult apa. Este probabil cel mai bine să eviți și fanii, din același motiv. Nu lăsați nici dispozitivul pe un radiator. Acest lucru se va încălzi mult și ar putea deteriora telefonul în alte moduri.


Cum să salvați un iPhone umed

Cu aceste capcane evitate, urmați acești pași pentru a încerca să salvați iPhone-ul umed:

  1. Scoateți carcasa: Dacă iPhone-ul dvs. se află într-o carcasă, scoateți-l. Se va usca mai repede și mai complet fără ca carcasa să rețină picături de apă ascunse.

  2. Scuturați apa: În funcție de cât de îmbibat a devenit, este posibil să puteți vedea apă în mufa pentru căști a iPhone-ului, conectorul Lightning sau în alte zone. Scuturați apa cât mai mult posibil.

  3. Ștergeți-l: Cu apa scuturată, folosiți o cârpă moale pentru a șterge iPhone-ul și îndepărtați toată apa vizibilă (prosopul de hârtie funcționează într-un vârf, dar o cârpă care nu lasă reziduuri în urmă este mai bună).

  4. Scoateți cartela SIM: Cu cât aerul mai uscat intră în interiorul iPhone-ului umed, cu atât mai bine. Nu puteți scoate bateria și nu există multe alte deschideri, dar puteți scoate cartela SIM. Slotul SIM nu este mare, dar fiecare mic ajutor vă ajută. Doar nu vă pierdeți cartela SIM!

  5. Lăsați-l într-un loc cald: După ce ați scos cât mai multă apă din telefon, țineți dispozitivul oprit și lăsați-l undeva cald pentru a se usca câteva zile. Unele persoane lasă iPod-uri sau iPhone-uri deteriorate de apă pe partea superioară a unui televizor, unde căldura de la televizor ajută la uscarea dispozitivului. Alții preferă un pervaz însorit. Alege orice tactică îți place.


Tehnici avansate pentru a face față unui iPhone umed

Cea mai simplă și probabil cea mai sigură metodă de salvare a unui iPhone umed este doar să-l lăsați să se usuce în mod natural. Dar, există câteva opțiuni avansate pe care le puteți încerca să accelerați procesul de uscare:

  1. Pachete de silicagel: Știi acele pachete mici care vin cu niște alimente și alte produse care te avertizează să nu le mănânci? Absorb umezeala. Dacă puteți pune mâna pe destule pentru a vă acoperi iPhone-ul umed, acestea vă ajută să aspirați umezeala. Obținerea suficientă poate fi o provocare - încercați hardware, materiale de artă sau magazine de artizanat - dar sunt o opțiune excelentă.

  2. Puneți-l în orez: Aceasta este cea mai faimoasă tehnică (deși nu neapărat cea mai bună). Obțineți o geantă cu ziplock suficient de mare pentru a ține iPhone sau iPod și niște orez. Reintroduceți cartela SIM, introduceți dispozitivul în pungă și umpleți cea mai mare parte a pungii cu orez nefiert. Lăsați-l în pungă pentru câteva zile. În acest timp, orezul ar trebui să scoată umezeala din dispozitiv. Multe iPhone-uri ude au fost salvate în acest fel. Fii atent la bucățile de orez care intră în telefon.

    Nu folosiți orez îmbogățit. Poate lăsa praf în urmă, care poate pătrunde în telefon.


Încercați acest lucru numai dacă sunteți disperat

Dacă sunteți cu adevărat disperat sau cu adevărat priceput, puteți încerca această opțiune - dar mai bine știți ce faceți, deoarece vă puteți distruge iPhone-ul și anula garanția:

  1. Demontează-l: Vă puteți dezlipi iPhone-ul pentru a usca părțile umede. Separați părțile pentru a le usca la aer sau lăsați-le într-o pungă de orez pentru o zi sau două și apoi montați din nou dispozitivul.

    Aceasta este o opțiune foarte riscantă. Dacă nu știți cu adevărat ce faceți, este posibil să faceți mai mult rău decât bine și ar trebui să evitați acest lucru. Nu spune că nu te-am avertizat.

Încercați experții

Nu vrei să îți asumi singur această sarcină? Încercați oamenii cu experiență în repararea iPhone-urilor și iPod-urilor umede.

  1. Încercați o companie de reparații: Dacă niciuna dintre aceste tactici nu funcționează, există companii de reparații iPhone specializate în economisirea iPhone-urilor deteriorate de apă. Un pic de timp la motorul dvs. de căutare preferat vă poate pune în legătură cu o serie de furnizori buni.

  2. Încercați Apple: În timp ce daunele cauzate de umiditate nu sunt acoperite de garanțiile Apple, Apple va oferi reparații la iPhone-urile care au fost deteriorate de apă. Diferite modele au prețuri diferite pentru reparații, așa că urmăriți această pagină de pe site-ul Apple pentru cele mai recente detalii.

Cum se verifică deteriorarea apei într-un iPhone sau iPod folosit

Dacă cumpărați un iPhone sau un iPod uzat sau ați împrumutat dispozitivul cuiva și acum nu funcționează atât de bine, vă puteți întreba dacă s-a scufundat în apă. Puteți face acest lucru folosind indicatorul de umiditate încorporat pe iPod-uri și iPhone.

Indicatorul de umiditate este un mic punct portocaliu care apare în mufa pentru căști, în Dock Connector sau în slotul pentru cartela SIM. Consultați acest articol Apple pentru a găsi locația indicatorului de umiditate pentru modelul dvs.

Indicatorul de umiditate este departe de a fi infailibil, dar dacă vedeți punctul portocaliu, trebuie cel puțin să luați în considerare faptul că dispozitivul ar fi putut avea o experiență proastă cu apa.

Sfaturi software pentru a face față unui iPhone umed

După ce v-ați uscat iPhone-ul sau iPod-ul, este posibil să pornească foarte bine și să funcționeze ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Dar mulți oameni întâmpină unele probleme de software atunci când încearcă să-l folosească pentru prima dată. Încercați aceste sfaturi, care se aplică și iPod touch și iPad, pentru a rezolva unele dintre problemele obișnuite:

  • Ce să faceți cu un iPhone care nu se va porni
  • Cum se remediază un iPhone blocat la sigla Apple.