Uneori computerul pornește așa cum vă așteptați, ajungeți la ecranul de conectare Windows, dar apoi se întâmplă ceva. Este posibil ca computerul să se înghețe, să repornească singur sau să se oprească și să nu răspundă la nimic din ceea ce faceți.
Poate vedeți ecranul de conectare, dar după ce ați introdus parola, nu se întâmplă nimic. Pe de altă parte, poate vă puteți conecta, dar Windows se blochează și trebuie să reporniți manual. Din nou, poate Windows pare să pornească, dar desktop-ul dvs. nu apare niciodată și tot ce puteți face este să mutați mouse-ul în jurul unui ecran gol.
Indiferent de specific, acesta este ghidul de depanare pe care îl puteți utiliza dacă Windows pornește aproape tot timpul, dar nu vă puteți conecta sau desktopul nu se încarcă niciodată complet.
Dacă nu ajungeți nici măcar la ecranul de conectare Windows sau vedeți orice fel de mesaj de eroare, consultați pașii de urmat pentru a repara un computer care nu se va porni.
Acești pași se aplică pentru Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista și Windows XP.
Cum să remediați problemele de oprire, înghețare și repornire în timpul conectării la Windows
-
Porniți Windows în modul sigur. Dacă pornește complet, reporniți computerul de acolo așa cum ați face în mod normal și vedeți dacă Windows pornește corect. O actualizare eșuată sau un proces de pornire unic poate provoca uneori probleme de oprire, înghețare sau repornire în timpul procesului de conectare. De multe ori, toate nevoile Windows sunt o pornire curată în modul sigur și apoi o repornire pentru a rezolva problema.
-
Porniți Windows cu ultima configurație bună cunoscută. Aceasta va readuce setările driverului și ale registrului la starea în care se aflau în ultima dată când Windows a pornit și a oprit corect, eventual readucând computerul în stare de funcționare.
Desigur, acest lucru va funcționa numai dacă cauza problemei dvs. de conectare la Windows este legată de registru sau de o configurație a driverului.
Este sigur să încercați modul sigur înainte de ultima configurare bună cunoscută, deoarece informațiile valoroase stocate în registru pentru ca ultima configurare bună cunoscută să funcționeze corect, nu sunt scrise până când Windows nu pornește cu succes în modul normal.
-
Reparați instalarea Windows. Un motiv comun pentru care Windows nu reușește între ecranul de conectare și încărcarea cu succes a desktopului este că unul sau mai multe fișiere Windows importante sunt deteriorate sau lipsesc. Repararea Windows înlocuiește aceste fișiere importante fără a elimina sau schimba nimic altceva de pe computer.
În Windows 10, 8, 7 și Vista, aceasta se numește Reparare de pornire. În Windows XP este denumită Instalare de reparare.
Instalarea de reparații Windows XP este mai complicată și are mai multe dezavantaje decât reparația de pornire disponibilă în sistemele de operare Windows ulterioare. Dacă utilizați Windows XP, vă recomandăm să așteptați până când ați încercat pașii 4, 5 și 6 înainte de a încerca acest lucru.
-
Porniți Windows în modul sigur și apoi utilizați Restaurare sistem pentru a anula modificările recente. Windows poate îngheța, opri sau reporni în timpul procesului de conectare din cauza deteriorării unui driver, a unui fișier important sau a unei părți din registru. O Restaurare a sistemului va readuce toate aceste lucruri într-un moment în care computerul dvs. funcționa, ceea ce ar putea rezolva problema în întregime.
Dacă nu puteți accesa modul sigur din anumite motive, puteți efectua și o Restaurare sistem din setările de pornire (disponibilă pentru Windows 10 și 8 prin Opțiuni avansate de pornire). Utilizatorii Windows 7 și Vista pot accesa Safe Mode în System Recovery Options, care este disponibil din meniul Advanced Boot Options, precum și de pe Windows 7 sau Windows Vista Setup DVD.
Nu veți putea anula o Restaurare a sistemului dacă se face din Mod sigur, Setări de pornire sau din Opțiuni de recuperare a sistemului. S-ar putea să nu-ți pese, deoarece oricum nu poți ajunge la Windows în mod normal, dar este ceva de care ar trebui să fii conștient.
-
Scanați computerul pentru viruși, din nou din modul sigur. Dacă aveți probleme chiar și pentru a ajunge atât de departe, vă recomandăm să puneți mâna pe instrumentele antivirus bootabile gratuite pentru unele programe care vor căuta viruși chiar și fără acces la Windows. Un virus sau un alt tip de malware ar putea fi cauzat o problemă specifică cu o parte din Windows pentru a cauza eșecul în timpul conectării.
-
Ștergeți CMOS. Ștergerea memoriei BIOS de pe placa de bază va readuce setările BIOS la nivelurile implicite din fabrică. O configurare greșită a BIOS-ului ar putea fi motivul pentru care Windows nu poate ajunge până la desktop.
Dacă ștergerea CMOS-ului remediază problema de conectare la Windows, asigurați-vă că toate modificările pe care le efectuați în BIOS sunt finalizate pe rând, deci dacă problema revine, veți ști care a fost cauza.
-
Înlocuiți bateria CMOS dacă computerul dvs. are mai mult de trei ani sau dacă este oprit pentru o perioadă lungă de timp.
Bateriile CMOS sunt foarte ieftine și una care nu mai încarcă poate provoca tot felul de comportamente ciudate în orice moment al procesului de pornire al computerului, până la încărcarea desktopului Windows.
-
Reinstalați tot ce puteți în computer. Reîncărcarea va restabili diferitele conexiuni din interiorul computerului și ar putea rezolva problema care împiedică pornirea completă a Windows.
Încercați să reinstalați următorul hardware și apoi vedeți dacă Windows va porni complet:
- Remontați toate datele interne și cablurile de alimentare.
- Reinstalați modulele de memorie.
- Reinstalați orice carte de expansiune.
Deconectați și reconectați tastatura, mouse-ul și alte dispozitive externe.
-
Verificați cauzele scurtcircuitelor electrice în interiorul computerului. Un scurtcircuit electric este uneori cauza problemelor în timpul procesului de conectare la Windows, în special buclele de repornire și blocările puternice.
-
Testați memoria RAM. Dacă unul dintre modulele RAM ale computerului dvs. eșuează complet, computerul dvs. nici măcar nu se va porni. De cele mai multe ori, însă, doar o parte din memoria computerului dvs. va eșua.
Dacă memoria de sistem nu funcționează, computerul dvs. poate îngheța, opri sau reporni în orice moment, inclusiv în timpul sau după procesul de autentificare Windows.
Înlocuiți memoria din computer dacă testul de memorie arată orice fel de problemă.
Asigurați-vă că ați încercat tot posibilul pentru a finaliza pașii de depanare până la acesta. Pașii 11 și 12 implică ambele soluții mai dificile și mai distructive pentru Windows, care nu pornește complet. Este posibil ca una dintre soluțiile de mai jos să fie necesară pentru a rezolva problema dvs., dar dacă nu ați fost sârguincios în depanarea dvs. până în acest moment, nu puteți ști cu siguranță că una dintre soluțiile mai ușoare de mai sus nu este potrivită unu.
-
Testați hard diskul. O problemă fizică a hard diskului este cu siguranță un motiv pentru care este posibil ca Windows să nu pornească complet. Un hard disk care nu poate citi și scrie informații corect nu poate încărca fișierele necesare pentru pornirea Windows.
Înlocuiți hard diskul dacă testele dvs. arată o problemă. După înlocuirea hard diskului, va trebui să efectuați o nouă instalare a Windows.
Dacă nu se găsesc probleme legate de hard disk, hard diskul este bine din punct de vedere fizic, ceea ce înseamnă că cauza problemei dvs. trebuie să fie cu Windows, caz în care următorul pas va rezolva problema.
-
Efectuați o instalare curată a Windows. Acest tip de instalare va șterge complet unitatea pe care este instalat Windows și apoi va instala din nou sistemul de operare de la zero.
La pasul 3, v-am sfătuit să încercați să rezolvați această problemă reparând Windows. Deoarece această metodă de remediere a fișierelor Windows importante este nedistructivă, asigurați-vă că ați încercat acest lucru înainte de instalarea complet distructivă, de ultimă instanță, în acest pas.