Cum să protejați cu parolă o unitate USB

Păstrarea fișierelor stocate pe o unitate USB este, în general, mai sigură decât încărcarea lor în cloud. Pentru o securitate suplimentară, ar trebui să știți cum să protejați cu parolă o unitate flash sau un card SD în cazul în care este furată sau pierdută vreodată.

Instrucțiunile din acest articol se aplică pentru Windows și macOS. Sistemul de operare Chrome nu acceptă criptarea USB.


Instalați un instrument de protecție a parolei pentru unitatea USB

Dacă utilizați macOS, nu trebuie să utilizați instrumente de criptare terță parte. Începând cu Mojave (10.14), criptarea unității USB este integrată în utilitarul Finder. Înainte de a vă putea proteja prin parolă unitatea USB pe Windows, va trebui să instalați unul dintre următoarele instrumente:

  • Rohos Mini Drive: Rohos creează o unitate criptată separată pe o unitate USB.
  • Salvare USB: Această aplicație vă permite să adăugați protecție prin parolă la fișierele dvs. private.
  • VeraCrypt: Acest instrument de criptare open-source este disponibil pentru Windows, MacOS și Linux.
  • SafeHouse Explorer: Acest instrument de explorare a fișierelor vă permite să utilizați parole și criptare pe 256 de biți pentru a securiza fișierele de pe orice unitate.

Deși nu există o versiune a Rohos Mini Drive pentru Chromebookuri, puteți descărca programul pe Windows și îl puteți utiliza pentru a vă cripta profilul Google Chrome.


Cum să protejați cu parolă o unitate USB pe Windows

Multe instrumente de criptare USB vor cripta întreaga unitate, astfel încât să fie inaccesibilă fără o parolă. Rohos Mini Drive, cu toate acestea, adaugă o unitate suplimentară criptată la USB. În acest fel, puteți utiliza spațiul necriptat pentru fișiere obișnuite și puteți salva unitatea protejată prin parolă doar pentru date sensibile. Pentru a cripta o unitate USB utilizând Rohos:

  1. Introduceți unitatea USB în computer. Când computerul detectează unitatea USB, acesta va fi mapat ca o unitate nouă în Windows Explorer.

  2. Lansați Rohos Mini Drive și selectați Criptează USB conduce.

  3. Setați parola pe care doriți să o utilizați pentru a vă cripta unitatea și selectați Creați disc.

  4. Veți vedea o fereastră pop-up pe măsură ce software-ul creează unitatea criptată. Când procesul este finalizat, veți vedea un mesaj de confirmare.

  5. Noua unitate va apărea în Acest PC folder alături de celelalte unități (nu în folderul USB în sine). Mutați fișierele pe care doriți să le protejați de unitatea USB în noua unitate criptată.

  6. Scoateți unitatea flash. Veți vedea unitatea originală și unitatea criptată dispar din Acest PC dosar.

  7. Pentru a accesa fișierele dvs. criptate în viitor, deschideți unitatea USB de pe orice computer și selectați Rohos Mini fișier executabil, apoi introduceți parola pe care ați creat-o.


Cum se criptează o unitate USB pe Mac

Protejarea prin parolă a unităților USB pe un Mac este chiar mai ușoară, deoarece funcția este disponibilă în utilitarul Finder:

  1. Pentru a cripta o unitate USB cu Finder, unitatea trebuie formatată numai ca hartă de partiție GUID. Dacă trebuie să reformatați unitatea USB, copiați temporar toate fișierele pe computerul Mac și utilizați Utilitarul de disc pentru a șterge și reformata unitatea. În Sistem meniu pop-up, selectați GUID Partition Map.

  2. Deschis Găsitor și faceți clic dreapta pe pictograma unității USB, apoi selectați Criptați [numele unității].

  3. Introduceți parola pe care doriți să o utilizați pentru a cripta unitatea USB și verificați parola. De asemenea, puteți adăuga un indiciu pentru a vă aminti parola mai târziu.

  4. Selectați Criptați discul pentru a finaliza procesul de criptare.


Cum să protejați cu parolă un card SD

Dacă doriți să protejați prin parolă un card SD utilizat pentru camere sau alte dispozitive, procesul este în esență același. Dacă computerul dvs. nu are slot SD, veți avea nevoie de un cititor de carduri flash USB extern. Odată ce ați introdus cardul în computer, computerul îl va monta ca o altă unitate, la fel ca atunci când introduceți un stick USB obișnuit. Apoi puteți utiliza oricare dintre utilitățile menționate mai sus pentru a adăuga protecție prin parolă.

Dacă adăugați protecție prin parolă pe un card SD, acesta nu va mai funcționa într-o cameră digitală. Criptarea este destinată numai unităților pe care le utilizați pentru a stoca date.