Cum să găsiți aplicații deschise în GNOME, plasma KDE și scorțișoară

Desktop-ul Linux este una dintre cele mai eficiente interfețe de pe piață. Indiferent dacă utilizați GNOME, KDE Plasma sau Cinnamon, munca și experiența dvs. personală sunt ușoare. Dar când utilizați unul dintre aceste medii pentru prima dată, s-ar putea să vă pierdeți făcând sarcini simple.

O sarcină este găsirea aplicațiilor pe care doriți să le deschideți. Modul în care faceți acest lucru depinde de mediul desktop pe care îl utilizați (și fiecare mediu are mai multe metode). Iată cum puteți găsi aplicații deschise pe trei desktop-uri disponibile pentru Linux: GNOME, KDE Plasma și Cinnamon.

Instrucțiunile din acest articol folosesc GNOME 3.26.4, KDE Plasma 5.15 și Cinnamon 4.0.9.


GNOME

Există două moduri de a localiza aplicațiile care rulează cu GNOME: Prezentarea generală a activităților și o comandă rapidă de la tastatură. Cu aplicațiile deschise și minimizate (ceea ce înseamnă că aplicațiile sunt deschise, dar nu sunt vizibile pe desktop), selectați Activitati în colțul din stânga sus. Aceasta deschide Prezentarea generală a activităților, care afișează versiunile în miniatură ale aplicațiilor minimizate (deschise).

Pentru a afișa o aplicație minimizată pe ecran, selectați miniatura aplicației dorite.

Următoarea metodă pentru a găsi aplicații deschise (minimizate) în GNOME este să utilizați comanda rapidă de la tastatură, Alt + Tab. Acțiunea trece prin aplicațiile deschise în prezent. apasa si tine apasat Alt, Apoi apăsați Tab până când aplicația pe care doriți să o utilizați este focalizată. Eliberați ambele taste, iar aplicația revine pe desktop și este gata de utilizare.


KDE Plasma

Desktopul KDE Plasma face lucrurile mai simple (și familiare). Desktopul KDE Plasma are un panou în partea de jos a ecranului (la fel ca Windows 7 sau 10). Când aplicațiile deschise sunt reduse la minimum, acele aplicații apar în panou. Tot ce faceți este să selectați o aplicație minimizată pentru a o readuce pe desktop.

Dacă nu sunteți sigur care este aplicația, plasați cursorul peste pictograma aplicației (în panou) pentru a afișa o miniatură a aplicației. După ce găsiți aplicația, faceți clic pe pictogramă pentru ao afișa pe desktop.

La fel ca GNOME, KDE Plasma oferă o comandă rapidă de la tastatură pentru a parcurge aplicațiile minimizate. Scurtul tastatură este același cu cel găsit în GNOME (Alt+Tab). apasa si tine apasat Alt, Apoi apăsați Tab până când aplicația pe care doriți să o utilizați se concentrează.


Scorţişoară

Scorțișoară funcționează în mod similar cu plasma KDE. O diferență minoră este că, din cutie, Cinnamon include lansatoare rapide pe panou. Aceste lansatoare rapide sunt aplicații fixate pe care se poate face clic pentru a deschide aplicația (fără a fi nevoie să o găsiți în meniul desktop).

Chiar dacă nu există un lansator rapid pentru o aplicație fixată pe panou, în panou apare și o aplicație minimizată. Din această cauză, Cinnamon adaugă un indicator pentru a vă informa despre ce aplicații sunt deschise. Acest indicator este o linie orizontală sub pictograma aplicației. Orice pictogramă din panou cu un indicator înseamnă că aplicația este deschisă și minimizată. Niciun indicator nu înseamnă că pictograma este un lansator rapid (iar aplicația nu este deschisă). Pentru a aduce o aplicație deschisă pe desktop, apăsați pictograma aplicației sale din panou.

Scorțișoară oferă, de asemenea, posibilitatea de a vizualiza o miniatură a fiecărei aplicații minimizate. Plasați cursorul peste pictograma unei aplicații din panou și, dacă aplicația este deschisă (dar minimizată), miniatura se deschide pentru a vă oferi o privire rapidă.

Dacă nu sunteți sigur ce este aplicația, mutați mouse-ul în miniatură pentru a afișa aplicația pe desktop. Mutați mouse-ul departe de miniatură pentru a readuce aplicația într-o stare minimă. Când faceți clic pe pictograma minimizată, aplicația revine, gata de utilizare.

Scorțișoară folosește, de asemenea Alt + Tab Comanda rapidă de la tastatură. presa Alt de pe tastatură, apoi apăsați Tab pentru a parcurge aplicațiile minimizate. Dacă, în timp ce parcurgeți aplicațiile minimizate, faceți o pauză pe o aplicație, apare o miniatură pentru a vă oferi o vizualizare mai bună a aplicației. Când eliberați tastele, se deschide aplicația pe care ați făcut pauză.


Locație ușoară a aplicației

Aceste trei medii populare de desktop Linux facilitează găsirea aplicațiilor deschise. Indiferent dacă doriți să o faceți printr-un clic de mouse sau printr-o comandă rapidă de la tastatură, acele aplicații sunt o acțiune simplă departe de a reveni la locul de muncă.