Furtul de mașini reprezintă o amenințare mai mare în unele orașe decât în altele, dar este o crimă care se produce aproape peste tot. Conform datelor FBI, o mașină este furată în SUA cam la fiecare 43 de secunde. Alte surse stabilesc costul anual al vehiculelor furate în SUA între 5 și 6 miliarde de dolari. Deoarece mașina dvs. este probabil unul dintre cele mai scumpe lucruri pe care le dețineți, sunt mari șanse să vă fi gândit cel puțin la subiectul alarmelor auto.
Scopul principal al unei alarme de mașină este de a descuraja furtul, care poate fi realizat fie prin sperierea unor potențiali hoți, fie prin simpla simplificare a vehiculului. Alarmele auto au fost incendiate pentru că sunt mai puțin eficiente și chiar și cele mai complicate dispozitive pot fi ocolite de infractorii inteligenți, dar există dovezi că o alarmă auto bună poate oferi protecție împotriva infracțiunilor de oportunitate.
Anatomia de bază a unei alarme auto
La nivelul cel mai de bază, alarmele auto sunt dispozitive relativ simple. Acestea constau din cel puțin trei componente, care includ:
- Cel puțin un tip de senzor.
- Un fel de sirena care produce zgomot sau lumini intermitente.
- O unitate de control pentru ca totul să funcționeze.
Dacă te uiți la un sistem de alarmă auto foarte simplu, care include doar aceste trei componente, este destul de ușor să vezi cum funcționează întregul lucru.
În cel mai de bază sistem posibil, senzorul ar fi instalat în ușa șoferului și ar fi conectat prin cablu pentru a fi activat ori de câte ori ușa a fost deschisă. Cu sistemul armat, deschiderea ușii ar trimite un semnal către unitatea de control. Unitatea de control ar activa apoi sirena, atrăgând atenția asupra vehiculului și sperând că îl va speria pe viitorul hoț.
În practică, alarmele auto sunt adesea mult mai complicate.
Majoritatea alarmelor auto includ receptoare radio încorporate în unitățile de comandă, emițătoare care iau forma unor chei și o gamă largă de diferite tipuri de senzori. Ele pot fi, de asemenea, legate de o varietate de sisteme de vehicule, ceea ce poate duce la o serie de efecte.
Ce sunt senzorii de alarmă auto?
Senzorii de alarmă auto sunt ochii și urechile pe care unitatea de control le folosește pentru a spune când cineva încearcă să pătrundă în vehicul. Acești senzori funcționează în multe moduri diferite, dar toți au același scop de bază.
Cele mai frecvente tipuri de senzori de alarmă auto includ:
Senzori de ușă de alarmă auto
Senzorii de ușă sunt cei mai simpli și mai comuni senzori disponibili și se găsesc în aproape fiecare sistem de alarmă auto. Acești senzori pot fi instalați în ușile, portbagajul și capota unei mașini și permit unității de control să simtă ori de câte ori cineva deschide ceva pentru a avea acces la vehicul.
Motivul pentru care senzorii de ușă sunt atât de obișnuiți este că, de obicei, se leagă direct de întrerupătoarele care sunt deja prezente în mașină. Dacă ați observat vreodată că lumina domului se aprinde și se stinge atunci când deschideți și închideți ușa, acest lucru este cauzat de același comutator de ușă cu arc în care se leagă de obicei alarmele auto.
Variațiile pe această temă sunt conectate la mânerele ușii, ceea ce permite unității de control să dea alarma în momentul în care cineva atinge mânerul.
În timp ce senzorii de alarmă de ușă sunt de obicei destul de ușor de instalat, nu sunt infailibili. Cea mai mare problemă este că tot ce trebuie să facă un hoț pentru a ocoli acest tip de senzor este să spargă o fereastră și să urce fără să deschidă ușa.
Microfoane și senzori de presiune
Atât senzorii de presiune, cât și microfoanele funcționează pe același principiu, dar au scopuri ușor diferite. Microfoanele detectează nivelul de sunet ambiental, ceea ce permite unității de control să monitorizeze sunete precum spargerea sticlei care indică un furt în desfășurare.
Senzorii de presiune funcționează pe același principiu de bază ca microfoanele, dar sunt declanșați atunci când presiunea din vehicul se schimbă. Deoarece ruperea unei ferestre sau deschiderea unei uși vor declanșa o schimbare de presiune, acest tip de senzor poate fi relativ eficient.
Senzori de șoc de alarmă auto
Acești senzori trimit un semnal către unitatea de comandă dacă vehiculul este împins în vreun fel și există mai multe tipuri diferite de ele. Unele sunt întrerupătoare cu mercur, iar altele sunt mai complicate. Anumiți senzori de șoc sunt capabili să comunice severitatea mișcării către unitatea de comandă, care poate decide dacă să declanșeze alarma sau doar să emită un avertisment.
Deoarece acești senzori pot fi declanșați doar prin lovirea unui vehicul, sunt adesea declanșate accidental. De asemenea, este posibil ca cineva să declanșeze intenționat acest tip de senzor din motive rău intenționate sau din propria lor distracție.
Lucrul bun despre senzorii de șoc este că nu pot fi învinși la fel de ușor ca senzorii de ușă. Dacă un hoț sparge o fereastră și urcă în interior, există șanse mari ca vehiculul să ajungă să se deplaseze suficient pentru a declanșa alarma
Senzori de mișcare de alarmă auto
Majoritatea senzorilor de alarmă auto sunt proiectați pentru a preveni furtul unui întreg vehicul, dar unii hoți sunt imediat după piese. De exemplu, un hoț uneori ridică o mașină și își scoate roțile.
În timp ce un senzor de șoc se poate declanșa în timpul acestui tip de furt, senzorii de mișcare sunt proiectați având în vedere acest tip exact de scenariu.
Când un senzor de mișcare sau înclinare detectează că un vehicul s-a rotit sau s-a înclinat dincolo de un anumit punct, chiar dacă a fost deplasat foarte încet, va trimite un semnal către unitatea de control pentru a suna alarma. Acest lucru se realizează de obicei cu un comutator cu mercur, dar există și alte modele.
Acest tip de comutator este mai puțin probabil să înregistreze un fals pozitiv de la cineva care se lovește accidental de mașină.
Atragerea atenției și sperierea hoților
Pentru a descuraja efectiv furtul, o alarmă auto trebuie să poată alerta pe oricine din zonă că este în curs un furt. Acest lucru poate fi realizat într-o mână de moduri diferite. În acest scop, majoritatea alarmelor auto utilizează una sau mai multe dintre următoarele:
- Sirens
- Difuzoare
- Sisteme de vehicule existente
Sirenele sunt cea mai recunoscută caracteristică a alarmelor auto și sunt, de asemenea, cele mai enervante atunci când o alarmă auto se declanșează accidental. Volumul sirenelor de alarmă auto variază de la un sistem la altul, dar de obicei sunt suficient de puternice încât este foarte neplăcut să conduci un vehicul în jurul tău când unul pleacă. Ideea este de a atrage atenția asupra vehiculului, ceea ce poate determina hoțul să abandoneze vehiculul pentru o țintă mai ușoară.
O variantă pe tema sirenei este alarma auto care are un set de difuzoare. Aceste alarme auto vor reda un mesaj preînregistrat dacă un senzor de proximitate sau mișcare se stinge. În timp ce un hoț de mașini cu experiență probabil nu va fi descurajat de acest tip de sistem, ar putea fi suficient de deranjant pentru a speria un posibil oportunist criminal.
Multe alarme auto utilizează, de asemenea, sistemele de vehicule existente. Unele sunt capabile să claxoneze, iar altele vor clipi semnalizatoarele. Sistemul de aprindere poate fi, de asemenea, legat de alarmă, caz în care poate fi dificil ca hoțul să pornească vehiculul fără cunoștințe extinse despre acea alarmă.
Luarea de control
Pentru a lega totul și a face totul să funcționeze, alarmele auto includ de obicei un:
- Unitate de control care procesează intrările senzorului și declanșează alarma.
- Transmițător portabil care poate înarma și dezarma sistemul.
- Receptor care furnizează aceste informații unității de control.
Caracteristici suplimentare
Deoarece alarmele auto sunt adesea legate de multe sisteme diferite, unele pachete includ o varietate de caracteristici utile care nu sunt direct legate de descurajarea furtului. Unele caracteristici comune includ pornirea de la distanță, introducerea fără cheie, diagnosticare precum citirea codului și starea vehiculului la distanță prin telematică. Unele dintre aceste funcții sunt disponibile și prin intermediul serviciilor precum Lojack și OnStar.
Sunt necesare alarmele auto?
Principalul argument împotriva alarmelor auto este că acestea ajung să fie o mulțime de sunete și furie care nu înseamnă nimic. Alarmele false sunt intens, iar noi, ca societate, am devenit mai mult sau mai puțin desensibilizați la sunetul unei alarme de mașină, de vreme ce suntem atât de obișnuiți să îi auzim declanșând.
Este, de asemenea, adevărat că, în timp ce furtul de mașini este încă intens, numărul real de furturi de mașini a scăzut în fiecare an în ultimele decenii. Potrivit Institutului de Informare a Asigurărilor, furtul de autovehicule a scăzut cu aproximativ 58% între 1991 și 2013, iar tendința a continuat până în prezent.