Configurare și sfaturi pentru rețea Wi-Fi pentru oaspeți

Unele routere acceptă rețelele de oaspeți, care fac parte din rețeaua principală, dar utilizează o parolă diferită (sau deloc) și oferă adesea capacități de limitare a caracteristicilor. Rețelele de oaspeți sunt adesea obișnuite pentru companii, dar sunt din ce în ce mai frecvente pentru rețelele de acasă.


Avantajele rețelei Wi-Fi pentru oaspeți

O rețea Wi-Fi invitată este benefică pentru proprietarul rețelei și pentru cei care o utilizează. Rețeaua de oaspeți oferă utilizatorilor o modalitate de a accesa o rețea în câteva secunde, cu o configurare mică sau deloc din partea lor. În funcție de modul în care este configurată rețeaua de oaspeți, aceștia pot accesa internetul și resursele locale din rețea, cum ar fi fișiere, imprimante și periferice hardware.

Din punctul de vedere al administratorului, rețeaua de oaspeți extinde accesul rețelei la vizitatori fără a fi nevoie să ofere o parolă de rețea. Rețelele de oaspeți îmbunătățesc, de asemenea, securitatea, deoarece proprietarul poate limita ceea ce oaspeții pot accesa, de exemplu, internetul, dar nu și resursele locale. Acest lucru previne răspândirea viermilor care pot pătrunde de pe dispozitivul unui oaspete.


Utilizarea unei rețele de oaspeți

Aderarea la o rețea wireless pentru oaspeți funcționează în același mod ca și conectarea la un hotspot Wi-Fi public sau la Wi-Fi la casa unui prieten. Oaspeții trebuie să primească numele și parola rețelei pentru a accesa rețeaua.

Cu toate acestea, unele rețele de oaspeți sunt deschise, ceea ce înseamnă că nu există o parolă pentru a o accesa. În astfel de cazuri, numele rețelei (SSID) poate fi numit Guest, Guest Wifi, CompWifi, Free Wifi sau o altă variantă.

Wi-Fi deschis și gratuit pentru oaspeți se găsește adesea în mall-uri, restaurante, parcuri și alte locuri publice. În locuri precum hotelurile, veți primi adesea informații despre Wi-Fi pentru oaspeți de la personal. Pentru rețelele de oaspeți care rulează de acasă, cel mai probabil va trebui să solicitați proprietarului parola Wi-Fi.

Dacă încărcați sau descărcați o mulțime de date, informați administratorul în avans. Atragerea multă lățime de bandă face ca întreaga rețea să încetinească, deci este întotdeauna cel mai bine să obțineți permisiunea.


Routerul dvs. acceptă rețeaua de oaspeți?

Routerele de clasă business sunt platforme obișnuite pentru rețelele de oaspeți, dar unele routere de acasă au capacități de rețea pentru oaspeți. Verificați site-ul web al producătorului pentru a fi sigur sau faceți câteva setări ale routerului pentru a vedea dacă există o opțiune pentru o rețea de oaspeți.

Opțiunea de rețea de oaspeți dintr-un router se numește de obicei rețea de oaspeți sau ceva similar, dar există câteva excepții:

  • Ruterele D-Link îl numesc de obicei zona de oaspeți.
  • Google Wifi numește această caracteristică Wi-Fi pentru oaspeți.
  • Linksys acceptă un instrument de acces pentru oaspeți prin interfața de gestionare la distanță Linksys Smart Wi-Fi.

Unele routere acceptă o singură rețea de oaspeți, în timp ce altele pot rula mai multe rețele de oaspeți simultan. Routerele wireless cu bandă dublă acceptă adesea două - unul pe banda de 2.4 GHz și unul pe banda de 5 GHz. Deși nu există niciun motiv practic pentru care o persoană are nevoie de mai mult de una pe bandă, unele routere wireless Asus RT oferă până la șase rețele de oaspeți.

Când o rețea invitată este activă, dispozitivele sale funcționează pe un interval de adrese IP separat de cel al altor dispozitive. Unele routere Linksys, de exemplu, rezervă intervalele de adrese 192.168.3.1 până la 192.168.3.254 și 192.168.33.1 până la 192.168.33.254 pentru dispozitivele invitate.


Cum să configurați o rețea Wi-Fi pentru oaspeți

Urmați acești pași pentru a configura o rețea de oaspeți acasă:

Dacă aceste instrucțiuni nu funcționează cu routerul dvs., consultați linkurile din partea de jos a paginii pentru sfaturi legate de anumite routere.

  1. Conectați-vă la router ca administrator. Acest lucru se face adesea într-un browser web printr-o anumită adresă IP, cum ar fi 192.168.1.1, dar routerul dvs. poate utiliza o altă adresă IP sau poate avea o aplicație mobilă însoțitoare pentru conectări.

  2. Activați opțiunea Wi-Fi pentru oaspeți. Majoritatea routerelor au rețeaua de oaspeți dezactivată în mod implicit, dar oferă o opțiune on / off pentru a o controla.

  3. Definiți SSID-ul pe care ar trebui să îl utilizeze rețeaua de oaspeți. Acest lucru nu ar trebui să fie același cu SSID-ul principal, dar poate fi ceva similar, astfel încât vizitatorii să poată înțelege că rețeaua este a ta.

    Unele routere setează automat numele unei rețele de oaspeți ca fiind numele rețelei principale cu sufix de invitat, cum ar fi mynetwork_guest, în timp ce altele vă permit să alegeți un nume.

  4. Activați sau dezactivați transmisia SSID pentru a menține numele rețelei vizibil sau pentru a-l ascunde de potențialii invitați. Lăsați difuzarea SSID activată, astfel încât oaspeții să poată vedea ce rețea să utilizeze. Dacă dezactivați difuzarea, oferiți oaspeților numele rețelei și detaliile de securitate, astfel încât să poată configura rețeaua, lucru pe care poate doriți să îl evitați atunci când aveți mulți invitați.

    Merită să vă ascundeți rețeaua Wi-Fi?

  5. Alegeți o parolă pentru rețeaua de oaspeți. Acest lucru nu este necesar pe unele routere, dar ar putea fi ceva pe care doriți să îl utilizați pentru a evita accesul oricui la rețea. Dacă routerul are o opțiune Wi-Fi secundară pentru oaspeți care funcționează precum accesul normal la rețeaua principală, alegeți o parolă sigură.

    Cu excepția cazului în care blocați un anumit acces, oaspeții pot face orice puteți face dvs., administratorul. Asta înseamnă că pot descărca torrente în mod ilegal, pot răspândi viruși pe alte dispozitive sau pot monitoriza traficul în rețea și parolele site-ului web.

  6. Activați alte opțiuni, după cum este necesar. Dacă routerul îl acceptă, restricționați accesul la orice, cu excepția internetului, sau permiteți oaspeților să acceseze resursele locale, cum ar fi partajarea fișierelor.

    Unele routere Netgear, de exemplu, oferă o casetă de selectare pentru administratori pentru a permite oaspeților să se vadă și să acceseze rețeaua locală. Lăsarea acestei opțiuni dezactivată îi blochează pe oaspeți să acceseze resursele locale, dar le permite să se conecteze online prin conexiunea de internet partajată.

    De asemenea, vă recomandăm să limitați câți invitați se pot conecta la rețeaua dvs. în același timp. Alegeți un număr rezonabil pentru a preveni reîncărcarea și încetinirea rețelei.

    5 sfaturi pentru securizarea rețelei fără fir

Direcții specifice ruterului

Pașii de mai sus oferă o direcție generală pentru găsirea și utilizarea caracteristicilor Wi-Fi pentru oaspeți ale unui router. Dacă aceste instrucțiuni nu au oferit suficient ajutor, accesați site-ul producătorului pentru mai multe detalii.

Rețeaua pentru oaspeți este disponibilă de la acești producători și alții: Linksys, D-Link, Google, NETGEAR, ASUS și Cisco.