Ce trebuie să faceți când porturile USB nu funcționează

Indiferent dacă conectați o unitate flash USB, setul cu cască, o imprimantă, încercați să vă sincronizați playerul MP3 sau chiar smartphone-ul, vă așteptați ca dispozitivele USB să funcționeze doar când le conectați. Aceasta este frumusețea și simplitatea USB-ului sau magistrală serială universală, care este concepută pentru a permite conectarea și deconectarea dispozitivelor după bunul plac, adesea atât la computerele Windows, cât și la computerele Mac, fără a avea nevoie de o mulțime de probleme.

Lifewire / Jie En Lee 


Cum se remediază problemele legate de portul USB

Când porturile USB încetează brusc să funcționeze, problema poate fi întotdeauna urmărită fie ca o eroare hardware sau software. Unele dintre aceste probleme sunt aceleași atât pentru Windows, cât și pentru Mac, în timp ce altele sunt unice pentru una sau alta.

  1. Reporniți computerul. Uneori ai noroc, iar cea mai ușoară soluție ajunge să rezolve cea mai mare problemă.

    Dacă repornirea nu face truc, atunci veți dori să treceți la remedieri mai complicate.

    De ce repornirea ceva are tendința de a remedia majoritatea problemelor

  2. Căutați resturi în portul USB. Aceste porturi sunt larg deschise ori de câte ori nu aveți un dispozitiv conectat, astfel încât este ușor ca resturile, cum ar fi praful sau alimentele, să se înșurubeze în interior.

    Dacă vedeți ceva blocat în interior, opriți computerul și îndepărtați ușor obstrucția cu un instrument subțire din plastic sau lemn, precum o scobitoare.

    În unele cazuri, un produs precum aerul conservat poate fi util în suflarea obstacolelor dintr-un port USB. Aveți grijă să nu împingeți obstrucția mai departe.

  3. Verificați dacă există conexiuni interne slăbite sau rupte. O modalitate de a testa acest lucru este să introduceți dispozitivul USB și apoi să fluturați ușor conexiunea. Dacă se conectează și se deconectează scurt, atunci există o problemă fizică cu cablul sau cu portul USB.

    Dacă simțiți o mare mișcare atunci când înșirați ușor conectorul USB, aceasta indică faptul că acesta poate fi îndoit sau rupt de pe placa. Și, deși este uneori posibil să remediați acest tip de problemă, probabil că este mai bine să o duceți la un profesionist.

  4. Încercați un alt port USB. Multe computere au mai mult de un port USB, deci o modalitate bună de a exclude un singur port rupt este să deconectați dispozitivul USB și să-l încercați în diferite porturi.

    Conectați dispozitivul USB la câteva dintre porturile de pe partea din față și din spatele computerului. Dacă dispozitivul nu funcționează în niciunul dintre porturi, este probabil o problemă cu hardware-ul său.

    Dacă dispozitivul dvs. începe să funcționeze atunci când este conectat la diferite porturi, atunci primul port are probabil o problemă fizică care trebuie rezolvată.

    De asemenea, este posibil să existe o problemă de conexiune cu toate porturile USB din față sau din spate, motiv pentru care este important să încercați mai mult de unul pe ambele părți.

  5. Comutați la un alt cablu USB. Eșecurile cablului USB sunt mai frecvente decât eșecurile portului USB, deci asigurați-vă că schimbați alt cablu dacă aveți unul la îndemână. Dacă dispozitivul dvs. începe brusc să funcționeze, atunci știți că problema a fost un fir rupt în interiorul celuilalt cablu.

  6. Conectați dispozitivul la un alt computer. Dacă aveți la îndemână un alt computer sau laptop, încercați să conectați dispozitivul USB la acesta. Acesta este un mod ușor de a exclude o problemă cu dispozitivul în sine.

    Dacă dispozitivul USB prinde viață în momentul în care îl conectați la computerul de rezervă, atunci știți sigur că aveți de-a face cu o problemă cu portul USB.

  7. Încercați să conectați un alt dispozitiv USB. Dacă nu aveți un computer de rezervă, dar aveți o unitate flash suplimentară, sau orice alt dispozitiv USB, atunci încercați să îl conectați înainte de a trece la ceva mai complicat.

    Dacă celălalt dispozitiv funcționează bine, atunci veți ști că porturile dvs. sunt în stare bună de funcționare. În acest caz, poate fi necesar să remediați sau să înlocuiți dispozitivul care nu s-a conectat.

  8. Verificați managerul de dispozitive (Windows). Există două lucruri pe care le puteți face cu managerul de dispozitive din Windows pentru ca porturile USB să funcționeze din nou.

    Căutați modificări hardware făcând clic dreapta pe numele computerului dvs., apoi făcând clic pe căutați modificări hardware. Când scanarea se finalizează și apoi verificați dispozitivul USB pentru a vedea dacă funcționează.

    O altă opțiune este dezactivarea și reactivarea controlerului USB. În managerul de dispozitive, faceți clic pe săgeata de lângă micul cablu USB, astfel încât acesta să fie îndreptat în jos în loc de dreapta. Faceți clic dreapta pe primul controler USB din listă și selectați Dezinstalați dispozitivul. Repetați pentru fiecare controler USB pe care îl găsiți.

    Opriți computerul și porniți-l din nou. Windows va reinstala automat controlerele USB, deci verificați dacă dispozitivul dvs. funcționează.

    Unii dintre pași pot fi ușor diferiți în funcție de versiunea dvs. de Windows, dar aceștia funcționează pe Windows 10.

  9. Resetați controlerul de gestionare a sistemului (Mac). Dacă aveți un Mac, atunci resetarea controlerului de gestionare a sistemului (SMC) poate rezolva problema.

    Aceste instrucțiuni nu se aplică dacă Mac-ul are cipul de securitate Apple T2.

    Resetarea SMC pentru Mac

    1. Inchide calculatorul
    2. Conectați adaptorul de alimentare
    3. apasa si tine apasat schimbare+Control+opțiune apoi apăsați pe butonul de pornire.
    4. Țineți apăsate toate cele patru taste timp de 10 secunde.
    5. Eliberați tastele și butonul de alimentare în același timp.
    6. Apăsați butonul de pornire pentru a porni computerul Mac.
    7. Când Mac-ul pornește, SMC va fi resetat.
    8. Verificați dacă dispozitivul dvs. USB funcționează.

    Resetarea SMC pentru iMac, Mac Pro și Mac Mini

    1. Inchide calculatorul
    2. Deconectați adaptorul de alimentare.
    3. Apăsați butonul de alimentare și țineți-l apăsat timp de cel puțin cinci secunde.
    4. Eliberați butonul de alimentare.
    5. Reconectați adaptorul de alimentare și porniți computerul.
    6. Verificați dacă dispozitivul dvs. USB funcționează.
  10. Actualizați-vă sistemul. Deși este mai puțin probabil, există șansa ca actualizarea sistemului dvs. să vă rezolve problemele de port USB. Acest proces este diferit în funcție de actualizarea Windows sau macOS.

    Pentru a actualiza macOS pe Mojave și ulterior, faceți clic pe pictograma Apple din stânga sus și alegeți System Preferences > Actualizare de software. Clic Actualizează acum dacă există unul disponibil.

    Pe macOS pe High Sierra și mai devreme, deschideți magazinul de aplicații. Clic actualizări pe bara de instrumente. Dacă sunt disponibile actualizări, faceți clic pe actualizare or actualizați toate.

    Reporniți computerul și verificați dacă dispozitivul USB funcționează.