Ce trebuie să faceți atunci când un dispozitiv USB nu este recunoscut în Windows 10

Conectarea unui dispozitiv USB la un computer, laptop sau tabletă Windows 10 nu merge întotdeauna conform planului. Uneori Windows 10 nu va detecta deloc noul hardware, în timp ce alteori vă poate frustra cu o varietate de mesaje de eroare.


Cauza erorilor dispozitivului USB

Erorile de conexiune USB, cum ar fi infamul mesaj de eroare Code 43, pot avea o varietate de cauze, de la software și drivere învechite la conflicte hardware și de dispozitive defecte. Adesea, poate fi greu să-ți dai seama ce problemă are un dispozitiv USB atunci când încerci să te conectezi la dispozitivul tău Windows 10, deci poate fi o idee bună să treci printr-o varietate de soluții potențiale până când începe să funcționeze corect.

Iată câteva soluții eficiente care pot funcționa atunci când întâmpinați o problemă de conexiune USB cu Windows 10.

Problemele abordate în acest articol se aplică tuturor versiunilor sistemului de operare Windows 10 și pot apărea atunci când se utilizează o serie de dispozitive care trebuie conectate prin USB, cum ar fi șoareci, unități de disc, trackere de fitness și controlere de jocuri video.


Cum se remediază o problemă de dispozitiv USB în Windows 10

  1. Reporniți dispozitivul Windows 10. Este un pic clișeu, dar oprirea și pornirea computerului sau tabletei dvs. Windows 10 rezolvă deseori problemele asociate cu detectarea dispozitivelor hardware.

  2. Porniți dispozitivul USB. Majoritatea dispozitivelor USB se vor porni automat atunci când sunt conectate la un computer sau tabletă Windows 10, dar unele ar putea necesita să le porniți manual prin intermediul unui buton de alimentare. Este posibil ca computerul dvs. să nu detecteze anumite dispozitive USB dacă sunt oprite.

  3. Verificați bateria dispozitivului USB. Aceasta este o problemă obișnuită asociată adesea cu șoareci USB fără fir, deoarece sunt utilizați frecvent și pot rămâne ușor fără energie. Această problemă poate fi adesea confundată cu un conector USB defect atunci când în realitate nu este nevoie decât de o baterie nouă.

    Dacă utilizați un mouse USB, puteți verifica dacă are putere prin răsucire și verificarea luminii în infraroșu care ar trebui să fie vizibilă.

  4. Așteptați până când computerul Windows 10 este pornit. Computerele și tabletele mai lente pot fi copleșite de numărul de operații de care au nevoie pentru a rula la pornire și uneori pot trece cu vederea hardware-ul USB nou conectat. Dacă utilizați un dispozitiv USB nou, așteptați un minut până când computerul dvs. a pornit complet înainte de a conecta ceva la portul USB.

  5. Actualizați Windows 10. Actualizarea sistemului de operare Windows 10 nu numai că poate descărca fișierele necesare pentru a sprijini hardware-ul și dispozitivele lansate recent, dar poate și remedia eventualele erori pe care le puteți primi.

    Pentru a verifica cele mai recente actualizări ale sistemului de operare Windows 10, deschideți setările > Actualizare și securitate și faceți clic pe Verifică pentru actualizări butonul.

  6. Asigurați-vă că dispozitivul USB este destinat conectării la un computer sau tabletă Windows 10. Nu toate componentele hardware cu un cablu USB sunt menite să funcționeze cu Windows 10. Un exemplu ar fi bazele Disney Infinity, care sunt proiectate să funcționeze cu console de jocuri video specifice, cum ar fi Xbox One sau PlayStation 4. Un alt ar fi unele dintre accesoriile lansate pentru computerele și laptopurile Mac de la Apple.

    Verificați ambalajul dispozitivului USB și manualul de instrucțiuni pentru informații de compatibilitate.

  7. Depanare. Windows 10 are un instrument încorporat pentru detectarea erorilor și conflictelor și corectarea acestora. Rularea instrumentului Depanare va scana, de asemenea, dispozitivul pentru a găsi driverele de dispozitiv necesare și le va descărca dacă acestea sunt disponibile online.

    Pentru a accesa instrumentul Depanare, deschideți setările din meniul Start sau Centrul de acțiuni, faceți clic pe Actualizări și securitate, apoi faceți clic pe Depanarea. Odată ajuns pe ecranul Depanare, derulați în jos lista de opțiuni și faceți clic pe Hardware și dispozitive apoi faceți clic pe Rulați instrumentul de depanare pentru a începe procesul de scanare și reparare a sistemului.

    Înainte de a rula procesul de depanare, asigurați-vă că dispozitivul USB cu care aveți probleme este încărcat, pornit și conectat la tableta sau computerul Windows 10.

  8. Înlocuiți cablul de conectare. Uneori, cablul folosit pentru a conecta un dispozitiv USB la un computer Windows 10 se poate deteriora din cauza uzurii cauzate de utilizarea excesivă. Acest lucru se întâmplă frecvent cablurilor care sunt utilizate foarte mult, cum ar fi cele realizate pentru încărcarea sau sincronizarea smartphone-urilor.

    Multe cabluri USB sunt compatibile cu alte dispozitive USB, deci poate doriți să încercați un cablu pentru un alt dispozitiv pe care îl dețineți înainte de a plăti pentru unul complet nou.

  9. Descărcați driverele de la producătorul hardware. Unele dispozitive necesită drivere specifice pentru a funcționa corect. Aceste drivere ar putea veni pe un disc ambalat cu dispozitivul atunci când l-ați cumpărat sau poate fi necesar să vizitați site-ul web al companiei și să le descărcați de acolo. Ambalajul produsului și manualul de instrucțiuni vor menționa probabil site-ul web corect pentru a descărca fișierele. 

  10. Reduceți drivere. În mod ironic, uneori instalarea de drivere noi poate afecta negativ funcționalitatea unui dispozitiv, astfel încât readucerea driverelor la versiunea anterioară poate fi o soluție.

  11. Verificați sursa de alimentare. Unele dispozitive USB, cum ar fi unele unități de disc Blu-ray externe, necesită multă putere pentru a rula, astfel încât pur și simplu să le conectați la portul USB al unui laptop Windows 10 poate să nu fie suficient pentru ca acestea să funcționeze corect.

    Dispozitivele de acest gen au de obicei două cabluri USB. Una dintre acestea ar trebui să fie conectată la computerul dvs. pentru transferul de date, în timp ce cealaltă este menită să fie conectată la o priză cu un port USB sau un alt dispozitiv care poate acționa ca o sursă de alimentare.

    Un adaptor de alimentare USB sau un hub USB pot fi o investiție excelentă. Acestea vin într-o varietate de puncte de preț și sunt un instrument foarte util pe care îl aveți în casă pentru încărcarea dispozitivelor fără a fi nevoie să vă folosiți laptopul sau computerul desktop. 

  12. Verificați compatibilitatea USB 3 și USB 2. Majoritatea dispozitivelor USB 3 se pot conecta la porturile USB 2 pe computerele și tabletele Windows 10, astfel încât compatibilitatea nu ar trebui să fie o problemă de cele mai multe ori. Pe măsură ce tehnologia avansează, există posibilitatea ca un dispozitiv USB 3 să necesite un port USB 3, totuși merită să verificați ambalajul și manualul de instrucțiuni pentru a vă asigura.

    Majoritatea dispozitivelor USB 3 acceptă compatibilitatea USB 2, deci aceasta va fi foarte rar cauza problemelor de conectivitate.

  13. Înlocuiți dispozitivul. Aceasta ar trebui să fie ultima soluție, dar poate fi adesea necesară, deoarece uneori un dispozitiv USB poate fi rupt. Din fericire, o mulțime de companii vă vor trimite un înlocuitor gratuit pentru hardware-ul dvs. defect dacă l-ați cumpărat relativ recent și unele pot oferi servicii de reparații gratuite sau reduse. Dacă nu este disponibilă o înlocuire gratuită sau o reducere, aceasta ar putea fi ocazia perfectă de a trece la cea mai recentă versiune a oricărui dispozitiv pe care trebuie să îl înlocuiți.