Ce sunt torrentele și cum funcționează?

Torrentele sunt o metodă de distribuire a fișierelor pe internet. Acestea operează prin protocolul BitTorrent pentru a facilita ceea ce se numește partajarea de fișiere peer-to-peer (P2P).

Există o serie de avantaje pe care le oferă partajarea de fișiere bazată pe torrent față de partajarea tradițională de fișiere. Echipamentele server scumpe nu sunt necesare pentru a trimite fișiere multor oameni simultan, iar rețelele cu lățime de bandă redusă (lentă) pot descărca la fel de ușor seturi mari de date.

Cel mai comun mod de a utiliza torrents este printr-un fișier special care utilizează extensia de fișier .TORRENT. În cadrul fișierului sunt instrucțiuni despre cum să partajați anumite date cu alte persoane.

Fișier Ubuntu TORRENT Deschis în Notepad ++.


Torentele pot fi periculoase

Înainte de a afla mai multe despre cum funcționează torrentele, este foarte important să înțelegem că acestea prezintă, de asemenea, un risc mai mare față de alte forme de partajare a fișierelor. Este mult mai probabil să rulați peste fișiere protejate prin drepturi de autor și programe malware, plus că este adesea greu să găsiți surse de încredere.

Torrentele sunt o modalitate extrem de populară pentru mulți oameni de a descărca și partaja fișiere, inclusiv companii legitime și utilizatorul dvs. zilnic de internet. Torrentele nu sunt inerent ilegale de utilizat sau de creat, dar este important să ne amintim că, dacă nu știi unde să cauți, este mult prea ușor să te implici în activități dăunătoare sau ilegale.

Nu durează mult să găsești un site torrent care să te ajute să descarci un film care încă nu este încă în cinematografe sau un software care ar costa în mod normal bani. Partajarea ilegală de muzică, cărți și alte date este prea obișnuită în comunitatea BitTorrent, iar atașarea de malware la fișiere este ușoară.

Dacă sunteți interesat să utilizați torrente pentru a partaja propriile fișiere fără drepturi de autor sau pentru a descărca fișiere mari de la alte persoane, rămâneți în siguranță cu un program antivirus și descărcați numai torrentele pe care le cunoașteți sunt legale.


Cum sunt torrentele unice

Torrentele sunt ca alte forme de descărcare pe computer. Cu toate acestea, modul în care obțineți fișierele nu este la fel de simplu și partajarea propriilor date este mult mai ușoară.

Iată un exemplu despre cum funcționează partajarea tradițională de fișiere prin protocolul HTTP:

  1. Accesați o pagină web din browser.
  2. Faceți clic pe un link de descărcare pentru a începe procesul de descărcare.
  3. Salvați fișierul pe computer.

Fișierul pe care l-ați descărcat se afla pe un server, probabil unul de ultimă generație, cu mult spațiu pe disc și alte resurse de sistem, conceput pentru a servi mii sau milioane de oameni simultan. Fișierul există pe aceasta un singur server, și oricine are acces la acesta îl poate descărca.

Torrentele funcționează puțin diferit. În timp ce browserul dvs. web se conectează la site-uri web utilizând protocolul HTTP, torrentele folosesc BitTorrent, deci este nevoie în schimb de un program care poate comunica prin BitTorrent:

  1. Deschideți un program torrent.
  2. Deschideți fișierul TORRENT pentru a începe procesul de descărcare.
  3. Salvați fișierul pe computer.

În acest scenariu, datele pe care le descărcați prin torrent ar putea exista pe sute de servere simultan, dar aceste servere sunt aproape întotdeauna un computer personal standard într-o casă, la fel ca a ta. Nu este necesar hardware avansat și oricine poate deveni participant la acest tip de schimb de fișiere. De fapt, oricine descarcă chiar și o parte din fișier poate funcționa acum ca propriul server torrent.


Cum funcționează torrentele

Totul ar putea părea puțin confuz, dar ideea este de fapt destul de simplă. Torrentele, așa cum ați citit mai sus, se bazează pe o rețea peer-to-peer. Acest lucru înseamnă doar că datele torrent, oricare ar fi acestea, pot fi accesate de la mai multe serveruri simultan. Oricine descarcă torrentul îl primește în bucăți de pe celelalte servere.

De exemplu, imaginați-vă dacă am creat un torrent pentru a partaja un program pe care l-am creat. Activez torrentul și partajez fișierul online. Zeci de oameni îl descarcă și tu ești unul dintre ei. Programul dvs. torrent va alege și alege de la ce server să preia fișierul, în funcție de cine îl partajează în prezent și de ce servere au partea de fișier de care aveți nevoie în prezent.

Într-o configurație tradițională de partajare a fișierelor care utilizează un server de fișiere, partajarea unui program de 200 MB către 1,000 de persoane ar epuiza rapid toată lățimea de bandă de încărcare a mea, mai ales dacă toți ar solicita fișierul simultan. Torrentele elimină această problemă, lăsând clienții să răpească doar un pic din datele de la mine, puțin de la un alt utilizator și așa mai departe, până când au descărcat întregul fișier.

Odată ce mai multe persoane au descărcat întregul fișier, partajatorul original poate opri distribuirea acestuia fără ca acesta să afecteze pe nimeni altcineva. Fișierul va rămâne disponibil pentru orice alți utilizatori ai acelui torrent din cauza bazei descentralizate P2P a BitTorrent.


Cum sunt distribuite torrentele

Odată ce a fost creat un torrent, creatorul poate partaja unul dintre cele două lucruri: fișierul .TORRENT sau un hash al torrentului numit adesea o legătură magnetică.

O legătură magnetică este o modalitate simplă de a identifica torrentul în rețeaua BitTorrent fără a fi nevoie să aveți de-a face cu un fișier TORRENT. Este unic pentru acel torrent specific, deci, deși link-ul este doar un șir de caractere, este la fel de bun ca și fișierul.

Legăturile magnetice și fișierele TORRENT sunt adesea listate pe indexuri torrent, care sunt site-uri create special pentru partajarea torrentelor. De asemenea, puteți partaja informații despre torrent prin e-mail, text etc.

Deoarece legăturile magnetice și fișierele TORRENT sunt doar instrucțiunile pentru un client BitTorrent pentru a înțelege cum să obțină datele, partajarea acestora este rapidă și ușoară.


Termeni comuni Torrent

Iată câțiva termeni utili pentru a afla dacă intenționați să utilizați torrente:

  • Sămânţă: A însămânța un torrent înseamnă a-l împărtăși. Numărul de semințe al unui torrent este numărul de persoane care partajează întregul fișier. Semințele zero înseamnă că nimeni nu poate descărca întregul fișier.
  • egal: Un partener este cineva care descarcă fișierul de la un semănător, dar care nu are încă fișierul complet.
  • Lipitoare: Leechers descarcă mai mult decât încarcă. Un leecher ar putea să nu încarce nimic, după ce fișierul complet a fost descărcat.
  • Roi: Un grup de persoane care descarcă și partajează același torrent.
  • Urmăritor: Un server care urmărește toți utilizatorii conectați și îi ajută să se găsească reciproc.
  • Client: Programul sau serviciul web utilizat de un fișier torrent sau de un link magnetic pentru a înțelege cum să descărcați sau să încărcați fișiere.