Ce înseamnă când un fișier este numai în citire?

Un fișier numai citire este orice fișier cu atributul fișier numai citire activat.

Un fișier numai în citire poate fi deschis și vizualizat ca orice alt fișier, dar scrierea în fișier (de exemplu, salvarea modificărilor aduse acestuia) nu va fi posibilă. Cu alte cuvinte, fișierul poate fi citit numai din, nu scris în.

Un fișier marcat ca fiind doar în citire implică, de obicei, că fișierul nu ar trebui modificat sau că ar trebui să se ia o mare precauție înainte de a face modificări.

Alte lucruri, în afară de fișiere, pot fi, de asemenea, numai în citire, cum ar fi unitățile flash special configurate și alte dispozitive de stocare în stare solidă, cum ar fi cardurile SD. Anumite zone ale memoriei computerului dvs. pot fi, de asemenea, setate doar pentru citire.

erhui1979 / Getty Images


Ce tipuri de fișiere sunt de obicei numai în citire?

În afară de situația rară în care dvs. sau altcineva ați setat manual un semnalizator de numai citire într-un fișier, majoritatea acestor tipuri de fișiere pe care le veți găsi sunt importante pe care sistemul dvs. de operare trebuie să le înceapă corect sau, când este eliminat, poate cauza blocarea computerului.

Unele fișiere care sunt citite în mod implicit în Windows includ bootmgr, hiberfil.sys, pagefile.sys și swapfile.sys, și asta este doar în directorul rădăcină! Un număr de fișiere din folderul C: Windows și subdirectoarele sale sunt numai în citire în mod implicit.

În versiunile mai vechi de Windows, unele fișiere obișnuite numai în citire includ boot.ini, io.sys, msdos.sys și altele.

Majoritatea fișierelor Windows care sunt numai în citire sunt, de asemenea, marcate ca fișiere ascunse.


Cum modificați un fișier numai în citire?

Fișierele numai în citire pot fi doar în citire la nivel de fișier sau la nivel de dosar, ceea ce înseamnă că ar putea exista două moduri de a gestiona editarea unui fișier numai în citire, în funcție de ce nivel a fost marcat ca numai în citire.

Dacă un singur fișier are un atribut numai în citire, cel mai bun mod de a-l edita este să debifați atributul numai în citire din proprietățile fișierului (pentru a-l dezactiva) și apoi să îl modificați. Apoi, odată ce editarea este terminată, reactivați atributul numai în citire când ați terminat.

Cu toate acestea, dacă un dosar este marcat ca doar pentru citire, înseamnă de obicei că toate fișierele din dosar sunt și numai pentru citire. Diferența dintre acesta și atributul numai în citire bazat pe fișier este că trebuie să modificați permisiunile folderului în ansamblu pentru a edita fișierul, nu doar fișierul unic.

În acest scenariu, este posibil să nu doriți să modificați atributul numai în citire pentru o colecție de fișiere doar pentru a edita unul sau două. Pentru a edita acest tip de fișier numai în citire, doriți să editați fișierul într-un folder care permite editarea și apoi mutați fișierul nou creat în dosarul fișierului original, suprascriind originalul.

De exemplu, o locație obișnuită pentru fișierele numai în citire este C: Windows System32 drivers etc, care stochează fișierul hosts. În loc să editați și să salvați fișierul gazdelor direct în dosarul „etc”, ceea ce nu este permis, trebuie să faceți toată munca în altă parte, cum ar fi pe desktop, apoi să o copiați din nou.

Mai exact, în cazul fișierului hosts, ar urma să fie așa:

  1. Copiați gazdele din folderul etc pe desktop.

  2. Efectuați modificările la fișierul hosts care se află pe desktop.

  3. Copiați fișierul gazdelor de pe desktop în folderul etc.

  4. Confirmați suprascrierea fișierului.

Cum se editează fișierul HOSTS în Windows

Editarea fișierelor numai în citire funcționează astfel, deoarece nu editați de fapt același fișier, faceți unul nou și îl înlocuiți pe cel vechi.