Ce este un proxy web?

Un proxy web este o metodă pentru ascunderea adresei IP de pe site-urile pe care le vizitați.

Sunt un pic ca motoarele de căutare, deci sunt foarte ușor de accesat. Trebuie doar să introduceți site-ul web pe care doriți să îl vizitați într-un instrument online. Acest lucru face ca site-ul pe care îl vizualizați să nu vă vadă locația reală, astfel încât, pentru ei, accesați pagina din alt loc decât în ​​locul în care sunteți cu adevărat.


Ce este un proxy web?

Proxy-urile web acționează ca scuturi între dvs. și site-ul web pe care îl vizitați. Când vizualizați o pagină web printr-un proxy web, site-ul web vede că o anumită adresă IP accesează serverul său, dar adresa nu este a dvs., deoarece tot traficul web dintre computerul dvs. și serverul web este trecut mai întâi serverul proxy.

O altă modalitate de a vizualiza un proxy web este ca un intermediar. De exemplu, atunci când solicitați site-ul Lifewire printr-un proxy online, tot ce faceți este să spuneți serverului proxy să acceseze Lifewire pentru dvs. și atunci când primesc pagina dorită, vă o trimit înapoi.

Site-ul web pe care îl vizualizați vede acum adresa IP a proxy-ului online în locul dvs. Acest lucru se întâmplă mereu, foarte repede, astfel încât să puteți naviga pe site în mod normal, ascunzându-vă identitatea și fără a renunța la adresa dvs. IP publică reală.

 Marcus Butt / Getty Images


Ar trebui să folosești unul?

Proxy-urile web pot fi utile din mai multe motive, dar este, de asemenea, important să știți când să nu le utilizați.

Majoritatea oamenilor folosesc un proxy de site-uri web pentru navigarea anonimă, astfel încât căutările lor să fie private de la furnizorul lor de servicii de internet (ISP), de la site-urile pe care le vizitează sau de la alte agenții care ar putea urmări obiceiurile web. Dacă bănuiți că un anumit site web vă înregistrează activitatea, s-ar putea să treceți la un proxy web pentru a vă ajuta să vă păstrați informațiile private din mâinile greșite.

Poate, din orice motiv, ați fost interzis de pe un site web și doriți să reveniți la el. În mod similar, dacă site-ul web este interzis în țara dvs. și doriți să deblocați site-ul, astfel încât să îl puteți accesa, un proxy este o soluție. În orice caz, dacă site-ul web vă blochează adresa IP, proxy-ul web vă poate ajuta să îl deblocați oferindu-vă o nouă adresă IP.

Alte avantaje (în funcție de cea pe care o utilizați) sunt blocarea anunțurilor, comprimarea datelor pentru a economisi utilizarea, suprimarea ferestrelor pop-up, eliminarea scripturilor și dezactivarea modulelor cookie.

Cu toate acestea, doriți să cercetați cu atenție proxy-ul web înainte de a vă scufunda prea adânc în el. Ultimul lucru pe care îl doriți este să vă puneți credința într-un proxy online care, în cele din urmă, să vă înregistreze acreditările bancare, să vă stocheze parolele de pe rețelele sociale și să vă acceseze e-mailul - practic învingând întregul punct al utilizării. În funcție de țara în care funcționează proxy-ul, acesta ar putea oferi autorităților dvs. adresa dvs. IP reală, dacă vi se solicită, așa că rețineți și acest lucru. Citiți întotdeauna amprenta mică.

Serviciile proxy în general (nu proxy-urile web) sunt utile și pentru companii. Datorită naturii modului lor de lucru, o companie poate monitoriza activitatea rețelei pentru a se asigura că angajații nu încalcă politicile de utilizare a internetului.


Limitări ale proxy-ului web

Un proxy online poate face atât de mult pentru dvs.: pe scurt, acesta vă ascunde adresa IP reală. Cu toate acestea, chiar și unul cu adevărat criptat și anonim nu vă va masca identitatea dacă utilizați un cont online legat de identitatea dvs. reală.

De exemplu, dacă vă conectați la contul dvs. Gmail printr-un proxy web, e-mailurile dvs. nu sunt brusc anonime; identitatea dvs. este încă legată de contul pe care îl utilizați. Același lucru este valabil pentru orice cont la care vă conectați în timp ce utilizați unul, cum ar fi contul dvs. bancar sau Amazon. Informațiile de plată nu sunt anonime nici atunci când sunt utilizate în timpul unei sesiuni proxy.

De asemenea, proxy-urile web nu vă ascund utilizarea internetului, deci nu vă puteți aștepta ca unul să vă permită să ocoliți limitele datelor. Dacă telefonul dvs. poate accesa doar 2 GB de date în fiecare lună, transmiterea traficului dvs. de navigare pe web printr-un proxy web nu va ascunde nici o utilizare suplimentară a datelor de la operatorul dvs. Acestea fiind spuse, ar putea exista unele proxy-uri web care să ajute prin comprimarea datelor.

Altceva pe care nu o va face este să vă ascundeți istoricul de navigare pe web. Proxy-ul este responsabil numai pentru transmiterea informațiilor între dvs. și site-ul web de destinație, dar toate site-urile pe care le vizitați (inclusiv adresa URL a proxy-ului în sine) vor fi stocate în continuare în zona istoric a browserului pe care îl utilizați.

Toate browserele web vă permit să ștergeți istoricul, astfel încât să puteți face acest lucru atunci când ați terminat de utilizat proxy-ul site-ului web pentru a vă asigura că utilizatorii locali nu pot vedea ce faceți, sau puteți accesa site-ul proxy prin modul privat în browserul dvs.

Un proxy web se aplică și URL-urilor pe care le accesați prin intermediul site-ului proxy, nu întregii conexiuni la internet. Aceasta înseamnă că site-urile web pe care le accesați într-o altă filă, pe un alt computer, prin intermediul televizorului dvs. inteligent, pe consola de jocuri etc. nu vor fi afectate de site-ul proxy. Soluția de acolo este de a cripta întreaga conexiune, lucru pe care îl puteți face cu un VPN.

Altceva de reținut este că nu îl poți ascunde complet. ISP-ul dvs. va vedea în continuare că accesați proxy-ul. Nu vor vedea site-urile pe care le accesați prin proxy-ul web, dar faptul că sunteți conectat la site-ul proxy este încă vizibil.

În mod similar, conexiunea dvs. la site-ul proxy nu este protejată deoarece doar site-ul web pe care îl vizitați nu vă va putea identifica (de exemplu, conexiunea dvs. la site-ul proxy nu este criptată doar pentru că utilizați proxy online). Oricine vă monitorizează conexiunea la internet poate vedea în continuare ce faceți.

Există și alte metode de siguranță online: de exemplu, utilizați un serviciu de e-mail anonim, ștergeți-vă informațiile personale online, utilizați un număr de telefon virtual sau falsificați locația GPS a telefonului.


Mai multe informații despre proxy-uri pe site-uri web

Proxy-urile de site-uri web (proxy-uri HTTP) sunt mult mai ușor de utilizat în comparație cu proxy-urile pe care trebuie să le configurați manual cu adresa IP și numărul portului. Cu toate acestea, acestea sunt compatibile cu tot felul de dispozitive și aplicații, în timp ce un proxy online este util numai pe web (atunci când accesați pagini web din browserul dvs. web). Puteți ști dacă un site web proxy este un proxy web dacă are un loc unde să introduceți o adresă URL.

Ați fi înțelept să aflați adresa IP publică de fiecare dată când vă conectați la una, doar pentru a vă asigura că funcționează efectiv așa cum este publicat. Puteți verifica adresa IP înainte și după conectare pentru a le compara pe cele două.

Unele proxy-uri web cache pentru site-uri web pentru a vă accelera accesul la internet. Când doriți să accesați din nou aceeași pagină în curând, pagina vă poate fi livrată mai rapid, deoarece serverul proxy în sine are o copie, ceea ce înseamnă că nu trebuie să solicite o pagină nouă de pe site-ul de destinație.


Proxy-uri web anonime gratuite

Găsirea unui proxy web este ușoară. O căutare rapidă oferă o listă de zeci, fiecare dintre acestea funcționând practic la fel, deși unele ar putea include caracteristici pe care alții nu le au.

De exemplu, s-ar putea să vă permiteți să alegeți serverul de pe care să accesați site-urile în mod anonim, iar altele vă pot permite să dezactivați funcții precum JavaScript și cookie-uri pentru o securitate suplimentară.

O listă de proxy-uri web anonime și performante vă poate ajuta să luați o decizie. Hidester este un exemplu.