Ce este un fișier XPS? (Și cum să deschideți unul)

Ce să știți

  • Un fișier XML este un fișier cu specificații de hârtie XML.
  • Deschideți unul cu XPS Viewer (este inclus în Windows) sau NiXPS View.
  • Convertiți în PDF, JPG, DOCX și altele cu Zamzar sau PDFaid.com.

Acest articol explică ce sunt fișierele XPS, cum să le deschideți și ce programe pot converti unul într-un format mai familiar, cum ar fi PDF sau JPG.


Ce este un fișier XPS?

Un fișier .XPS este un fișier XML Paper Specification care descrie structura și conținutul unui document, inclusiv aspectul și aspectul. Fișierele XPS pot fi o pagină sau mai multe.

Fișierele XPS au fost implementate mai întâi ca înlocuitor pentru formatul EMF și seamănă puțin cu versiunea PDF a Microsoft, dar se bazează în schimb pe formatul XML. Datorită structurii fișierelor XPS, descrierea lor a unui document nu se modifică pe baza sistemului de operare sau a imprimantei și este consecventă pe toate platformele.

Fișierele XPS partajează un document cu alții, astfel încât ceea ce vedeți pe pagină să fie același cu ceea ce vor vedea când vor folosi un program de vizualizare XPS. Creați un fișier XPS în Windows „tipărind” pe Microsoft XPS Document Writer când vi se solicită ce imprimantă să utilizați.

Unele fișiere XPS pot fi în schimb legate de fișierele Action Replay utilizate cu unele jocuri video, dar formatul Microsoft este mult mai comun.

Fișiere XPS.


Cum se deschid fișiere XPS

Cel mai rapid mod de a deschide fișiere XPS în Windows este să utilizați XPS Viewer, care este inclus în Windows Vista și versiunile mai noi de Windows. Puteți instala pachetul XPS Essentials pentru a deschide fișiere XPS pe Windows XP.

XPS Viewer setează permisiuni pentru fișierul XPS, precum și semnează digital documentul. Windows 10 și Windows 8 pot utiliza, de asemenea, aplicația Microsoft Reader pentru a deschide fișiere XPS.

Deschideți fișiere XPS pe un Mac cu Pagemark, NiXPS View sau Edit și pluginul Pagemark XPS Viewer pentru browserele web Firefox și Safari.

Utilizatorii de Linux pot utiliza programele Pagemark pentru a deschide și fișiere XPS.

Fișierele de joc Action Replay care folosesc extensia de fișier XPS pot fi deschise cu PS2 Save Builder.

Deoarece este posibil să aveți nevoie de programe diferite pentru a deschide diferite fișiere XPS, consultați Cum se schimbă programul implicit pentru o extensie de fișier specifică în Windows dacă se deschide automat într-un program cu care nu doriți să îl utilizați.


Cum se convertește un fișier XPS

Una dintre cele mai rapide modalități de a converti un fișier XPS în PDF, JPG, PNG sau în alt format bazat pe imagini este încărcarea fișierului în Zamzar. După ce fișierul este încărcat pe acel site web, selectați dintr-o mână de formate pentru a converti fișierul XPS în, apoi descărcați noul fișier înapoi pe computer.

UnitePDF salvează XPS în PDF online. Trageți fișierul pe pagină sau faceți clic Alegeți Fișier, apoi selectați butonul de conversie când sunteți gata să descărcați PDF-ul.

Site-ul PDFaid.com vă permite să convertiți un fișier XPS direct într-un document Word, fie în format DOC, fie în format DOCX. Încărcați fișierul XPS și alegeți formatul de conversie. Descărcați conversia chiar de pe site.

Programul Able2Extract face același lucru, dar nu este gratuit. Cu toate acestea, vă permite să convertiți un fișier XPS într-un document Excel, ceea ce ar putea fi foarte util în funcție de ceea ce intenționați să utilizați fișierul.

XpsConverter-ul Microsoft convertește un fișier XPS în OXPS.

Cu fișierele Action Replay, redenumiți-l de la whatever.xps la whatever.sps dacă doriți ca fișierul dvs. să se deschidă în programe care acceptă formatul de fișier Sharkport Saved Game (fișiere .SPS). S-ar putea să îl puteți converti în MD, CBS, PSU și alte formate similare cu programul PS2 Save Builder menționat mai sus.


Mai multe informații despre formatul XPS

Formatul XPS este încercarea Microsoft de a forma PDF. Cu toate acestea, PDF-ul este mult, mult mai popular decât XPS, motiv pentru care probabil ați întâlnit mult mai multe PDF-uri sub formă de extrase de cont bancare digitale, manuale de produse și o opțiune de ieșire în numeroși cititori / creatori de documente și cărți electronice.

Trimiterea cuiva a unui fișier XPS i-ar putea face să creadă că este malware dacă nu este familiarizat cu extensia. De asemenea, deoarece dispozitivele mobile și computerele Mac nu includ un vizualizator XPS încorporat (și majoritatea au suport PDF nativ), este mai probabil să faceți pe cineva să petreacă timp în căutarea unui vizualizator XPS decât ați face un cititor PDF .

Scriitorul de documente din Windows 8 și versiunile mai noi de Windows implicit utilizează extensia de fișier .OXPS în loc de .XPS. Acesta este motivul pentru care nu puteți deschide fișiere OXPS în Windows 7 și versiunile mai vechi de Windows.