Ce este un fișier XML? (Și cum să deschideți unul)

Ce să știți

  • Un fișier XML este un fișier Extensible Markup Language.
  • Deschideți unul cu vizualizatorul XML online, Visual Studio Code sau Notepad ++.
  • Convertiți în JSON, CSV, HTML și altele cu aceleași programe.

Acest articol descrie ce sunt fișierele XML și unde sunt utilizate, ce programe pot deschide unul și cum să le convertiți într-un alt format bazat pe text, cum ar fi JSON, PDF sau CSV.


Ce este un fișier XML?

Un fișier XML este un fișier Extensible Markup Language. Sunt fișiere text simple care nu fac nimic în sine, în afară de a descrie transportul, structura și stocarea datelor.

Un flux RSS este un exemplu obișnuit de fișier bazat pe XML.

Unele fișiere XML sunt în schimb fișiere Cinelerra Video Project utilizate cu programul de editare video Cinelerra. Fișierul conține setări legate de proiect, cum ar fi o listă de modificări anterioare făcute proiectului, precum și căi de accesare a fișierelor media.

Lifewire / Miguel Co

Deși apar înrudite, deoarece extensiile lor de fișiere sunt similare, fișierele XLM nu sunt la fel ca fișierele XML.


Cum se deschide un fișier XML

Multe programe deschid fișiere XML, inclusiv vizualizatorul XML online al Code Beautify și unele browsere web. Mai multe programe populare editează și fișiere XML.

Unele editoare XML gratuite notabile includ Notepad ++ și XML Notepad 2007. EditiX și Adobe Dreamweaver sunt alți editori XML populari, dar sunt liberi de utilizat numai dacă puteți obține o versiune de încercare. Popularul editor de cod Visual Studio Microsoft gestionează fișierele XML ca un campion.

Doar pentru că un fișier XML poate fi deschis și vizualizat cu ușurință nu înseamnă că va face nimic. O mulțime de diferite tipuri de programe utilizează XML ca modalitate de stocare a datelor într-un mod standard, dar de fapt utilizarea unui fișier XML pentru un anumit scop necesită să știți pentru ce stochează datele acel fișier XML.

De exemplu, formatul XML este utilizat pentru fișierele MusicXML, un format de partituri bazat pe XML. Puteți deschide cu siguranță unul dintre acele fișiere XML în orice editor de text pentru a vedea ce tip de date există, dar este util într-adevăr doar într-un program precum Finale NotePad.

Deoarece fișierele XML sunt fișiere bazate pe text, orice editor de text, inclusiv instrumentul Notepad încorporat din Windows, va putea afișa și edita în mod corespunzător conținutul fișierului XML. Editorele XML dedicate menționate mai sus sunt mai bune pentru editarea fișierelor XML, deoarece înțeleg structura fișierului. Un editor de text standard nu este la fel de ușor de utilizat pentru editarea fișierelor XML.

Cu toate acestea, dacă doriți să mergeți pe această rută, consultați lista noastră cu cei mai buni editori de text gratuit pentru unele dintre preferatele noastre.

Fișierele Cinelerra Video Project care utilizează extensia de fișier XML pot fi deschise cu software-ul Cinelerra pentru Linux. Programul a fost împărțit în două, numit Heroine Virtual and Community Version, dar acum sunt combinate într-o singură.

Dacă tot nu puteți deschide fișierul, asigurați-vă că nu îl confundați cu un fișier care are doar un nume similar de extensie de fișier, cum ar fi un fișier XMP, XMF sau ML.


Cum se convertește un fișier XML

Cea mai bună soluție pentru conversia unui fișier XML într-un alt format este utilizarea unuia dintre editorii menționați deja. Programul care creează fișierul XML este mai probabil că poate salva același fișier într-un format diferit.

De exemplu, un editor de text simplu, care poate deschide un document text precum XML, poate salva fișierul de obicei într-un alt format bazat pe text, cum ar fi TXT. Cu toate acestea, nu câștigați nimic din acest comutator decât schimbarea extensiei de fișier.

Dacă sunteți în căutarea unei soluții rapide, puteți încerca convertorul XML în JSON online de la Code Beautify. Acest instrument vă permite să convertiți XML în JSON prin lipirea codului XML pe site-ul web și apoi descărcarea fișierului .JSON pe computer. De asemenea, puteți răsfoi computerul pentru fișierul XML sau puteți încărca unul de pe o adresă URL.

Desigur, un convertor XML-la-JSON este util numai dacă asta este ceea ce căutați. Iată câteva alte convertoare XML gratuite online care ar putea fi mai utile pentru dvs.:

  • XML în HTML
  • XML către CSV
  • XML către XSD
  • XML în PDF

Iată câteva convertoare gratuite care se convertesc în XML în loc de XML:

  • XLS / XLSX la XML
  • SQL la XML
  • CSV la XML
  • JSON la XML

De obicei, nu puteți schimba o extensie de fișier (cum ar fi extensia de fișier XML) cu una pe care computerul dvs. o recunoaște și vă așteptați ca fișierul nou redenumit să fie utilizabil. O conversie reală a formatului de fișier utilizând una dintre metodele descrise mai sus trebuie să aibă loc în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, deoarece XML se bazează pe text, redenumirea extensiei poate fi utilă în unele situații.


Mai multe informații despre fișierele XML

Fișierele XML sunt formatate cu etichete, similar cu alte fișiere de limbaj de marcare, cum ar fi fișierele HTML. Puteți vedea un fișier XML exemplar pe site-ul web Microsoft.

De la Microsoft Office 2007, Microsoft folosește formate bazate pe XML pentru Word, Excel și PowerPoint, indicative în formatele lor de fișiere: .DOCX, .XLSX și .PPTX. Microsoft oferă o explicație detaliată a beneficiilor utilizării acestor tipuri de fișiere bazate pe XML.

Unele alte tipuri de fișiere bazate pe XML includ fișiere EDS, XSPF, FDX, SEARCH-MS, CMBL, APPLICATION și DAE.

W3Schools are o mulțime de informații despre fișierele XML dacă doriți o privire detaliată despre cum să lucrați cu ele.