Ce este un fișier .MD? (Și cum să deschideți unul)

Ce să știți

  • Majoritatea fișierelor MD sunt fișiere de documentare Markdown.
  • Deschideți unul cu MarkPad, Visual Studio Code sau alt editor de text.
  • Convertiți în HTML, DOCX, TXT, PDF și altele cu acele programe sau altul, cum ar fi Dillinger.

Acest articol descrie ce sunt fișierele MD, cum să deschideți diferitele tipuri (există mai multe) și ce trebuie să faceți pentru a converti unul în alt format.


Ce este un fișier MD?

Un fișier .MD sau .MARKDOWN poate fi un fișier de documentare Markdown. Este un fișier text simplu care utilizează limbajul Markdown pentru a descrie modul de formatare a documentului. README.md este un fișier MD comun care conține instrucțiuni text.

Fișierele ROM SEGA Mega Drive folosesc și extensia de fișier MD. Sunt o reprezentare digitală a unui joc fizic de pe consola SEGA Mega Drive (numită SEGA Genesis în America de Nord). Software-ul de emulare folosește fișierul MD pentru a juca jocul pe computer.

Un alt format de fișier care folosește extensia de fișier MD este Moneydance Financial Data. Fișierul MD stochează tranzacții, bugete, informații despre stoc, conturi bancare și alte date conexe pentru software-ul de finanțare Moneydance. Cu toate acestea, versiunile mai noi ale programului utilizează în schimb fișiere .MONEYDANCE.

Când unul sau mai multe fișiere sunt comprimate cu compresie MDCD, rezultatul se numește MDCD Compressed Archive, care se termină și cu MD.

Un alt tip de fișier MD este rezervat pentru fișierele de descriere a mașinii. Acestea sunt fișiere de programare utilizate pe unele sisteme Unix pentru compilarea programelor software.

Fișierele SharkPort Saved Game sunt stocate și cu extensia de fișier MD. Sunt jocuri PlayStation 2 salvate create de dispozitivul SharkPort și utilizate pentru copierea jocurilor salvate pe computer.

Fișiere MD.

Având în vedere scurtitatea acestei extensii de fișiere, este, de asemenea, o abreviere pentru o serie de termeni tehnologici - mini-disc, microdrive, dependent de mașină și producătorul întrerupt sunt câteva exemple. Comanda promptului de comandă md (make director) este o altă comandă. Cu toate acestea, niciunul dintre acești termeni nu are nicio legătură cu formatele de fișiere descrise pe această pagină.


Cum să deschideți și să convertiți fișiere MD

După cum puteți vedea de mai sus, există mai multe formate de fișiere diferite care utilizează extensia de fișier MD. Este important să recunoașteți în ce format este fișierul înainte de a decide ce program trebuie să îl deschideți sau să îl convertiți.

Fișiere de documentare Markdown

Deoarece aceste fișiere MD sunt doar documente text simple, puteți deschide unul cu orice editor de text, cum ar fi Notepad sau WordPad în Windows. Avem o listă cu alți editori de text gratuit pe care îi puteți folosi în schimb.

MarkPad este un alt editor / vizualizator care deschide fișiere MD, MDOWN, MARKDOWN și MKD.

MarkPad.

Puteți converti MD în HTML cu un program numit Markdown. Este lansat de creatorul limbajului Markdown, John Gruber. Un alt convertor MD-HTML este disponibil prin extensia Markdown Preview Plus pentru browserul Chrome.

Convertiți MD în PDF cu convertorul gratuit Markdown online de la Markdowntopdf.com.

Dillinger este un editor MD online care rulează în browserul dvs. web. De asemenea, convertește fișierele de reducere în HTML și PDF.

Utilizați CloudConvert pentru a salva fișierul MD în formatul DOCX MS Word. Sunt acceptate și alte formate bazate pe text, cum ar fi HTML TXT, RTF și PDF.

Un alt convertor online Markdown pe care îl puteți încerca este disponibil la pandoc. Acesta acceptă o mulțime de formate, inclusiv DocBook v5, ICML, LaTeX, S5 și MediaWiki.

Fișiere ROM SEGA Genesis / Mega Drive

Fișierele MD în acest format pot fi convertite în BIN (formatul de fișier Sega Genesis Game ROM) folosind SBWin. Odată ajuns în acel format, puteți deschide ROM-ul cu Gens Plus! sau Kega Fusion.

Fișiere de date financiare Moneydance

Moneydance deschide fișiere MD care sunt create în acel program. Programul creează fișiere MONEYDANCE în mod implicit, dar din moment ce înlocuiește formatul mai vechi, este încă capabil să deschidă fișiere MD.

Pentru a converti fișierul MD într-un format care îl face utilizabil în alte programe precum Intuit Quicken sau Microsoft Money, utilizați Fișier > Export meniu în Moneydance. Formatele de export acceptate includ QIF, TXT și JSON.

Microsoft Money a fost întrerupt din 2009, dar este posibil să aveți noroc să convertiți fișierul MD într-un format utilizabil prin înlocuirea Microsoft pentru software, numit Money Plus Sunset, care are extensia de fișier .MNY.

Fișiere de arhivă comprimate MDCD

Software-ul de linie de comandă de compresie / decompresie a fișierului mdcd10.arc poate deschide fișiere comprimate MDCD.

Odată extrase fișierele, le puteți comprima din nou într-un format nou, cum ar fi ZIP, RAR sau 7Z, folosind majoritatea instrumentelor de compresie și dezarhivare a fișierelor. Acesta este în esență modul în care puteți „converti” acest tip de fișier MD.

Fișiere de descriere a mașinii

Fișierele MD care sunt fișiere Descriere mașină sunt similare cu fișierele Markdown Documentation menționate mai sus, deoarece sunt fișiere text simplu care pot fi citite cu orice editor de text. Puteți utiliza oricare dintre editorii de text conectați mai sus pentru a deschide aceste tipuri de fișiere MD.

Probabil că există puține motive pentru a converti un fișier Descriere mașină într-un alt format, dar dacă aveți nevoie să fie într-un alt format bazat pe text, editorii de text vor face cu siguranță.

Fișiere de joc salvate SharkPort

PS2 Save Builder este utilizat pentru a deschide fișiere MD care sunt fișiere SharkPort Saved Game. De asemenea, poate deschide o serie de alte formate de fișiere similare, cum ar fi PWS, MAX, CBS, PSU, NPO, SPO, SPS, P2M, XPO și XPS.

Instrumentul PS2 Save Builder poate fi, de asemenea, utilizat pentru a converti fișierul MD în unele dintre aceleași formate.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Ar trebui să fie suficient de ușor pentru ca fișierul dvs. să se deschidă într-unul dintre programele de mai sus, dat fiind faptul că există mai multe formate de fișiere care utilizează un fișier MD. Cu toate acestea, dacă citiți greșit extensia de fișier, este foarte posibil ca niciunul dintre aceste programe să nu funcționeze cu fișierul dvs.

Citiți din nou extensia de fișier, asigurându-vă că nu o confundați cu una care este scrisă în mod similar. De exemplu, fișierele MDB nu vor funcționa cu software-ul de sus, deoarece acestea sunt în formatul de fișier Microsoft Access. Același lucru este valabil și pentru altele precum fișierele MDW, MDD, DM, MDF, MDX, MDI, MNY, MDJ și ND.

Căutați literele și / sau numerele reale care sunt anexate la sfârșitul fișierului pentru a afla mai multe despre formatul fișierului, inclusiv care sunt programele care pot deschide / reda / citi fișierul și cum puteți converti fișierul într-un alt format .