Ce este un fișier Gerber (GBR) și cum îl deschideți?

Un fișier cu extensia de fișier .GBR este cel mai probabil un fișier Gerber care stochează modele de circuite imprimate. Majoritatea programelor de proiectare PCB pot exporta date într-un fișier Gerber.

Dacă nu este un fișier Gerber, al tău ar putea fi un fișier GIMP Brush folosit de software-ul de editare a imaginilor GIMP. Acest tip de fișier conține o imagine pe care programul o folosește pentru a picta linii repetate pe pânză.

O altă utilizare pentru extensia de fișier GBR este pentru fișierele Game Boy Tileset care pot fi încorporate în Game Boy standard, precum și în Super Game Boy și Game Boy Color.


Cum se deschid fișiere GBR

Puteți deschide fișiere Gerber cu mai multe programe, dintre care majoritatea sunt gratuite. Aceste vizualizatoare gratuite Gerber includ grbv, GraphiCode GC-Prevue, PentaLogix ViewMate și Gerbv. Câteva dintre ele acceptă tipărirea și vizualizarea măsurătorilor. De asemenea, puteți utiliza Altium Designer pentru a deschide fișierul Gerber, dar nu este gratuit.

O altă modalitate de a vizualiza fișierele GBR este online. Producătorii formatului, Ucamco, au referința gratuită Gerber Viewer care vă permite să încărcați fișierul online pentru a-l vizualiza în browser.

Fișierele GIMP Brush sunt utilizate cu GIMP, care funcționează pe Windows, MacOS și Linux.

Dacă fișierul dvs. GBR este în format Game Boy Tileset, îl puteți deschide cu Game Boy Tile Designer (GBTD).


Cum se convertește un fișier GBR

Pentru a converti fișierul, trebuie să știți în ce format este format. Acest lucru este important, astfel încât să știți ce program de conversie să utilizați, deoarece cele trei formate menționate mai sus nu au nicio legătură una cu alta. Aceasta înseamnă că nu puteți converti, să zicem, un fișier GIMP Brush în formatul de fișier Gerber; pur și simplu nu funcționează așa.

Când vine vorba de conversia fișierelor Gerber, este foarte posibil ca unele dintre programele menționate mai sus să fie capabile nu numai să îl deschidă, ci și să salveze fișierul GBR într-un nou format de fișier. Dacă nu, GerbView poate converti fișiere Gerber în DXF, PDF, DWG, TIFF, SVG și alte formate de fișiere.

Online Gerber Viewer ar putea funcționa și pentru salvarea fișierului GBR în formatul de imagine PNG. FlatCAM poate converti fișierul Gerber în G-Code. S-ar putea să încercați și Cenon, dacă celelalte convertoare nu funcționează.

Pentru a salva fișiere GIMP GBR în ABR pentru a fi utilizate în Adobe Photoshop, trebuie mai întâi să le convertiți în PNG cu un program precum XnView. Apoi, deschideți fișierul PNG în Photoshop și alegeți ce parte a imaginii trebuie transformată într-o pensulă. Faceți peria prin Editați | × > Definiți presetarea pensulei meniu.

Puteți converti fișierele Game Boy Tileset în alte formate de fișiere cu programul Game Boy Tile Designer menționat mai sus. Suportă salvarea GBR în Z80, OBJ, C, BIN și S, prin intermediul Fișier > Export către element de meniu.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Verificați de două ori extensia de fișier dacă nu puteți să deschideți fișierul. Este probabil că, dacă nu funcționează cu niciunul dintre programele de mai sus, citiți greșit extensia de fișier. Acest lucru este important, deoarece chiar dacă două formate de fișiere partajează majoritatea sau chiar toate aceleași litere de extensie de fișier, nu înseamnă neapărat că acestea sunt legate sau pot fi deschise cu aceleași instrumente software.

De exemplu, fișierele GRB au toate cele trei aceleași litere de extensie a fișierelor, dar sunt în schimb fișiere de date meteorologice GRIB stocate în formatul GRIdded Binary. Nu au nimic de-a face cu niciunul dintre formatele de fișiere GBR menționate pe această pagină și, prin urmare, nu pot fi vizualizate sau convertite cu programele despre care am vorbit mai sus.

Același lucru este valabil și pentru fișierele Symbian OS Font care utilizează extensia de fișier GDR. S-ar putea da o mulțime de alte exemple, dar ideea este să vă uitați atent la literele de extensie a fișierelor și să vă asigurați că spun GBR, altfel probabil că aveți de-a face cu ceva complet diferit de ceea ce este acoperit în acest articol.


Mai multe informații despre fișierele GBR

Formatul Gerber stochează imagini binare, 2D într-un format vector ASCII. Nu toate fișierele Gerber folosesc extensia de fișier GBR; unele sunt fișiere GBX, PHO, GER, ART, 001 sau 274 și cel mai probabil există și alte fișiere. Puteți citi mai multe despre formatul de la Ucamco în specificația formatului de fișier Gerber PDF de pe pagina respectivă.

Puteți crea propriile fișiere GIMP Brush, dar mai multe sunt furnizate în mod implicit, la prima instalare a GIMP. Aceste fișiere implicite GBR sunt de obicei stocate în directorul de instalare al programului, în share gimp (version) brushes .