Un fișier cu extensia de fișier EFI este un fișier Extensible Firmware Interface.
Acestea sunt executabile ale încărcătorului de boot, există pe sisteme de calcul bazate pe UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) și conțin date despre modul în care ar trebui să se desfășoare procesul de boot.
Alfred Pasieka / Getty Images
Fișierele EFI pot fi deschise cu EFI Developer Kit și Microsoft EFI Utilities, dar, sincer, cu excepția cazului în care sunteți un dezvoltator de hardware, este puțin folosit în „deschiderea” unuia.
Unde este fișierul EFI în Windows?
Pe un sistem cu un sistem de operare instalat, managerul de boot care există ca parte a firmware-ului UEFI al plăcii de bază va avea o locație a fișierului EFI stocată în variabila BootOrder. Acesta ar putea fi de fapt un alt manager de boot dacă aveți instalat un instrument multi-boot, dar este de obicei doar încărcătorul de boot EFI pentru sistemul dvs. de operare.
De cele mai multe ori, acest fișier este stocat pe o partiție specială de sistem EFI. Această partiție este de obicei ascunsă și nu are o literă de unitate.
Pe un sistem UEFI cu Windows 10 instalat, de exemplu, fișierul EFI va fi localizat la următoarea locație, pe acea partiție ascunsă:
EFI boot bootx64.efi
or
EFI boot bootia32.efi
Veți vedea fișierul bootx64.efi dacă aveți instalată o versiune pe 64 de biți de Windows sau fișierul bootia32.efi dacă utilizați o versiune pe 32 de biți. Vezi 64-bit și 32-bit: Care este diferența? pentru mai multe despre asta dacă nu sunteți sigur.
Pe unele computere Windows, fișierul winload.efi acționează ca încărcător de încărcare și este de obicei stocat în următoarea locație:
C: Windows System32 Boot winload.efi
Dacă unitatea dvs. de sistem este altceva decât C sau Windows este instalată într-un folder diferit de Windows, atunci calea exactă de pe computerul dvs. va diferi, desigur.
Pe un sistem fără un sistem de operare instalat, cu o variabilă BootOrder goală, managerul de boot al plăcii de bază caută în locuri predefinite un fișier EFI, ca pe discurile din unitățile optice și pe alte medii conectate. Acest lucru se întâmplă deoarece, dacă acel câmp este gol, nu aveți un sistem de operare instalat și așa că probabil veți instala unul următor.
De exemplu, pe un DVD de instalare Windows 10 sau o imagine ISO, există următoarele două fișiere, pe care managerul de boot UEFI al computerului dvs. le va localiza rapid:
D: efi boot bootx64.efi
D: efi boot bootia32.efi
Ca și în cazul unității de instalare Windows și a căii de sus, unitatea de aici va fi diferită în funcție de sursa media. În acest caz, D este litera atribuită unității mele optice. În plus, după cum probabil ați observat, atât suporturile de încărcare EFI pe 64 de biți, cât și pe 32 de biți sunt incluse pe suportul de instalare. Acest lucru se datorează faptului că discul de instalare conține atât tipuri de arhitectură, cât și opțiuni de instalare.
Unde este fișierul în alte sisteme de operare?
Iată câteva dintre locațiile implicite ale fișierelor EFI pentru unele sisteme de operare care nu sunt Windows:
macOS folosește acest fișier ca încărcător de încărcare, dar nu în toate situațiile:
System Library CoreServices boot.efi
Programul de încărcare EFI pentru Linux va diferi în funcție de distribuția pe care ați instalat-o, dar iată câteva:
EFI SuSE elilo.efi
EFI RedHat elilo.efi
EFI personalitate elilo.efi
Ai idee.
Încă nu puteți deschide sau utiliza fișierul?
Rețineți că există unele tipuri de fișiere care sunt scrise foarte asemănător cu „.EFI” pe care le-ați putea avea și pe care le puteți deschide, prin urmare, cu un program software obișnuit. Cel mai probabil este cazul dacă ați citit greșit extensia de fișier.
De exemplu, este posibil să aveți într-adevăr un fișier EFX eFax Fax Document care nu are nicio legătură cu fișierele cu interfață firmware extensibilă și este în schimb un document care se deschide cu un serviciu de fax. Sau poate fișierul dvs. folosește extensia de fișier .EFL și este un fișier External Language Language sau un fișier Encryptafile Encrypted.
Dacă sunteți sigur că puteți deschide fișierul pe care îl aveți, atunci cel mai probabil nu este în același format descris pe această pagină. În schimb, verificați din nou extensia de fișier pentru fișierul dvs. și căutați programul care îl poate deschide sau converti într-un format nou.
S-ar putea chiar să încercați să îl încărcați într-un serviciu de conversie a fișierelor precum Zamzar pentru a vedea dacă va recunoaște tipul de fișier și va sugera un format de conversie.