Ce este un fișier DLL? (Biblioteca de linkuri dinamice)

Un fișier DLL, scurt pentru Dynamic Link Library, este un tip de fișier care conține instrucțiuni pe care alte programe le pot apela pentru a face anumite lucruri. În acest fel, mai multe programe pot împărtăși abilitățile programate într-un singur fișier și chiar o fac simultan.

De exemplu, mai multe programe diferite s-ar putea să apeleze la fișierul veryuseful.dll (am făcut-o, desigur) pentru a găsi spațiul liber pe un hard disk, a localiza un fișier într-un anumit director și a imprima o pagină de test la valoarea implicită. imprimantă.

Spre deosebire de programele executabile, cum ar fi cele cu extensia de fișier EXE, fișierele DLL nu pot fi rulate direct, ci trebuie apelate de alt cod care rulează deja. Cu toate acestea, DLL-urile sunt în același format ca și EXE-urile și unele pot folosi chiar și extensia de fișier .EXE. În timp ce majoritatea bibliotecilor de legături dinamice se termină în extensia de fișier .DLL, altele pot utiliza .OCX, .CPL sau .DRV.

Fișiere DLL.


Remedierea erorilor DLL

Fișierele DLL, din cauza câte sunt și cât de des sunt utilizate, tind să fie punctul central al unui procent mare din erorile observate la pornirea, utilizarea și închiderea Windows.

Deși ar putea fi ușor să descărcați doar fișierul DLL lipsă sau care nu a fost găsit, rareori acesta este cel mai bun mod de a merge. Consultați articolul Motive importante pentru a nu descărca fișiere DLL pentru mai multe despre asta.

Dacă primiți o eroare DLL, cel mai bun pariu este să găsiți informații de depanare specifice acelei probleme DLL, astfel încât să fiți sigur că o veți rezolva corect și definitiv. Este posibil să avem chiar și un ghid de remediere specific pentru cel pe care îl aveți. Avem o listă cu cele mai frecvente erori DLL și cum să le remediem.

În caz contrar, consultați modul nostru de remediere a erorilor DLL pentru câteva sfaturi generale.


Mai multe despre fișierele DLL

Cuvântul „dinamic” din Biblioteca de legături dinamice este utilizat deoarece datele sunt utilizate doar într-un program atunci când programul solicită activ acest lucru în loc să aibă întotdeauna datele disponibile în memorie.

O mulțime de fișiere DLL sunt disponibile în mod implicit din Windows, dar programele terțe le pot instala și ele. Cu toate acestea, este neobișnuit să deschideți un fișier DLL, deoarece nu este niciodată nevoie să editați unul, plus că acest lucru poate provoca probleme cu programele și alte DLL-uri.

Fișierele DLL sunt utile deoarece pot permite unui program să-și separe diferitele componente în module unice care pot fi apoi adăugate sau eliminate pentru a include sau exclude anumite funcționalități. Când software-ul funcționează în acest fel cu DLL-urile, programul poate utiliza mai puțină memorie, deoarece nu trebuie să încarce totul simultan.

De asemenea, DLL-urile oferă o modalitate de actualizare a părților unui program fără a fi nevoie să reconstruiți sau să reinstalați întregul program peste tot. Avantajul se mărește chiar și atunci când un program folosește DLL, deoarece toate aplicațiile pot profita de actualizarea din acel fișier DLL.

Controalele ActiveX, fișierele panoului de control și driverele de dispozitiv sunt unele dintre fișierele pe care Windows le folosește ca biblioteci de legături dinamice. Respectiv, aceste fișiere folosesc extensiile de fișiere OCX, CPL și DRV.

Când o DLL folosește instrucțiuni de la o altă DLL, prima DLL depinde acum de a doua. Acest lucru face ca funcționalitățile DLL să se rupă mai ușor, deoarece în loc să existe șansa ca doar prima DLL să funcționeze defectuos, acum depinde și de a doua, care ar afecta prima dacă ar avea probleme.

Dacă un DLL dependent este actualizat la o versiune mai nouă, suprascris cu o versiune mai veche sau eliminat de pe computer, este posibil ca programul care se bazează pe fișierul DLL să nu mai funcționeze așa cum ar trebui.

DLL-urile de resurse sunt fișiere de date care sunt în același format de fișier ca DLL-urile, dar care utilizează extensiile de fișiere ICL, FON și FOT. Fișierele ICL sunt biblioteci de pictograme, în timp ce fișierele FONT și FOT sunt fișiere de fonturi.