Ce este un fișier ascuns și de ce sunt ascunse unele fișiere?

Un fișier ascuns este orice fișier cu atributul ascuns activat. Așa cum v-ați aștepta, un fișier sau folder cu acest atribut activat este invizibil în timp ce navigați prin foldere - nu puteți vedea niciunul dintre ele fără a permite în mod explicit să fie văzute pe toate.

Majoritatea computerelor care rulează un sistem de operare Windows sunt configurate în mod implicit pentru a nu afișa fișiere ascunse.

Motivul pentru care unele fișiere și foldere sunt marcate automat ca ascunse este că, spre deosebire de alte date, cum ar fi imaginile și documentele, nu sunt fișiere pe care ar trebui să le modificați, să le ștergeți sau să le mutați. Acestea sunt adesea fișiere importante legate de sistemul de operare. Atât computerele Windows, cât și cele MacOS au fișiere ascunse.


Cum se afișează sau se ascund fișierele ascunse în Windows

S-ar putea să trebuiască uneori să vedeți fișiere ascunse, cum ar fi dacă actualizați un software care necesită selectarea unui anumit fișier care este ascuns de vizualizarea normală sau dacă depanați sau reparați o anumită problemă. În caz contrar, este normal să nu interacționați niciodată cu fișiere ascunse.

Fișierul pagefile.sys este un fișier ascuns comun în Windows. ProgramData este un folder ascuns pe care îl puteți vedea când vizualizați elemente ascunse. În versiunile mai vechi de Windows, fișierele ascunse frecvent întâlnite includ msdos.sys, io.sys și boot.ini.

Configurarea Windows pentru a afișa sau ascunde fiecare fișier ascuns este o sarcină relativ ușoară. Doar selectați sau deselectați Afișați fișierele, folderele și unitățile ascunse din Opțiuni folder. Vedeți tutorialul nostru Cum se afișează sau se ascund fișierele ascunse în Windows pentru instrucțiuni mai detaliate.

Amintiți-vă că majoritatea utilizatorilor ar trebui să păstreze ascunse fișierele ascunse. Dacă trebuie să afișați fișiere ascunse din orice motiv, cel mai bine este să le ascundeți din nou când ați terminat de utilizat.

Foldere ascunse în totul.

Folosirea unui instrument gratuit de căutare a fișierelor precum Totul este un alt mod de a vizualiza fișiere și foldere ascunse. Mergând pe acest traseu înseamnă că nu va trebui să faceți modificări la setările din Windows, dar, de asemenea, nu veți putea vedea articolele ascunse într-o vizualizare obișnuită Explorer. În schimb, trebuie doar să le căutați și să le deschideți prin intermediul instrumentului de căutare.


Cum să ascundeți fișiere și foldere în Windows

A ascunde un fișier este la fel de simplu ca să faceți clic dreapta (sau să țineți apăsat pe ecranele tactile) pe fișier și să alegeți Proprietăţi, urmată de bifarea casetei de lângă Ascuns în secțiunea Atribute din fila General. Dacă ați configurat fișierele ascunse pentru a fi afișate, veți vedea că pictograma fișierului nou ascuns este puțin mai ușoară decât fișierele non-ascunse. Acesta este un mod ușor de a spune ce fișiere sunt ascunse și care nu.

Ascunderea unui dosar se face într-un mod similar prin meniul Proprietăți, cu excepția faptului că, atunci când confirmați modificarea atributului, vi se cere dacă doriți să aplicați modificarea doar la acel folder sau la acel folder plus toate subfolderele și fișierele sale. Alegerea este a ta și rezultatul este la fel de clar pe cât pare.

Dacă alegeți să ascundeți doar folderul, acesta va ascunde folderul de a nu fi văzut în Fișier / Windows Explorer, dar nu va ascunde fișierele reale conținute. Cealaltă opțiune este utilizată pentru a ascunde atât folderul, cât și toate datele din acesta, inclusiv orice subfoldere și fișiere subfoldere.

Afișarea unui anumit fișier sau folder se poate face utilizând aceiași pași menționați mai sus. Deci, dacă afișați un folder plin de elemente ascunse și alegeți doar să dezactivați atributul ascuns doar pentru acel folder, atunci orice fișier sau folder din interiorul acestuia va rămâne ascuns.

Pe un Mac, puteți ascunde rapid dosarele cu comanda chflags ascunsă / cale / către / fișier-sau-folder în Terminal. Înlocuiți ascunsul cu nohidden pentru a afișa folderul sau fișierul.


Lucruri de reținut despre fișierele ascunse

Deși este adevărat că activarea atributului ascuns pentru un fișier sensibil îl va face „invizibilă” pentru utilizatorul obișnuit, nu ar trebui să-l folosiți ca mijloc de a ascunde în siguranță fișierele de ochii curioși. Afișarea unui fișier / folder ascuns este ușor de făcut de către oricine, după cum puteți vedea mai sus. În schimb, calea de urmat este un adevărat instrument de criptare a fișierelor sau un program complet de criptare a discului.

Deși nu puteți vedea fișiere ascunse în circumstanțe normale, nu înseamnă că brusc nu mai ocupă spațiu pe disc. Cu alte cuvinte, puteți ascunde toate fișierele pe care doriți să le reduceți dezordinea vizibilă, dar acestea vor ocupa încă spațiu pe hard disk.

Fișiere ascunse în linia de comandă.

Când utilizați comanda dir din linia de comandă în Windows, puteți utiliza comutatorul / a pentru a lista fișierele ascunse împreună cu fișierele non-ascunse chiar dacă fișierele ascunse sunt încă ascunse în Explorer. De exemplu, în loc să utilizați doar comanda dir pentru a afișa toate fișierele dintr-un anumit folder, executați în schimb dir / a. Chiar și mai util, puteți utiliza dir / a: h pentru a enumera numai fișierele ascunse din acel folder.

Unele programe antivirus pot interzice schimbarea atributelor fișierelor de sistem ascunse critice. Dacă aveți probleme la activarea sau dezactivarea unui atribut de fișier, puteți încerca să dezactivați temporar programul antivirus și să vedeți dacă acest lucru rezolvă problema.

Unele programe terță parte (cum ar fi My Lockbox) pot ascunde fișiere și foldere în spatele unei parole fără a utiliza atributul ascuns, ceea ce înseamnă că este inutil în acele situații să încercați să dezactivați atributul pentru a vedea datele.

Desigur, acest lucru este valabil și pentru programele de criptare a fișierelor. Un volum ascuns pe un hard disk care stochează fișiere și foldere secrete care sunt ascunse departe de vizualizare și accesibile doar printr-o parolă de decriptare, nu poate fi deschis pur și simplu prin schimbarea atributului ascuns.

În aceste condiții, „fișierul ascuns” sau „folderul ascuns” nu are nicio legătură cu atributul ascuns; veți avea nevoie de software-ul original, parola corectă și / sau fișierul cheie, pentru a accesa fișierul / folderul ascuns.