Ce este un ecran de blocare? Chiar ai nevoie de o parolă?

Ecranul de blocare modern este o evoluție a vechiului ecran de conectare și are un scop similar: împiedică o persoană să folosească dispozitivul dvs., cu excepția cazului în care știe parola sau parola.


Pentru ce sunt utilizate ecranele de blocare?

Ecranul de blocare a existat de aproape la fel de mult ca computerul, dar în aceste vremuri în care dispozitivele mobile sunt atât de împletite în viața noastră de zi cu zi, capacitatea de a ne bloca dispozitivele nu a fost niciodată mai importantă.

Dar un dispozitiv nu are nevoie de o parolă pentru ca ecranul de blocare să fie util. O fațetă foarte importantă a unui ecran de blocare pe smartphone-urile noastre este aceea de a ne împiedica să îi trimitem comenzi accidentale atunci când este încă în buzunar. În timp ce ecranul de blocare nu a făcut cadranul accidental complet învechit, procesul de deblocare a telefonului cu un anumit gest a făcut-o cu siguranță mult mai rar.

Ecranele de blocare ne pot oferi, de asemenea, informații rapide, fără a fi nevoie să ne deblocăm dispozitivele. Smartphone-urile bazate pe iPhone și Android, precum seria Samsung Galaxy și Google Pixel, ne pot arăta ora, evenimentele din calendarul nostru, mesajele text recente și alte notificări fără a fi nevoie să deblocați vreodată dispozitivul.

Și să nu uităm de PC-uri și Mac-uri. Ecranele de blocare pot părea uneori sinonime cu smartphone-urile și tabletele, dar computerele și laptopurile noastre au, de asemenea, un ecran care ne cere să ne conectăm pentru a debloca computerul.


Ecranul de blocare Windows

Windows s-a apropiat din ce în ce mai mult de ecranele de blocare pe care le vedem pe smartphone-urile și laptopurile noastre, deoarece computerele hibride de tip tabletă / laptop, precum Microsoft Surface, au devenit mai populare. Ecranul de blocare Windows nu este la fel de funcțional ca cel al unui smartphone, dar pe lângă blocarea vizitatorilor nedorite de pe computer, poate afișa un fragment de informații, cum ar fi câte mesaje de e-mail necitite ne așteaptă.

Ecranul de blocare Windows necesită, în general, o parolă pentru deblocare. Parola este atașată unui cont și este setată când configurați computerul. Caseta de introducere a acestuia apare atunci când faceți clic pe ecranul de blocare.

Să ne uităm la Windows 10 și cum funcționează ecranul său de blocare. 

  • Cum se blochează dispozitivul: Este posibil să nu știți că puteți bloca computerul Windows 10 în orice moment. Este ușor de dor, dar și ușor de făcut. Pur și simplu faceți clic pe ferestre din din colțul din stânga jos, faceți clic pe butonul Conturi din butoanele verticale de-a lungul marginii din stânga și alegeți Blocare. Conturi butonul este etichetat cu numele contului curent, care este de obicei numele dvs.
  • Ce trebuie să faceți dacă sunteți blocat: Dacă aveți un cont Microsoft Live conectat la datele dvs. de conectare, puteți schimba pur și simplu parola la contul respectiv.
  • Cum se modifică setările de blocare: Faceți clic în bara de căutare de lângă ferestre din butonul din partea de jos a ecranului și tastați „Blocați setările ecranului” și alegeți opțiunea când apare în rezultate. Este la fel de simplu ca asta!
  • Cea mai bună setare de blocare de modificat:  Dacă utilizați aplicația Calendar Microsoft, alegeți Calendar sub Alegeți o aplicație pentru a afișa starea detaliată și puteți arunca o privire la întâlnirile și evenimentele din ziua dvs. înainte de a vă conecta la computer.

Ecranul de blocare Mac

S-ar putea părea ciudat faptul că Mac OS-ul Apple are ecranul de blocare cel mai puțin funcțional, dar acest lucru nu este cu adevărat o surpriză. Ecranele de blocare funcționale au mai mult sens pe dispozitivele mobile, cum ar fi smartphone-urile și tabletele noastre, unde am putea dori să obținem niște informații rapid. În general, nu ne grăbim atât de mult când ne folosim laptopul sau computerul desktop. Și spre deosebire de Microsoft, Apple nu transformă Mac OS într-un sistem de operare hibrid pentru tablete / laptopuri. 

Ecranul de blocare Mac necesită, în general, o parolă pentru deblocare. Caseta de introducere este întotdeauna prezentă în mijlocul ecranului de blocare. 

  • Cum se blochează dispozitivul: Faceți clic pe numele contului, care este de obicei numele dvs. Numele contului se află în partea dreaptă a barei de meniu din partea de sus a computerului Mac. Apoi, faceți clic pe Fereastra de autentificare ... pentru a bloca Mac-ul.
  • Ce trebuie să faceți dacă sunteți blocat: Este posibil să trebuiască să apelați asistența Apple, dar Apple are mai multe metode de a recâștiga accesul la computer înainte de a le apela.
  • Cum se modifică setările de blocare: În Preferințe sistem, alegeți Securitate și confidențialitate. Vă puteți schimba parola în general în tab Securitate și confidențialitate. 
  • Cea mai bună setare de blocare de modificat: Apple permite afișarea unui mic mesaj text pe ecranul de blocare. Acesta este un loc minunat pentru a pune un mesaj „Dacă sunteți pierdut, vă rugăm să sunați ...”. Puteți seta acest mesaj din același general ecran în Securitate și confidențialitate.

Ecranul de blocare iPhone / iPad

Ecranul de blocare al iPhone și iPad poate fi ușor ocolit dacă aveți configurat Touch ID pentru a vă debloca telefonul. Cele mai noi dispozitive vă înregistrează amprenta atât de repede încât, dacă atingeți Acasă Button pentru a vă trezi dispozitivul, vă va duce adesea chiar lângă ecranul de blocare la ecranul de pornire. Dar dacă chiar doriți să vedeți ecranul de blocare, puteți apăsa Trezire / Suspendare butonul din partea dreaptă a dispozitivului. (Și nu vă faceți griji, vom acoperi configurarea Touch ID pentru a debloca și dispozitivul!)

Ecranul de blocare va afișa cele mai recente mesaje text pe ecranul principal, dar poate face mai mult decât să vă arate mesajele. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pe ecranul de blocare:

  • Glisați de la dreapta la stânga: Deschide camera. Acest lucru este minunat pentru a obține rapid acea fotografie perfectă.
  • Glisați de la stânga la dreapta: Deschide Astăzi vizualizare, care vă poate arăta întâlniri programate pentru ziua respectivă, știri actuale etc.
  • Glisați în sus: Afișați notificările dvs. actuale, cum ar fi plățile Apple Pay sau alertele Facebook. De asemenea, puteți face o verificare rapidă a notificărilor glisând în jos.
  • Glisați în sus de la marginea de jos: Deschide Panou de control, care vă permite să comutați setări precum Wi-Fi sau Bluetooth, să vă controlați muzica printre alte setări.

Așa cum v-ați putea imagina cu atât de multe funcționalități, ecranul de blocare iOS poate fi personalizat. De asemenea, puteți seta un fundal personalizat pentru acesta în aplicația Fotografii selectând o fotografie, atingând butonul Share buton și selectare Folosiți ca tapet din rândul de jos al butoanelor din foaia de partajare. De asemenea, îl puteți bloca cu o parolă numerică din 4 sau 6 cifre sau o parolă alfanumerică.

  • Cum se blochează dispozitivul: Puteți apăsa butonul Trezire / Suspendare butonul din partea dreaptă a iPhone / iPad pentru al bloca în orice moment.
  • Ce trebuie să faceți dacă sunteți blocat: Este posibil să trebuiască să vă resetați dispozitivul și să îl restaurați dintr-o copie de rezervă. Din fericire, există mai multe metode pentru a face față unui iPad blocat.
  • Cum se modifică setările de blocare: Lansați aplicația Setări și atingeți Atingeți ID și parolă din meniu. Acest ecran vă va permite să alegeți ce funcții sunt activate din ecranul de blocare.
  • Cea mai bună setare de blocare de modificat: Permite iPhone Deblocare în Atingeți ID și parolă setări pentru a permite Touch ID-ului să vă deblocheze dispozitivul. Veți fi surprins de cât de rapid funcționează această caracteristică, dar veți avea nevoie în continuare de codul de acces prima dată când vă conectați după repornirea iPhone / iPad, așa că nu uitați codul de acces!

Ecranul de blocare Android

Similar cu iPhone și iPad, smartphone-urile și tabletele Android tind să afișeze informații mai utile decât omologii lor de pe PC și Mac. Cu toate acestea, deoarece fiecare producător poate personaliza experiența Android, specificul ecranului de blocare se poate schimba ușor de la dispozitiv la dispozitiv. Ne vom uita la Android „vanilat”, ceea ce veți vedea pe dispozitive precum Google Pixel.

Pe lângă utilizarea unei parole sau a unei parole alfanumerice, puteți utiliza și un model pentru a vă bloca dispozitivul Android. Acest lucru vă permite să vă deblocați rapid dispozitivul urmărind modelul specific al liniilor de pe ecran, mai degrabă decât să vă păcăliți introducând litere sau cifre. În general, deblocați dispozitivele Android glisând în sus pe ecran.

  • Deplasați degetul în jos: Deschide Panou de control, care vă permite să comutați setări precum Bluetooth și modul Avion.
  • Glisați în sus de la microfon: Activați asistentul vocal Google.
  • Glisați în sus de pe cameră: Obțineți acces rapid la cameră.

Android nu vine cu o mulțime de personalizări pentru ecranul de blocare, dar aspectul distractiv al dispozitivelor Android este cât de mult puteți face cu aplicațiile. Există un număr de ecrane de blocare alternative disponibile în magazinul Google Play, cum ar fi GO Locker și Next Lock Screen. 

  • Cum se blochează dispozitivul: Apasă pe Suspenda butonul din partea dreaptă a dispozitivului.
  • Ce trebuie să faceți dacă sunteți blocat: Aveți câteva opțiuni atunci când aveți de-a face cu un dispozitiv Android blocat, dar unele depind exact de dispozitivul blocat.
  • Cum se modifică setările de blocare: Puteți schimba parola și tipul parolei deschizând aplicația Setări Android, alegând Securitate în temeiul Personal secțiune și atingere Blocare ecran. Puteți utiliza cele menționate mai sus Model tehnica, a Parolă, un numeric PIN, A Beţivan (care ocolește orice protecție prin parolă) sau dezactivează complet ecranul de blocare alegând Nici unul.
  • Cea mai bună setare de blocare de modificat: Puteți activa Smart Lock dacă doriți să vă păstrați dispozitivul deblocat în timp ce sunteți acasă sau pe persoana dvs. Deschideți aplicația Setări a dispozitivului Android, alegeți Securitate și atingeți Smart Lock. Setările Smart Lock vă permit să modificați caracteristica pentru a vă menține dispozitivul deblocat în situații cum ar fi să vă aflați pe corp sau într-un loc de încredere, să vă aflați în apropierea unui dispozitiv de încredere sau chiar să configurați recunoașterea facială sau vocală.

Ar trebui să vă blocați ecranul de blocare?

Nu există un răspuns absolut da sau nu cu privire la faptul dacă dispozitivul dvs. ar trebui sau nu să solicite o parolă sau o verificare de securitate pentru a o utiliza. Mulți dintre noi sunt în regulă să ne lase computerele de acasă fără această verificare, dar merită menționat faptul că multe site-uri web importante precum Facebook sau Amazon pot fi conectate cu ușurință de oricine, pur și simplu pentru că informațiile despre cont sunt stocate adesea în browserul nostru web. Și cu cât smartphone-urile noastre devin mai funcționale, cu atât sunt stocate informații mai sensibile în ele. 

O parolă vă poate ajuta să păstrați și mâinile curioase ale copiilor de pe dispozitivele noastre. 

De obicei, cel mai bine este să greșești cu precauție atunci când vine vorba de securitate. Iar între opțiunile Touch ID și Face ID ale iOS și Smart Lock-ul Android, securitatea poate fi simplificată.