Ce este un cod de bare și cum citesc unul?

De când codurile de bare au fost inventate în 1952 de Bernard Silver și Norman Joseph Woodland, tehnologia a evoluat foarte mult și este acum văzută în aproape toate țările din întreaga lume într-o varietate de formate diferite.

De la ISBN și UPC până la codurile QR, codurile de bare pot fi utilizate pentru urmărirea și prelucrarea tuturor tipurilor de date.

Iată tot ce trebuie să știți despre cum funcționează codurile de bare, cum să le citiți, unde să căutați datele codurilor de bare și ce fel de coduri de bare există.


Unde sunt utilizate codurile de bare?

Codurile de bare sunt utilizate pentru urmărirea informațiilor într-o gamă largă de industrii, în special în vânzările de produse, călătorii și produse alimentare.

Iată câteva exemple de utilizare a codurilor de bare.

  • Urmărirea coletelor și a plicurilor trimise prin poștă.
  • Check-in pasageri și bagaje în avioane, autobuze și trenuri.
  • Păstrarea stocului de inventar al magazinului.
  • Înregistrarea cardurilor de membru ale magazinului sau clubului.
  • Stocarea adresei unui site web sau a informațiilor de contact.
  • Stocarea unei adrese de portofel Bitcoin sau altă criptomonedă.

Cum funcționează codurile de bare?

Codurile de bare funcționează reprezentând cifre, litere sau caractere speciale cu linii verticale distanțate deliberat, care pot fi interpretate de un dispozitiv de citire a codurilor de bare sau de un smartphone cu o aplicație de scanare a codurilor de bare compatibilă. Formatele mai noi de coduri de bare, cum ar fi codurile QR, pot apărea în formă pătrată și prezintă o codificare mai complexă, care seamănă cu imagini de pixeli.

Pentru a scana corect un cod de bare, va trebui să aveți un dispozitiv care poate scana codul și un sistem de interpretare a datelor citite din acesta.

Scanarea unui produs dintr-un magazin cu același scaner de coduri de bare al acelui magazin va genera probabil informații despre acel articol, cum ar fi numele și prețul acestuia. Acest lucru se datorează faptului că scanerul este setat să interpreteze acel format specific de cod de bare (posibil un cod de bare UPC) și este conectat la o bază de date cu produse care sunt reprezentate de acele coduri de bare specifice.

Utilizarea scanerului aceluiași magazin pentru a scana codul de bare ISBN al unei cărți va duce probabil la o eroare, deoarece dispozitivul probabil nu ar fi configurat pentru a citi coduri de bare ISBN sau nu ar fi conectat la baza de date relevantă pentru a-l ajuta să interpreteze informațiile scanate. Ar fi ca și cum ai încerca să suni pe cineva de pe telefon cu codul poștal. Este un număr diferit pentru un sistem foarte diferit.


Ce sunt codurile de bare unidimensionale?

Există două categorii principale pentru codurile de bare; unidimensional și bidimensional.

Codurile de bare unidimensionale sunt prima generație de coduri de bare și stochează informații utilizând linii verticale alb-negru de lungime și grosime variabile. Codurile ISBN, UPC, EAN și Code 39 sunt toate coduri de bare unidimensionale.

Codurile de bare bidimensionale, denumite și cod matricial sau cod 2D, sunt cele mai noi coduri de bare de a doua generație. Codurile 2D sunt de obicei pătrate și pot stoca mai multe date decât codurile 1D. Codul QR, codul aztec, Matricea de date și codul AR sunt toate formate de coduri de bare bidimensionale.


Care sunt cele mai populare tipuri de coduri de bare?

Există numeroase formate de coduri de bare utilizate în întreaga lume în diferite industrii, de către companii diferite și în scopuri diferite. Acestea sunt cele trei pe care sunteți cel mai probabil să le întâlniți în mod regulat.

  • Cod QR: codurile de bare Quick Response Code (QR Code) pot stoca o varietate de date de la adresele site-ului web la informații de contact personale sau de afaceri. Acestea sunt ceea ce este descris ca un cod de bare bidimensional, o categorie de coduri de bare care diferă de formatul tradițional de linie verticală alb-negru. Codurile QR au formă pătrată, prezintă pătrate mai mici în colțurile din dreapta sus, stânga sus și stânga jos și prezintă în centrul lor ceea ce arată ca lucrări de artă pixelate. Veți întâlni adesea coduri QR pe ​​vitrine și cărți de vizită.
  • ISBN: codurile de bare International Standard Book Number (ISBN) sunt utilizate pentru a urmări cărți și cărți electronice la nivel global. Codurile de bare cu dungi verticale alb-negru stochează numărul unic de identificare atribuit unei cărți publicate de către un afiliat oficial al Agenției Internaționale pentru ISBN. Codurile de bare ISBN conțineau inițial coduri numerice din 10 cifre, dar, din 2007, au evoluat pentru a încorpora 13.
  • UPC: UPC înseamnă codul produsului universal. Aceste coduri de bare sunt utilizate la nivel global pentru urmărirea produselor vândute în magazinele online și fizice. Formatul codului de bare UPC este format din 12 numere reprezentate prin linii verticale alb-negru și a fost utilizat pentru prima dată în 1974. Codurile de bare UPC pot stoca numai numere.

Cum să citiți un cod de bare cu un scaner

Citirea unui cod de bare cu un scaner este de obicei ceva care s-ar face doar într-un mediu de afaceri. Veți avea nevoie de următoarele:

  • Un scaner de coduri de bare. Dacă vă conduceți propria afacere, un dispozitiv de scanare a codurilor de bare poate fi achiziționat de pe diverse piețe online, cum ar fi Amazon.
  • Un calculator. Va fi necesar un computer sau laptop pentru a vă conecta la dispozitivul de scanare și a primi informații de la acesta.
  • O bază de date de produse sau un pachet software. Scanarea unui cod de bare cu un scaner conectat la un computer va trimite pur și simplu numărul codului de bare către dispozitivul dvs. Acest lucru poate fi afișat în Word sau Excel, dar dacă doriți să utilizați scanarea codurilor de bare pentru a urmări produsele sau comenzile, veți avea nevoie de software specializat, cum ar fi WASP, CMSStores, EZ OfficeInventory sau Orderhive.

Cum să citiți un cod de bare pe iOS

Descărcați QR Code Reader - aplicația Barcode Maker din App Store. Aceasta este o aplicație gratuită care poate scana și crea coduri de bare în QR Code, EAN8, EAN13, UPC, ISSN, ISBN, Code 39, Code 39 Mod 43, Code 93, Code 128, Interleaved 2 of 5, ITF14, PDF417 și Aztec Formate de cod.

Aplicația iOS Camera oferă funcționalitate QR Code încorporată. Pur și simplu deschideți aplicația și poziționați un cod QR în fața dispozitivului. Aplicația Cameră ar trebui să scaneze codul și să extragă orice informație din acesta. Nu este nevoie să îi faceți o fotografie.

  1. Deschideți QR Code Reader - Barcode Maker.

  2. Atingeți pictograma circulară mare cu cod de bare din centrul ecranului.

  3. Camera aparatului dvs. ar trebui să se activeze și aplicația va afișa ceea ce vede. Poziționați un cod de bare în vizualizarea camerei. Aplicația va extrage automat informații din ea.

Cum se citește un cod de bare pe Android

Pentru a scana un cod de bare pe Android, va trebui să descărcați aplicația Generator de coduri de bare. Această aplicație este concepută pentru a crea coduri de bare, dar poate aproape orice tip. Cel mai bun din toate este gratuit.

  1. Deschideți Generatorul de coduri de bare pe smartphone-ul sau tableta dvs. Android.

  2. Atingeți cele trei linii orizontale din colțul din stânga sus al aplicației pentru a deschide meniul.

  3. Apăsați pe Cod de scanare.

  4. Camera aparatului dvs. se va activa din aplicație. Amplasați codul de bare în linia vizuală a camerei.

    Camera dispozitivului dvs. Android va trebui să se poată concentra pe text sau imagini care se află în raza foarte apropiată de acesta. Unele tablete și telefoane Android ieftine sunt echipate cu camere relativ slabe și este posibil să nu poată scana un cod de bare.

  5. Odată detectată, aplicația va extrage orice informații conținute în codul de bare și le va afișa pe ecran. Codul de bare va fi, de asemenea, salvat în biblioteca aplicației pentru acces ușor în viitor.

Cum să căutați un număr ISBN sau UPC

Este relativ ușor să căutați un cod de bare ISBN sau UPC datorită numărului mare de servicii gratuite disponibile specializate în această funcționalitate. BarcodeLookup este un astfel de serviciu care acceptă codurile de bare ISBN, UPC și EAN și bazele de date aferente ale produselor înregistrate.

Site-ul lor oficial, BarcodeLookup.com, permite căutarea prin numărul codului de bare sau numele produsului, în timp ce aplicațiile lor iOS și Android vă permit să scanați coduri de bare direct folosind camera unui dispozitiv.