Ce este procesul Rundll32.exe și ce face?

Rundll32.exe este o aplicație care permite fișierelor Dynamic Link Library (DLL) să fie executate de alte aplicații. Fără procesul rundll32.exe, aplicațiile nu ar putea încărca codul bibliotecii și vor rula corect. Ca utilizator obișnuit al computerului, nu interacționați direct cu Rundll32.exe.


Rundll32.exe și fișiere DLL

Aproape toate aplicațiile trebuie să utilizeze diverse fișiere din biblioteca de legături dinamice Windows. Aceste fișiere de bibliotecă permit aplicațiilor să apeleze funcții specifice Windows pentru diferite funcții de sistem Windows.

  • Afișarea ferestrelor și a altor obiecte pentru o interfață grafică cu utilizatorul.
  • Redarea sunetelor utilizând driverul audio și hardware-ul computerului.
  • Transferul de intrări și ieșiri de pe hardware, cum ar fi tastatura și mouse-ul
  • Stocarea informațiilor în memoria sistemului.
  • Accesarea oricăror accesorii conectate la computer.

Există mai multe fișiere DLL localizate în întregul sistem de operare Windows, dar niciuna dintre aceste biblioteci nu poate fi accesată fără a trece prin Rundll32.exe. Procesul servește ca o poartă de acces pentru toate aplicațiile pentru a accesa acele biblioteci.


Cum funcționează Rundll32.exe

Aplicațiile apelează Rundll32.exe de fiecare dată când aplicația trebuie să acceseze o funcție de bibliotecă Windows.

Următorul este modul în care funcționează acest proces.

  1. Programatorii specifică Rundll32.exe atunci când scriu o aplicație. De exemplu, pentru a accesa bibliotecile de recunoaștere a vorbirii atunci când scrieți o aplicație în Visual Basic, programatorul va scrie o linie așa cum se arată mai jos.

    Process.Start ("rundll32.exe", "C: Windows system32 speech speechux SpeechUX.dll, RunWizard UserTraining")

  2. Această comandă apelează aplicația Rundll32.exe și îi spune să ofere aplicației acces la componentele RunWizard UserTraining găsite în biblioteca SpeechUX.dll stocată în directorul System32.

  3. Programatorul poate apela apoi funcții specifice găsite în aceste componente. De exemplu, acestea pot include formare în recunoașterea vorbirii folosind microfonul. Fără executabilul Rundll32.exe, aplicațiile nu ar avea acces la acele funcții avansate.

De fiecare dată când o aplicație lansează Rundll32.exe, veți vedea o nouă instanță a procesului respectiv în Task Manager. Fiecare instanță are patru parametri principali care ajută aplicația și sistemul de operare să țină evidența procesului.

  • hwnd: Mânerul (ID-ul de identificare) al ferestrei pe care o creează DLL-ul dvs.
  • Acolo: Mânerul instanței de proces lansat de apelul DLL
  • lpszCmdLine: Linia de comandă utilizată pentru a lansa biblioteca DLL
  • nCmdShow: Descrie modul în care ar trebui afișată fereastra DLL dacă există o fereastră asociată

Dacă vedeți mai multe procese „Rundll32.exe” în Task Explorer, acest lucru este normal. Un nou proces Rundll32.exe este lansat de fiecare dată când o apelează o altă aplicație.


Erori comune Rundll32.exe

Cea mai frecventă eroare legată de Rundll32.exe este o eroare de execuție. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când codul de aplicație slab scris închide aplicația fără a termina corect instanțele Rundll32.exe pe care le-a lansat anterior.

Această eroare nu va cauza probleme cu computerul. Cu toate acestea, odată ce reporniți computerul, acesta va distruge toate firele Rundll32.exe lansate și va șterge memoria utilizată de acestea.

Cu toate acestea, programele malware cauzează uneori erori Rundll32.exe în câteva moduri.

  • Programele malware instalează fișiere de virus care sunt denumite la fel ca Rundll32.exe. Nu veți recunoaște fișierul virus atunci când îl veți vedea, dar software-ul antivirus îl va recunoaște și va curăța fișierul din sistemul dvs.
  • Programele malware pot corupe aplicația Rundll32.exe, modificând fișierul astfel încât să nu mai funcționeze corect atunci când aplicațiile încearcă să o apeleze.

În oricare dintre aceste cazuri, trebuie să faceți câteva lucruri pentru a curăța o infecție care a corupt fișierul sistem Rundll32.exe.

  1. Utilizați comanda Scannow pentru a identifica fișierele Windows de bază corupte. Selectați butonul Start și tastați CMD. Faceți clic dreapta pe Command Prompt aplicație și selectați Executare ca administrator.

  2. Tastați comanda SFC / scannow. Aceasta va lansa o scanare a sistemului care va căuta și identifica orice fișiere de sistem corupte.

  3. Dacă eroarea Rundll32.exe nu este rezolvată după această scanare, încercați apoi să rulați o comandă DISM restaurare sănătate. Acest utilitar verifică starea de funcționare a sistemului dvs. de operare Windows și va încerca să restabilească orice fișier de sistem de bază corupt. În continuare în fereastra de comandă administrativă, tastați DISM / Online / Curățire-Imagine / RestoreHealth.

  4. Dacă niciuna dintre aceste comenzi nu oprește eroarea Rundll32.exe, înseamnă că problema nu este probabil un fișier de sistem Windows corupt. În schimb, poate fi o aplicație malware care s-a camuflat ca un fișier cu un nume identic sau un nume similar cu Rundll32.exe. Cel mai bun mod de a curăța aceste fișiere infectate este să rulați o scanare completă a sistemului cu software-ul antivirus.

  5. Dacă problema nu este rezolvată până în acest moment, singura dvs. opțiune poate fi restaurarea instalării sistemului de operare Windows.