În ultimul an, s-a descoperit că multe routere comerciale sufereau de diferite defecte ale ușilor din spate care ar putea permite spionarea (sau mai rău) a diverselor entități. Cuplați acest lucru cu caracteristicile limitate găsite în firmware-ul routerelor respective și devine destul de clar că ar putea fi necesară o alternativă pentru unii utilizatori. Dar care sunt alternativele? Una se numește OpenWrt, o distribuție Linux realizată special pentru routere, care oferă un set de caracteristici mult îmbunătățit și un nivel de fiabilitate și securitate pe care firmware-ul implicit nu le poate atinge.
Eu, Jonathan Zander [GFDL, CC-BY-SA-3.0 sau CC BY-SA 2.5], prin Wikimedia Commons
Ce este OpenWrt?
OpenWrt este o distribuție Linux încorporată care poate fi instalată pe anumite routere pentru a îmbunătăți în mare măsură performanța acestora și ce caracteristici oferă. În unele cazuri, un router de bază (cu caracteristici limitate) poate fi transformat într-un instrument de rutare a traficului de rețea foarte flexibil.
OpenWrt a început în 2004 după ce Linksys a lansat codul pentru routerele lor wireless WRT54G sub licența publică generală GNU. Conform termenilor acestei licențe, Linksys trebuia să pună la dispoziția publicului codul de firmware. Acest lucru a însemnat, de asemenea, că dezvoltatorii pot modifica codul și / sau pot crea versiuni derivate ale platformei. Exact asta s-a întâmplat. Inițial, noul firmware suporta doar seria de routere WRT54G. De-a lungul anilor, asistența sa răspândit pentru a include o serie de routere și dispozitive de la diferiți producători. Pentru a vizualiza o listă de dispozitive acceptate, consultați tabelul de hardware OpenWRT.
Principalul motiv pentru care OpenWrt a devenit atât de popular a fost că a extins foarte mult ceea ce ar putea face dispozitivele comerciale. Setul actual de caracteristici include:
- Sistem de fișiere înscriere pentru personalizare.
- Poate fi configurat fie prin linia de comandă, fie printr-o interfață web.
- Suport pentru rețea Mesh.
- Injecție pachet.
- Firewall de stare, NAT și redirecționare de porturi prin netfilter.
- Suport PeerGuardian.
- Port batând prin knockd și knock.
- IPS prin Snort.
- Managementul activ al cozii.
- Echilibrarea încărcării (pentru utilizare cu mai mulți furnizori de servicii Internet).
- Tunelare IP.
- Monitorizare rețea în timp real.
- DNS și DHCP prin Dnsmasq, MaraDNS și multe altele.
- DNS dinamic.
- Sistem de distribuție fără fir.
- Suport pentru imprimantă.
- Partajarea fișierelor prin Samba.
Pentru o listă completă a setului de caracteristici, vizitați pagina OpenWRT Wikipedia.
De ce ai vrea să folosești OpenWrt?
Răspunsul la această întrebare este destul de simplu: ați găsit routerul dvs. actual prea limitat pentru a vă satisface nevoile. În multe cazuri, acea nevoie este de viteză. Unele firmware-uri ale routerului pur și simplu nu pot ține pasul cu cerințele ridicate ale rețelei de acasă (sau de la biroul mic). Când aveți mai multe dispozitive care difuzează conținut, console de jocuri și alte nevoi, este posibil să găsiți blocajul rețelei la router. Cu OpenWrt, nu veți avea astfel de probleme. În alte cazuri, s-ar putea să descoperiți că firmware-ul actual al routerului dvs. vă limitează pur și simplu capacitatea de a vă gestiona rețeaua în modul care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. Alte motive pentru a opta pentru OpenWrt, peste firmware-ul stocului routerului, includ:
- Partajați fișiere între dispozitive printr-o unitate de stocare externă conectată direct la router.
- Rulați un client BitTorrent de pe router.
- Conectați o imprimantă direct la router pentru a crea o imprimantă în rețea.
- Limitați utilizarea lățimii de bandă a unui anumit dispozitiv sau chiar programarea orelor pe care dispozitivele le pot folosi rețeaua.
- Obțineți control deplin asupra rețelei dvs.
- Măriți puterea semnalului wireless.
- Creați filtre MAC.
- Creați mai multe rețele WiFi (cum ar fi o rețea vizitator / invitat).
Cum instalați OpenWrt?
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă asigurați că routerul dvs. este acceptat de OpenWrt. Nu uitați să consultați pagina Table of Hardware pentru a afla dacă este acceptat routerul pe care îl aveți (sau routerul pe care doriți să îl achiziționați). După ce știți că routerul în cauză este acceptat de OpenWrt, procesul de instalare este după cum urmează.
Găsiți dispozitivul pe pagina Table Of Hardware și faceți clic pe linkul Vizualizare / editare date. Aici vi se va prezenta o cantitate bună de informații despre dispozitivul dvs. Aproape de partea de jos a acelei pagini, veți vedea intrarea marcată Firmware OpenWrt Install URL. Faceți clic pe linkul asociat cu acea intrare pentru a descărca fișierul necesar pentru a clipi firmware-ul routerului dvs. Amintiți-vă, TREBUIE să vă asigurați că descărcați fișierul care se potrivește modelului dvs. de router. Pentru a bloca firmware-ul, urmați acești pași cu atenție:
-
Conectați un computer sau laptop la router, prin cablu Ethernet (NU faceți acest lucru prin wireless).
-
Asigurați-vă că computerul (sau laptopul) este configurat cu o adresă IP care permite dispozitivului să se conecteze la router.
-
Conectați-vă la interfața web de administrare a routerului (modul în care se face acest lucru va fi dictat de marca și modelul routerului) și localizați funcția de instalare a firmware-ului specific dispozitivului. Pentru unele routere, va exista o opțiune manuală care vă permite să alegeți un fișier de încărcat (firmware-ul pe care l-ați descărcat). Dacă nu sunteți sigur cum să transferați fișierul de pe computer pe router, consultați ghidul de utilizare al producătorului pentru instalarea firmware-ului.
-
Așteptați finalizarea procesului de intermitent și routerul se va reporni automat.
Pentru mai multe informații despre instalarea pentru prima dată, consultați documentația de instalare din fabrică a OpenWRT. După finalizarea procesului, vă puteți conecta la OpenWRT prin adresa IP 192.168.1.1 cu următoarele acreditări.
- Nume utilizator: administrator sau root (în funcție de firmware-ul utilizat)
- Parola: parola
Bucurați-vă de noua flexibilitate a routerului.