Ce este OpenVPN? Este sigur?

OpenVPN este un protocol de tunelare SSL popular și extrem de sigur, utilizat cu rețelele private virtuale. Oferind protecție superioară pentru traficul de date și asistență pentru practic fiecare platformă, OpenVPN este considerat unul dintre cele mai bune protocoale VPN utilizate în prezent.


O scurtă istorie a OpenVPN

Proiectul OpenVPN a fost fondat de James Yonan, cofondatorul și directorul tehnic al OpenVPN Technologies. Lansat inițial în 2001, OpenVPN este un protocol de criptare și autentificare bazat pe SSL publicat sub licența publică generală GNU.

Ce este OpenVPN?

Spre deosebire de alte protocoale VPN care utilizează criptarea IPSec, OpenVPN folosește SSL pentru criptarea datelor. SSL este o tehnologie standard de securitate care stabilește conexiuni securizate punct-la-punct sau de la un site la altul. Este utilizat în mod obișnuit pentru a oferi securitate și criptare pentru tranzacțiile financiare bazate pe web, e-mail și alte date sensibile.

OpenVPN acceptă toate sistemele de operare majore utilizate astăzi, precum și Android și iOS. De asemenea, suportă platforme mai puțin cunoscute, inclusiv OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, QNX și Solaris. În plus față de standardele sale puternice de criptare, OpenVPN este excelent pentru a depăși firewall-uri, traducători de adrese de rețea și restricții geografice prohibitive.


Este sigur OpenVPN? Iată cum funcționează

OpenVPN este un protocol de tunelare care stabilește o conexiune privată între un client VPN și un server VPN. Datele din interiorul tunelului sunt complet criptate, ceea ce înseamnă că nu pot fi văzute sau interceptate de străini. Aceasta include ISP-ul dvs., motoarele de căutare, site-urile web, marketerii și hackerii.

Endai Huedl / Getty Images

Clientul OpenVPN criptează pachetele de date înainte de a părăsi computerul sau dispozitivul. Pachetele de date criptate sunt trimise către serverul OpenVPN, care decriptează datele cu o cheie criptografică secretă. Datele decriptate sunt trimise la internet către serverul specificat în cerere, de exemplu, https://netflix.com. Serverul de internet primește cererea de date și își trimite datele înapoi către serverul OpenVPN. Serverul OpenVPN criptează datele de pe serverul de internet și trimite datele criptate către computer sau dispozitiv. Clientul OpenVPN de pe computer apoi decriptează datele cu cheia sa criptografică.


Protocoale OpenVPN

Unele dintre protocoalele și standardele pe care OpenVPN le utilizează pentru a stabili conexiuni sigure includ:

  • Autentificare: OpenVPN are două moduri de autentificare. Poate folosi o cheie statică pre-partajată între colegi. De asemenea, poate utiliza SSL / TLS și certificate pentru autentificare și schimb de chei.
  • Criptare: OpenVPN oferă criptare de până la 256 de biți utilizând OpenSSL, un set de instrumente complet pentru protocolul de securitate a stratului de transport. Pentru o securitate mai robustă, poate utiliza AES, Camellia, 3DES și CAST-128.
  • porturile: OpenVPN este conceput pentru a rula atât pe transporturile TCP cât și UDP și oferă performanțe excelente asupra UDP (un protocol mai rapid decât TCP).

Unde puteți obține OpenVPN?

Majoritatea furnizorilor principali de VPN oferă abonaților OpenVPN. După ce alegeți furnizorul VPN preferat, accesați site-ul web și descărcați software-ul.

Dacă sunteți expert în tehnologie, instalați OpenVPN pe serverul dvs. privat virtual. De exemplu, Digital Ocean oferă implementări cu un singur clic de OpenVPN care sunt gata de rulare, deci nu este nevoie să vă abonați la un serviciu VPN ai cărui termeni și condiții ar putea să nu vă fie transparenți.