MySQL este un sistem de gestionare a bazelor de date relaționale open source care este utilizat în principal pentru aplicații online. MySQL poate crea și gestiona baze de date pline de date foarte utile (cum ar fi informații despre angajați, inventar și multe altele), la fel ca alte baze de date, inclusiv popularul Microsoft Access. În timp ce Microsoft Access, MySQL și alte baze de date au scopuri similare (pentru a găzdui date), utilizarea și utilizările lor sunt foarte diferite.
Să vorbim despre MySQL.
După cum sa menționat mai sus, MySQL este o bază de date relațională. Ceea ce înseamnă asta este că datele adăpostite în cadrul structurii sunt capabile să recunoască relațiile dintre elementele stocate de informații. Fiecare bază de date conține tabele. Fiecare tabel (care este denumit și o relație) conține una sau mai multe categorii de date stocate în coloane (denumite și atribute). Fiecare rând (denumit și înregistrare sau tuplu) conține o bucată de date unică (altfel denumită cheie) pentru categoriile definite în coloane.
Spuneți, de exemplu, că aveți o bază de date care include un tabel pentru informații despre angajați, cum ar fi:
- Nume
- Prenume
- Data naşterii
- Numar de angajati
- Poziţie
Acum spuneți că există un alt tabel în baza de date care stochează informații despre salarii, cum ar fi:
- Numele poziției
- Salariu de funcție
- Poziția pe oră
Aceste două tabele vor putea să se raporteze una la alta. Dacă o coloană pentru angajatul 001 enumeră poziția persoanei respective ca scriitor, se poate raporta la tabelul de salarizare pentru a afla dacă poziția respectivă este orară sau salarială. Aceasta este o modalitate de a vă gândi la o bază de date relațională.
Aici diferă MySQL și Microsoft Access. Spre deosebire de Access, baza de date MySQL nu include un GUI la îndemână, ușor de utilizat pentru a permite utilizatorilor să introducă date. Deși există o mulțime de instrumente terțe în acest scop (cum ar fi MySQL Workbench și phpMyAdmin), acestea tind să fie mai dificile decât pot suporta utilizatorii obișnuiți. Deci, de ce să folosesc MySQL, dacă utilizatorii nu pot introduce cu ușurință date în tabelele bazei de date? Iată esența problemei.
Baza de date MySQL este utilizată în primul rând ca mijloc de a găzdui date pentru aplicații mari, bazate pe web. Site-uri web precum WordPress, iStock, GitHub, Facebook, NASA, US Navy, Tesla, Scholastic, Spotify, YouTube, Netflix, Glasses Direct, Symantec (și multe altele) folosesc baza de date MySQL ca mijloc de stocare a datelor pe sau site-uri web și servicii interne. Ce înseamnă asta pentru utilizatorul mediu? Înseamnă că utilizați indirect MySQL în fiecare zi.
Există un acronim popular în industria tehnologiei: LAMP. Acronimul înseamnă Linux Apache MySQL PHP și este unul dintre cele mai populare „stive” de servere web de pe planetă („stiva” este o stivă de software care interacționează împreună). MySQL funcționează perfect pe platforma Linux și poate fi instalat cu ușurință pe aproape fiecare distribuție.
MySQL a apărut pentru prima dată în 1995. La scurt timp, MySQL a fost dezvoltat pentru a funcționa pentru sistemul de operare Linux. La 8 ianuarie 1998, a fost lansată o versiune de MySQL pentru Windows, care a condus la stiva WAMP (Windows Apache MySQL PHP). Deci, chiar dacă nu sunteți familiarizați cu Linux, puteți utiliza în continuare puterea găsită în MySQL. Dacă sunteți un fan al macOS, există o versiune a MySQL și pentru platforma respectivă.
Șansele sunt că nu veți folosi MySQL pentru utilizarea de zi cu zi. De ce? Pentru că pentru a rula MySQL într-o asemenea manieră, ai avea nevoie de:
- Un server pentru găzduirea bazei de date
- Baza de date instalată
- O înțelegere a liniei de comandă MySQL
- Un instrument terță parte pentru introducerea eficientă a datelor
- O altă terță parte pentru a vizualiza și utiliza în mod eficient datele
MySQL pur și simplu nu a fost conceput pentru utilizarea la nivel de utilizator final. Cu excepția cazului în care trebuie să valorificați puterea unei baze de date relaționale bazate pe server, cel mai bun pariu este să priviți către o soluție precum Access, Filemaker Pro Advanced (un program de baze de date centrat pe Apple) sau LibreOffice Base (o alternativă open source la MS Access ). Cu oricare dintre aceste instrumente, puteți crea baze de date (care sunt stocate local pe computer), care pot fi gestionate dintr-un instrument GUI încorporat, simplu de utilizat.