Ce este Mom.exe?

MOM.exe este o parte integrantă a Centrului de control al catalizatorului AMD, care este un utilitar care poate fi livrat împreună cu driverele plăcii video AMD. În timp ce driverul în sine este ceea ce permite plăcii video să funcționeze corect, Centrul de control Catalyst este necesar dacă doriți să modificați setările avansate sau să monitorizați funcționarea plăcii. Când MOM.exe întâmpină o problemă, Centrul de control Catalyst poate deveni instabil, se poate bloca și poate genera mesaje de eroare.


Ce face MOM.exe?

În același mod în care mamelor le place să monitorizeze activitățile și progresul copiilor lor, MOM.exe este componenta de monitorizare a Centrului de control al catalizatorului AMD. Lansează împreună cu CCC.exe, care este aplicația gazdă Catalyst Control Center și este responsabilă pentru monitorizarea funcționării oricărei plăci video AMD care este instalată în sistem.

La fel ca CCC.exe și alte executabile asociate, cum ar fi atiedxx și atiesrxx, MOM.exe rulează de obicei în fundal. Asta înseamnă că, în circumstanțe normale, nu veți vedea niciodată sau nu va trebui să vă faceți griji. De fapt, este posibil să nu vă faceți griji niciodată cu privire la Centrul de control Catalyst, cu excepția cazului în care jucați jocuri pe computer, utilizați mai multe monitoare sau nu trebuie să accesați alte setări mai avansate.


Cum a intrat acest lucru pe computerul meu?

În majoritatea cazurilor, MOM.exe este instalat alături de Centrul de control al catalizatorului AMD. Dacă computerul dvs. a venit cu o placă video AMD sau ATI, atunci a venit probabil cu Centrul de control Catalyst preinstalat, împreună cu CCC.exe, MOM.exe și alte fișiere asociate.

Când vă actualizați placa video, iar noua dvs. placă este AMD, Catalyst Control Center va fi adesea instalat și în acel moment. Deși este posibil să instalați doar driverul plăcii video, instalarea driverului împreună cu Catalyst Control Center este mai frecventă. Când se întâmplă acest lucru, este instalat și MOM.exe.


Poate MOM.exe să fie vreodată un virus?

În timp ce MOM.exe este un program legitim care face parte integrantă din funcționarea Centrului de control al catalizatorului AMD, asta nu înseamnă că aparține de fapt computerului dvs. De exemplu, dacă aveți o placă video Nvidia, atunci nu există niciun motiv legitim pentru ca MOM.exe să ruleze în fundal. Ar putea fi doar restul dinaintea actualizării plăcii dvs. video dacă obișnuiați să aveți o placă AMD sau ar putea fi malware.

O tactică foarte obișnuită folosită de malware și viruși este de a masca un program dăunător cu numele unui program util. Și din moment ce MOM.exe se găsește pe atât de multe computere, nu este nemaiauzit ca malware să folosească acest nume.

În timp ce rulați un bun program anti-malware sau antivirus, de obicei, va detecta acest tip de problemă, puteți verifica, de asemenea, unde este instalat MOM.exe pe computerul dvs. Dacă face parte de fapt din Catalyst Control Center, ar trebui să fie localizat într-un folder similar cu unul dintre acestea:

  • C: Program Files (x86) ATI Technologies
  • C: Program Files (x86) AMD

Dacă nu sunteți sigur cum să aflați locația MOM.exe pe computerul dvs., este destul de ușor:

  1. apasa si tine apasat Controlul + Alt + Șterge de pe tastatură.
  2. Clic gestionar de sarcini.
  3. Clic il fila proceselor.
  4. Căutați MOM.exe în coloana cu nume.
  5. Notați ce scrie în coloana corespunzătoare din linia de comandă.
  6. Dacă nu există coloană din linia de comandă, faceți clic dreapta pe coloana nume și faceți clic stânga unde scrie Linie de comanda.

Dacă găsiți MOM.exe instalat în altă parte, cum ar fi C: Mamă, sau în directorul Windows, ar trebui să rulați imediat un malware actualizat sau un scaner de viruși.


Ce trebuie să faceți despre erorile MOM.exe

Când MOM.exe funcționează corect, nici nu veți ști că există. Dar dacă vreodată nu mai funcționează, veți observa de obicei un flux de mesaje de eroare pop-up enervante. Este posibil să vedeți un mesaj de eroare că MOM.exe nu a putut porni sau că a trebuit să se închidă, iar caseta de mesaje vă poate oferi informații suplimentare care arată ca un nonsens complicat pentru majoritatea oamenilor.

Există trei lucruri ușoare pe care le puteți încerca când primiți o eroare MOM.exe:

  1. Verificați pentru a vă asigura că driverul plăcii dvs. video este actualizat.
  2. Descărcați și instalați cea mai recentă versiune a Centrului de control Catalyst de la AMD.
  3. Descărcați și instalați cea mai recentă versiune a cadrului .NET de la Microsoft.