Freeware este o combinație a cuvintelor free și software, pentru a însemna „software gratuit”. Prin urmare, termenul se referă la programe software 100% gratuite. Cu toate acestea, nu este exact același lucru cu „software-ul gratuit”.
Ce este Freeware?
Freeware înseamnă că nu sunt necesare licențe plătite pentru a utiliza aplicația, nu sunt necesare taxe sau donații, nu există restricții privind de câte ori puteți descărca sau deschide programul și nu există o dată de expirare.
Cu toate acestea, poate fi în continuare restrictivă în anumite moduri. Software-ul gratuit, pe de altă parte, este complet și total lipsit de restricții și permite utilizatorului să facă absolut orice dorește cu programul.
Raw Pixel / Pixabay
Freeware vs Software gratuit
Freeware este software gratuit și software-ul gratuit este software fără drepturi de autor. Cu alte cuvinte, freeware-ul este un software cu drepturi de autor, dar disponibil gratuit; software-ul gratuit este un software fără limitări sau constrângeri, dar s-ar putea să nu fie gratuit în sensul că nu există niciun preț atașat acestuia.
Software-ul gratuit poate fi modificat și schimbat după dorința utilizatorului. Aceasta înseamnă că utilizatorul poate aduce modificări elementelor de bază ale programului, poate rescrie orice dorește, poate suprascrie lucrurile, poate reface complet programul, îl poate introduce în software nou etc.
Pentru ca software-ul gratuit să fie cu adevărat gratuit, este nevoie ca dezvoltatorul să elibereze programul fără restricții, ceea ce se realizează în mod normal prin oferirea codului sursă. Acest tip de software este adesea numit software open-source sau software gratuit și open-source (FOSS).
Software-ul gratuit este, de asemenea, 100% legal redistribuibil și poate fi folosit pentru a obține profit. Acest lucru este adevărat chiar dacă utilizatorul nu a cheltuit nimic pentru software-ul gratuit sau dacă câștigă mai mulți bani din software-ul gratuit decât a plătit pentru el. Ideea aici este că datele sunt complet și complet disponibile pentru orice dorește utilizatorul.
Următoarele sunt considerate libertățile necesare pe care trebuie să le acorde un utilizator pentru ca software-ul să fie considerat software gratuit (Libertățile 1-3 necesită acces la codul sursă):
- Libertatea 0: puteți rula programul în orice scop.
- Libertatea 1: puteți studia modul în care funcționează programul și îl puteți schimba pentru a-l face să facă orice doriți.
- Libertatea 2: vi se oferă posibilitatea de a partaja și de a face copii ale software-ului, astfel încât să puteți ajuta pe ceilalți.
- Libertatea 3: puteți îmbunătăți programul și puteți publica îmbunătățirile (și versiunile modificate) pentru public, astfel încât toată lumea să beneficieze.
Unele exemple de software gratuit includ GIMP, LibreOffice și Apache HTTP Server.
O aplicație freeware poate avea sau nu codul sursă disponibil în mod liber. Programul în sine nu costă și este complet utilizabil fără taxă, dar asta nu înseamnă că programul poate fi modificat și poate fi transformat pentru a crea ceva nou sau inspectat pentru a afla mai multe despre funcționarea interioară.
Freeware-ul ar putea fi, de asemenea, restrictiv. De exemplu, un program ar putea fi gratuit numai pentru uz privat și nu va mai funcționa dacă se va găsi că este utilizat în scopuri comerciale sau poate că software-ul este restricționat în funcționalitate, deoarece există o ediție cu plată disponibilă, care include funcții mai avansate.
Spre deosebire de drepturile acordate utilizatorilor de software gratuit, libertățile utilizatorilor freeware sunt acordate de dezvoltator; unii dezvoltatori ar putea oferi mai mult sau mai puțin acces la program decât alții. De asemenea, ar putea restricționa utilizarea programului în anumite medii, blocarea codului sursă etc.
CCleaner, Skype și AOMEI Backupper sunt exemple de freeware.
De ce dezvoltatorii lansează freeware
Freeware există adesea pentru a face publicitate software-ului comercial al unui dezvoltator. Acest lucru se face de obicei oferind o versiune cu caracteristici similare, dar limitate. De exemplu, această ediție ar putea avea reclame sau unele caracteristici ar putea fi blocate până la acordarea unei licențe.
Unele programe ar putea fi disponibile gratuit, deoarece fișierul de instalare face publicitate altor programe plătite pe care utilizatorul ar putea face clic pentru a genera venituri pentru dezvoltator.
Este posibil ca alte programe freeware să nu aibă scopuri de profit, dar, în schimb, să fie furnizate publicului gratuit în scop educativ.
De unde să descărcați Freeware
Freeware-ul vine în multe forme și din multe surse. Nu există un singur loc în care puteți găsi fiecare aplicație gratuită.
Un site web de jocuri video poate oferi jocuri, iar un depozit de descărcare pentru Windows poate include aplicații Windows. Același lucru este valabil și pentru aplicațiile mobile pentru dispozitive iOS sau Android, programe freeware macOS etc.
Iată câteva linkuri către listele noastre populare de freeware:
- Curățători de registre
- Software de distrugere a datelor
- Software de recuperare de date
- Jocuri PC
- Instrumente software de acces la distanță
- Instrumente software de rezervă
- Programe de actualizare a driverelor
- Instrumente de informare a sistemului
Puteți găsi alte descărcări freeware pe site-uri web precum Softpedia, FileHippo.com, QP Download, CNET Download, PortableApps.com și altele.
Fsf.org este un loc cu software gratuit.
Mai multe informații despre software
Freeware este opusul software-ului comercial. Programele comerciale sunt disponibile numai prin plată și nu conțin în mod normal reclame sau alerte promoționale.
Freemium este un alt termen legat de freeware care înseamnă „premium gratuit”. Programele Freemium sunt cele care însoțesc o ediție plătită a aceluiași software și sunt utilizate pentru a promova versiunea profesională. Ediția plătită include mai multe funcții, dar versiunea freeware este încă disponibilă gratuit.
Shareware se referă la software-ul care este de obicei disponibil gratuit numai în perioada de încercare. Scopul acestuia este să vă familiarizați cu programul și să utilizați caracteristicile acestuia (adesea într-un mod limitat) înainte de a decide dacă achiziționați întregul program.
Unele programe sunt disponibile care vă permit să vă actualizați celelalte programe instalate, uneori chiar automat. Puteți găsi unele dintre cele mai bune în lista noastră de instrumente gratuite pentru actualizarea software-ului.