Ce este Ctrl + Alt + Del?

Ctrl + Alt + Del, văzut uneori scris ca Control + Alt + Ștergere, este o comandă de la tastatură care este de obicei folosită pentru a întrerupe o funcție. Cu toate acestea, ceea ce realizează combinația de tastatură este unic pe baza contextului în care este utilizată.

Despre combinația de tastatură Ctrl + Alt + Del se vorbește de obicei în contextul sistemului de operare Windows, chiar dacă alții folosesc comanda rapidă pentru diferite lucruri.

Ctrl + Alt + Del se execută ținând apăsat butonul Ctrl Alt tastele împreună și apoi apăsând pe De cheie.

Lifewire / Julie Bang

Comanda tastaturii Ctrl + Alt + Del este, de asemenea, scrisă uneori cu minusuri în loc de plusuri, ca în Ctrl-Alt-Del sau Control-Alt-Delete. Este denumit și „salutul cu trei degete”.


Cum se poate utiliza Ctrl + Alt + Del

Dacă Ctrl + Alt + Del este executat înainte ca Windows să ajungă într-un punct în care poate intercepta comanda, BIOS-ul va reporni computerul. Ctrl + Alt + Del poate, de asemenea, reporni computerul în timp ce se află în Windows dacă Windows este blocat într-un anumit mod. De exemplu, folosind Ctrl + Alt + Del în timpul testului de pornire automată reporniți computerul.

În Windows 3.x și 9x, dacă Ctrl + Alt + Del este apăsat rapid de două ori la rând, sistemul va porni imediat o repornire fără a opri în siguranță orice programe sau procese deschise. Memoria cache a paginii este spălată și orice volum este demontat în siguranță, dar nu există posibilitatea de a închide în mod curat programele care rulează sau de a salva orice lucru.

Evitați să utilizați Ctrl + Alt + Del ca modalitate de a reporni computerul, astfel încât să nu riscați să vă corupeți fișierele personale deschise sau alte fișiere importante din Windows. Vedeți Cum pot reporni computerul? dacă nu sunteți sigur cum să faceți acest lucru în mod corect.

În unele versiuni de Windows (XP, Vista și 7), Ctrl + Alt + Del poate fi utilizat pentru a vă conecta la un cont de utilizator; se numește protecție / secvență sigură a atenției. Viața mea digitală are instrucțiuni pentru activarea acelei funcții, deoarece este dezactivată în mod implicit (cu excepția cazului în care computerul face parte dintr-un domeniu).

Dacă sunteți conectat la Windows 10, 8, 7 sau Vista, Ctrl + Alt + Del pornește Windows Security, care vă permite să blocați computerul, să comutați la un alt utilizator, să vă deconectați, să porniți Task Manager sau să închideți / reporniți computerul. În Windows XP și versiunile anterioare, comanda rapidă de la tastatură pornește Task Manager.


Mai multe informații despre Ctrl + Alt + Del

Unele sisteme de operare bazate pe Linux vă permit să utilizați comanda rapidă Ctrl + Alt + Del pentru deconectare. Ubuntu și Debian sunt două exemple. De asemenea, îl puteți utiliza pentru a reporni un server Ubuntu fără a fi nevoie să vă conectați mai întâi.

Unele aplicații desktop de la distanță vă permit să trimiteți comanda rapidă Ctrl + Alt + Del către celălalt computer printr-o opțiune din meniu sau printr-o comandă rapidă alternativă (cum ar fi Ctrl + Alt + Insert), deoarece de obicei nu puteți introduce combinația de tastatură și așteptați-o pentru a trece la aplicație. Windows va presupune că doriți să îl utilizați în schimb pe computer. Același lucru este valabil și pentru alte aplicații de genul acesta, cum ar fi VMware Workstation și alte programe de desktop virtuale.

Opțiunile văzute în Windows Security când este apăsată combinația Ctrl + Alt + Del pot fi modificate. De exemplu, puteți ascunde opțiunea Manager activități sau blocare dacă, dintr-un motiv sau altul, nu doriți ca aceasta să fie afișată. Efectuarea acestor modificări se face prin Editorul de registru; vezi cum la Windows Club. Se poate face și prin Editorul de politici de grup, așa cum se vede la Bleeping Computer.

În majoritatea scenariilor, puteți scăpa de apăsarea butonului Alt tasta mai întâi, ca în Alt+Ctrl+De, și va avea același efect. Cu toate acestea, în unele situații, ar putea exista software care utilizează această altă comandă rapidă, caz în care s-ar putea întâmpla altceva în loc de răspunsul tradițional Ctrl + Alt + Del.

David Bradley a proiectat această comandă rapidă de la tastatură. Consultați această piesă de Mental Floss pentru detalii despre motivul pentru care a fost programată în primul rând.

macOS nu folosește comanda rapidă de la tastatură Ctrl + Alt + Del, dar folosește în schimb Comandă + Opțiune + Esc pentru a invoca meniul Forțare ieșire. De fapt, atunci când Control + Opțiune + Ștergere este utilizat pe un Mac (tasta Opțiune este ca tasta Alt pe Windows), mesajul „Acesta nu este DOS”. va apărea ca un fel de ou de Paște sau o glumă ascunsă încorporată în software.

Când Control + Alt + Delete este utilizat în Xfce, acesta blochează imediat ecranul și pornește screensaver-ul.

Control + Alt + Ștergere este, de asemenea, utilizat pentru a însemna „a termina” sau „a elimina”. Uneori este folosit pentru a explica evadarea unei probleme, eliminarea cuiva din ecuație sau uitarea de ele. „Ctrl + Alt + Del” („CAD”) este, de asemenea, un webcomic de Tim Buckley.