Care este definiția unui fișier comprimat?

Un fișier comprimat este orice fișier cu atributul comprimat activat.

Utilizarea atributului comprimat este o modalitate de a comprima un fișier la o dimensiune mai mică pentru a economisi spațiu pe hard disk și poate fi aplicat în câteva moduri diferite (despre care vorbim mai jos).

Majoritatea computerelor Windows sunt configurate în mod implicit pentru a afișa fișierele comprimate în text albastru în căutările normale de fișiere și în vizualizările de dosare.


Cum funcționează compresia?

Deci, ce face de fapt comprimarea unui fișier? Activarea atributului de fișier comprimat pentru un fișier va reduce dimensiunea fișierului, dar va permite în continuare Windows să-l folosească la fel ca orice alt fișier.

Compresia și decompresia se întâmplă din mers. Când se deschide un fișier comprimat, Windows îl decomprimă automat. Când se închide, se comprimă din nou. Acest lucru se întâmplă de nenumărate ori de câte ori deschideți și închideți un fișier comprimat.

Am activat atributul de compresie pentru un fișier TXT de 25 MB pentru a testa eficiența algoritmului folosit de Windows. După comprimare, fișierul folosea doar 5 MB spațiu pe disc.

Chiar și cu acest singur exemplu, puteți vedea cât spațiu pe disc ar putea fi salvat dacă acest lucru ar fi aplicat mai multor fișiere simultan.


Ar trebui să comprim un întreg hard disk?

După cum ați văzut în exemplul de fișier TXT, setarea atributului de fișier comprimat pe un fișier poate reduce substanțial dimensiunea acestuia. Cu toate acestea, lucrul cu un fișier care este comprimat va folosi mai mult timp de procesare decât lucrul cu un fișier necomprimat, deoarece Windows trebuie să decomprime și să recomprime fișierul în timpul utilizării sale.

Deoarece majoritatea computerelor au mult spațiu pe hard disk, compresia nu este de obicei recomandată, mai ales că compromisul este un computer general mai lent, datorită utilizării suplimentare necesare a procesorului.

Acestea fiind spuse, ar putea fi benefic să comprimați anumite fișiere sau grupuri de fișiere dacă nu le folosiți niciodată. Dacă nu intenționați să le deschideți des, sau chiar deloc, atunci faptul că vor necesita puterea de procesare pentru a le deschide este probabil foarte puțin îngrijorător în fiecare zi.

Comprimarea fișierelor individuale este destul de ușoară în Windows datorită atributului comprimat, dar utilizarea unui program de comprimare a fișierelor terță parte este cea mai bună pentru arhivare sau partajare. Consultați această listă de instrumente gratuite de extragere a fișierelor, dacă sunteți interesat de asta.


Cum să comprimați fișiere și foldere în Windows

Atât Explorer, cât și linia de comandă compactă pot fi utilizate pentru a comprima fișiere și foldere în Windows, activând atributul comprimat.

Microsoft are un tutorial care explică comprimarea fișierelor folosind metoda File / Windows Explorer, în timp ce exemple despre cum să comprimați fișierele dintr-o linie de comandă și sintaxa adecvată pentru această comandă din linia de comandă.

Comprimarea unui singur fișier, desigur, aplică compresia doar aceluiași fișier. Atunci când comprimați un folder (sau o întreagă partiție), vi se oferă opțiunea de a comprima doar acel folder sau folderul plus subfolderele sale și toate fișierele care se găsesc în interiorul acestora.

Așa cum vedeți mai jos, comprimarea unui folder utilizând Explorer vă oferă două opțiuni: Aplicați modificări numai în acest folder și Aplicați modificări în acest folder, subfoldere și fișiere.

Comprimarea unui folder în Windows 10.

Prima opțiune pentru aplicarea modificărilor la acel folder în care vă aflați va configura atributul de compresie numai pentru fișierele noi pe care le-ați introdus în dosar. Aceasta înseamnă că orice fișier care se află acum în dosar nu va fi inclus, dar toate fișierele noi pe care le adăugați în viitor vor fi comprimate. Acest lucru este valabil numai pentru un singur folder în care îl aplicați, nu pentru orice subfoldere pe care le poate avea.

A doua opțiune - pentru a aplica modificările în dosar, subfoldere și toate fișierele lor - funcționează exact așa cum sună. Toate fișierele din folderul curent, plus toate fișierele din oricare dintre subfoldere, vor avea atributul comprimat activat. Acest lucru înseamnă nu numai că fișierele curente vor fi comprimate, ci și faptul că atributul comprimat se aplică fișierelor noi pe care le adăugați în folderul curent, precum și oricăror subfoldere, care este diferența dintre această opțiune și cealaltă.

Când comprimați unitatea C sau orice alt hard disk, vi se oferă aceleași opțiuni ca și atunci când comprimați un folder, dar pașii sunt puțin diferiți. Deschideți proprietățile unității în Explorer și bifați caseta de lângă Comprimarea acestei unități pentru a economisi spațiu pe disc. Apoi vi se oferă opțiunea de a aplica compresia numai la rădăcina unității sau la toate subfolderele și fișierele sale.


Limitările atributului de fișier comprimat

Sistemul de fișiere NTFS este singurul sistem de fișiere Windows care acceptă fișiere comprimate. Aceasta înseamnă că partițiile formatate în sistemul de fișiere FAT nu pot utiliza compresia de fișiere.

Unele unități de disc pot fi formatate pentru a utiliza dimensiuni de cluster mai mari decât dimensiunea implicită de 4 KB (mai multe detalii aici). Orice sistem de fișiere care utilizează o dimensiune de cluster mai mare decât această dimensiune implicită nu va putea utiliza caracteristicile atributului de fișier comprimat.

Mai multe fișiere nu pot fi comprimate în același timp decât dacă sunt conținute într-un folder și apoi alegeți opțiunea de a comprima conținutul folderului. În caz contrar, când selectați fișiere individuale la un moment dat (de exemplu, evidențierea a două sau mai multe fișiere imagine), opțiunea de a activa atributul de compresie nu va fi disponibilă.

Unele fișiere din Windows vor cauza probleme dacă sunt comprimate, deoarece sunt necesare pentru pornirea Windows. BOOTMGR și NTLDR sunt două exemple de fișiere care nu ar trebui comprimate. Versiunile mai noi de Windows nu vă permit nici măcar să comprimați aceste tipuri de fișiere.


Mai multe informații despre compresia fișierelor

Deși probabil nu surprinde, fișierele mai mari vor dura mai mult timp pentru comprimare decât cele mai mici. Dacă un volum întreg de fișiere este comprimat, va dura probabil destul de mult timp pentru a finaliza, timpul total depinzând de numărul de fișiere din volum, de dimensiunea fișierelor și de viteza generală a computerului.

Unele fișiere nu se comprimă deloc foarte bine, în timp ce altele pot comprima până la 10% sau mai puțin din dimensiunea lor originală. Acest lucru se datorează faptului că unele fișiere sunt deja comprimate într-o anumită măsură chiar înainte de a utiliza instrumentul de compresie Windows.

Un exemplu în acest sens poate fi văzut dacă încercați să comprimați un fișier ISO. Majoritatea fișierelor ISO sunt comprimate când sunt construite pentru prima dată, deci comprimarea lor din nou utilizând compresia Windows probabil că nu va face prea mult din dimensiunea totală a fișierului.

Când vizualizați proprietățile unui fișier, apare o dimensiune a fișierului pentru dimensiunea reală a fișierului (numită doar Dimensiune) și o altă listă pentru cât de mare este fișierul pe hard disk (Dimensiune pe disc).

Primul număr nu se va modifica indiferent dacă un fișier este sau nu comprimat, deoarece vă spune dimensiunea adevărată, necomprimată a fișierului. Al doilea număr este, totuși, cât spațiu ocupă fișierul pe hard disk chiar acum. Deci, dacă fișierul este comprimat, numărul de lângă Dimensiune pe disc va fi, desigur, de obicei mai mic decât celălalt număr.

Copierea unui fișier pe un alt hard disk va șterge atributul de compresie. De exemplu, dacă un fișier video de pe hard diskul primar este comprimat, dar îl copiați pe un hard disk extern, fișierul nu va mai fi comprimat pe noua unitate decât dacă îl comprimați din nou manual.

Comprimarea fișierelor poate crește fragmentarea unui volum. Din acest motiv, instrumentele de defragare pot dura mai mult timp pentru a defragmenta un hard disk care conține o mulțime de fișiere comprimate.