Fișier EXE (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier EXE este un fișier executabil utilizat în sisteme de operare precum Windows, MS-DOS, OpenVMS și ReactOS pentru deschiderea programelor software.

Instalatorii de software sunt denumiți de obicei ceva de genul setup.exe sau install.exe, dar fișierele aplicației poartă nume unice, de obicei în raport cu numele programului software. De exemplu, când descărcați browserul web Firefox, programul de instalare poartă numele de Firefox Setup.exe, dar odată instalat, programul se deschide cu fișierul firefox.exe aflat în directorul de instalare al programului.

Unele fișiere EXE pot fi în schimb fișiere auto-extragătoare care își extrag conținutul într-un folder specific atunci când sunt deschise, cum ar fi pentru dezarhivarea rapidă a unei colecții de fișiere sau pentru instalarea unui program portabil.

Fișierele EXE fac adesea referință la fișierele DLL asociate. Fișierele EXE care sunt comprimate utilizează în schimb extensia de fișier EX_.


Fișierele EXE pot fi periculoase

O mulțime de software rău intenționat este transportat prin intermediul fișierelor EXE, de obicei în fundalul unui program care pare a fi sigur. Această infecție apare atunci când un program pe care credeți că este autentic lansează un cod de computer dăunător care rulează fără știrea dvs. De fapt, programul poate fi real, dar va deține și un virus, sau software-ul ar putea fi în întregime fals și să aibă doar un nume familiar, care nu amenință.

Prin urmare, ca și alte extensii de fișiere executabile, fiți atenți atunci când deschideți fișiere EXE pe care le descărcați de pe internet sau le primiți prin e-mail. Fișierele EXE au un potențial atât de distructiv, încât majoritatea furnizorilor de e-mail nu le vor permite să fie trimise, iar unii nici măcar nu vă permit să puneți fișierul într-o arhivă ZIP și să îl trimiteți. Asigurați-vă întotdeauna că aveți încredere în expeditorul fișierului EXE înainte de a-l deschide.

Altceva de reținut despre fișierele EXE: acestea sunt folosite doar pentru lansarea unei aplicații. Deci, dacă ați descărcat ceea ce credeați că este un fișier video, de exemplu, dar are o extensie de fișier .EXE, ar trebui să îl ștergeți imediat. Videoclipurile pe care le descărcați de pe internet sunt în mod normal în formatul de fișier MP4, MKV sau AVI, dar niciodată EXE. Aceeași regulă se aplică imaginilor, documentelor și tuturor celorlalte tipuri de fișiere - fiecare dintre ele folosește propriul set de extensii de fișiere.

Un pas important în atenuarea oricăror daune cauzate de fișierele EXE rău intenționate este menținerea software-ului antivirus în funcțiune și actualizat. 


Cum se deschide un fișier EXE

Fișierele EXE nu necesită deschiderea unui program, deoarece Windows știe cum să le gestioneze. Cu toate acestea, fișierele EXE devin uneori inutilizabile din cauza unei erori de registry sau a unei infecții cu virus. Când se întâmplă acest lucru, Windows este păcălit să folosească un alt program, cum ar fi Notepad, pentru a deschide fișierul EXE, care, desigur, nu va funcționa.

Remedierea acestei erori implică restabilirea asocierii corecte a registrului cu fișierele EXE.

Vedeți soluția ușoară Winhelponline la această problemă.

Unele fișiere EXE sunt arhive autoextractabile. Aceste fișiere EXE pot fi extrase automat într-o anumită locație sau chiar în același folder din care este deschis fișierul EXE. Alții vă pot întreba unde doriți să decomprimați conținutul.

Dacă doriți să deschideți un fișier EXE auto-extragător fără a arunca fișierele acestuia, utilizați un fișier de dezarhivare, cum ar fi 7-Zip, PeaZip sau jZip. Dacă utilizați 7-Zip, de exemplu, faceți clic dreapta pe fișierul EXE și alegeți să îl deschideți cu programul respectiv pentru a vizualiza fișierul EXE ca o arhivă.

Un program precum 7-Zip poate crea, de asemenea, arhive autoextractabile în format EXE. Acest lucru se poate face alegând 7z ca format de arhivă și activând Creați arhivă SFX opțiune.


Cum se deschid fișiere EXE pe un Mac

Cel mai bun pariu atunci când aveți un program pe care doriți să îl utilizați pe Mac, disponibil doar ca program de instalare / program EXE, este să vedeți dacă există o versiune nativă pentru Mac a programului.

Presupunând că acest lucru nu este disponibil, ceea ce este adesea cazul, o altă opțiune populară este să rulați Windows însuși de pe computerul dvs. MacOS, folosind ceva numit emulator sau mașină virtuală.

Aceste tipuri de programe emulează (astfel numele) un PC Windows - hardware și toate - care le permit să aibă instalate programe bazate pe Windows EXE.

Unele emulatoare Windows populare includ Parallels Desktop și VMware Fusion, dar există mai multe altele. Boot Campul Apple este o altă opțiune.

Programul gratuit WineBottler este încă un alt mod de a aborda această problemă a programelor Windows pe un Mac. Nu sunt necesare emulatoare sau mașini virtuale cu acest instrument.


Cum se convertește un fișier EXE

Fișierele EXE sunt construite având în vedere un sistem de operare specific. Descompilarea unuia care este utilizat în Windows ar avea ca rezultat multe fișiere compatibile numai cu Windows, astfel încât conversia unui fișier EXE într-un format care îl face utilizabil pe o altă platformă, cum ar fi un Mac, ar fi o sarcină plictisitoare.

În loc să căutați un convertor EXE, căutați o altă versiune a software-ului disponibil pentru sistemul de operare pe care doriți să îl utilizați. CCleaner este un exemplu de program pe care îl puteți descărca pentru Windows ca EXE sau pe un Mac ca fișier DMG.