Ce să știți
- Un fișier PNG este un fișier grafic portabil de rețea.
- Deschideți unul cu orice browser sau program de imagine, cum ar fi XnView.
- Convertiți în JPG, SVG, ICO și alte imagini cu FileZigZag sau alt convertor de imagini.
Acest articol descrie ce sunt fișierele PNG, de ce sunt preferate față de alte formate de imagine în anumite situații și care programe pot deschide unul sau pot converti unul în alte tipuri de imagini.
Ce este un fișier PNG?
Un fișier PNG este un fișier grafic portabil de rețea. Formatul utilizează compresie fără pierderi și este considerat, în general, înlocuitorul formatului de imagine GIF.
Cu toate acestea, spre deosebire de GIF, fișierele PNG nu acceptă animații. Cu toate acestea, formatul foarte similar MNG (Multiple-Image Network Graphics), însă nu a câștigat încă popularitatea pe care o au fișierele GIF sau PNG.
Fișierele PNG stochează grafică pe site-uri web. Unele sisteme de operare precum macOS și Ubuntu stochează capturi de ecran în format PNG în mod implicit.
O altă utilizare a PNG-urilor este atunci când porțiuni din imagine trebuie să fie transparente, ceea ce poate fi util atunci când realizați ilustrații, proiectați un site web, creați fotografii etc. De exemplu, dacă aveți un logo pe care doriți să fi plasat peste o fotografie, este mult mai ușor de „tăiat” logo-ul, lăsând pixeli transparenți în jurul său, astfel încât atunci când este plasat deasupra celeilalte imagini, imaginea respectivă să apară prin transparență.
Cum se deschide un fișier PNG
Programul implicit de vizualizare a fotografiilor din Windows deschide fișiere PNG, dar există multe alte modalități de a vizualiza unul.
Toate browserele web (cum ar fi Chrome, Firefox, Internet Explorer etc.) vizualizează automat fișierele PNG pe care le deschideți de pe internet, ceea ce înseamnă că nu trebuie să descărcați fiecare fișier PNG pe care doriți să îl priviți online. De asemenea, puteți utiliza browserul web pentru a deschide fișiere PNG de pe computer, utilizând fișierul Ctrl + O combinație de tastatură pentru a căuta fișierul.
Majoritatea browserelor acceptă, de asemenea, drag-and-drop, deci este posibil să puteți trage doar fișierul PNG în browser pentru al deschide.
Există, de asemenea, mai multe deschizătoare de fișiere independente, instrumente grafice și servicii care deschid fișiere PNG. Câteva dintre cele mai populare includ XnView, IrfanView, FastStone Image Viewer, Google Drive, Eye of GNOME și gThumb.
Pentru a edita fișiere PNG, poate fi utilizat programul XnView menționat, precum și programul grafic Microsoft Windows inclus numit Paint, instrumentul Windows 10 Paint 3D, popularul utilitar GIMP și popularul Adobe Photoshop.
Având în vedere numărul de programe care deschid fișiere PNG și că este foarte probabil să aveți cel puțin două instalate chiar acum, există o șansă reală ca cel care este setat să le deschidă în mod implicit (adică când faceți dublu clic sau atingeți unul) nu este cel pe care doriți să îl utilizați.
Dacă considerați că este cazul, consultați Cum se schimbă asocierile de fișiere în tutorialul Windows pentru instrucțiuni detaliate despre cum să schimbați acel program PNG „implicit”.
Cum se convertește un fișier PNG
Probabil că fiecare convertor de fișiere imagine pe care îl parcurgeți convertește un fișier PNG într-un alt format (cum ar fi JPG, PDF, ICO, GIF, BMP, TIF etc.). Există mai multe opțiuni în lista noastră de programe software gratuite pentru convertorul de imagini, inclusiv unele convertoare PNG online, cum ar fi FileZigZag și Zamzar.
Accesați Pngtosvg.com pentru a converti un PNG în SVG.
Când se utilizează fișiere PNG
Fișierele PNG sunt un format excelent de utilizat, dar nu neapărat în orice situație. Uneori, un PNG poate avea o dimensiune prea mare și nu numai că folosește spațiu pe disc inutil sau poate face mai dificilă trimiterea prin e-mail, dar poate, de asemenea, să încetinească drastic o pagină web dacă o utilizați acolo.
Luați în considerare dacă beneficiile calității imaginii sunt suficiente pentru a sacrifica spațiul respectiv (sau încărcarea lentă a paginii web etc.). Deoarece un fișier PNG nu comprimă imaginea, ca și alte formate cu pierderi, cum ar fi JPEG, calitatea nu scade la fel de mult atunci când imaginea este în format PNG.
Fișierele JPEG sunt utile atunci când imaginea are un contrast redus, dar PNG-urile sunt mai bune atunci când se tratează un contrast clar, cum ar fi când există linii sau text în imagine, precum și zone mari de culoare solidă. Capturile de ecran și ilustrațiile, atunci, sunt cele mai bune în format PNG, în timp ce fotografiile „reale” sunt cele mai bune ca JPEG / JPG.
De asemenea, ați putea lua în considerare utilizarea formatului PNG peste JPEG atunci când aveți de-a face cu o imagine care trebuie editată din nou și din nou. De exemplu, deoarece formatul JPEG suferă ceea ce se numește pierderea generației, editarea și salvarea fișierului din nou și din nou va avea ca rezultat o imagine de calitate mai mică în timp. Acest lucru nu este valabil pentru PNG, deoarece folosește compresie fără pierderi.
Mai mult ajutor cu fișiere PNG
Pentru a face fundalul transparent într-un PNG, opțiunile dvs. includ instrumente automate precum Clipping Magic sau instrumentul gratuit Background Burner sau aproape orice program de editare a imaginilor.
De exemplu, dacă aveți Photoshop, așezați imaginea în propriul strat, ștergeți stratul de fundal și apoi utilizați orice instrument (de exemplu, Radieră, Marcaj, Lasso) pentru a șterge porțiunile imaginii care ar trebui să fie transparente.