Fișier RTF (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier .RTF este un fișier Rich Text Format. Este diferit de un fișier text simplu prin faptul că poate conține formatarea, cum ar fi bold și cursiv, plus fonturi și dimensiuni diferite și imagini.

Fișierele RTF sunt utile, deoarece o mulțime de programe le acceptă. Aceasta înseamnă că puteți crea un fișier RTF într-un singur program pe un sistem de operare specific, cum ar fi macOS, și apoi să deschideți același fișier RTF în Windows sau Linux și să-l arate practic la fel.


Cum se deschide un fișier RTF

Cel mai simplu mod de a deschide un fișier RTF în Windows este să folosiți WordPad, deoarece este preinstalat. Cu toate acestea, alți editori de text și procesoare de text funcționează practic în același mod, cum ar fi LibreOffice, OpenOffice, AbleWord, Jarte, AbiWord, WPS Office și SoftMaker FreeOffice.

Zoho Docs și Google Docs sunt două moduri în care puteți deschide și edita fișiere RTF online.

Dacă utilizați Documente Google pentru a edita fișierul RTF, trebuie mai întâi să îl încărcați în contul dvs. Google Drive prin Nou > Fișier încărcat meniul. Apoi, faceți clic dreapta pe fișier și alegeți Deschis cu > Google Docs.

Este important să ne dăm seama că nu orice program care acceptă fișiere RTF poate vizualiza fișierul în același mod. Acest lucru se datorează faptului că unele programe nu acceptă specificații mai noi ale formatului RTF. Mai multe despre asta mai jos.

Câteva alte modalități ne-libere de a deschide fișiere RTF includ utilizarea Microsoft Word sau Corel WordPerfect.

Câțiva dintre acești editori Windows RTF funcționează și cu Linux și Mac. Dacă sunteți pe macOS, puteți utiliza, de asemenea, Apple TextEdit sau Apple Pages pentru a deschide fișierul RTF.

Dacă fișierul dvs. RTF se deschide într-un program cu care nu doriți să-l utilizați, puteți schimba programul implicit pentru o anumită extensie de fișier în Windows. De exemplu, modificarea ar fi utilă dacă doriți să editați fișierul RTF în Notepad, dar este în loc să se deschidă în OpenOffice Writer.


Cum se convertește un fișier RTF

Cel mai rapid mod de a converti acest tip de fișier este să folosiți un convertor RTF online, cum ar fi FileZigZag. Puteți salva RTF ca fișier DOC, PDF, TXT, ODT sau HTML. O altă modalitate de a converti un RTF în PDF online, sau în PNG, PCX sau PS, este să utilizați Zamzar.

Doxillion este un convertor gratuit de fișiere de documente care poate converti RTF în DOCX și o serie de alte formate de documente.

O altă modalitate de a converti un fișier RTF este utilizarea unui editor RTF de sus. Cu fișierul deja deschis, utilizați fișierul Fișier meniu sau un fel de Export opțiune pentru a salva RTF într-un alt format de fișier.


Mai multe informații despre formatul RTF

Formatul RTF a fost utilizat pentru prima dată în 1987, dar a încetat să fie actualizat de Microsoft în 2008. De atunci, au existat unele revizuiri ale formatului. Ceea ce definește dacă un editor de documente va afișa sau nu fișierul RTF în același mod ca cel care l-a construit depinde de ce versiune de RTF este utilizată.

De exemplu, în timp ce puteți insera o imagine într-un fișier RTF, nu toți cititorii știu cum să o afișeze, deoarece nu sunt toți actualizați la cea mai recentă specificație RTF. Când se întâmplă acest lucru, imaginile nu vor fi afișate deloc.

Fișierele RTF au fost folosite odată pentru fișierele de ajutor Windows, dar de atunci au fost înlocuite de fișiere de ajutor HTML compilate Microsoft care utilizează extensia de fișier CHM.

Prima versiune RTF a fost lansată în 1987 și utilizată de MS Word 3. Între 1989 și 2006, au fost lansate versiunile 1.1 până la 1.91, ultima versiune RTF acceptând lucruri precum marcare XML, etichete XML personalizate, protecție prin parolă și elemente matematice.

Deoarece formatul RTF este bazat pe XML și nu binar, puteți citi conținutul atunci când deschideți fișierul într-un editor de text simplu, cum ar fi Notepad.

Fișierele RTF nu acceptă macrocomenzi, dar asta nu înseamnă că fișierele „.RTF” sunt macro-sigure. De exemplu, un fișier MS Word care conține macrocomenzi poate fi redenumit pentru a avea extensia de fișier .RTF, astfel încât să pară sigur, dar atunci când sunt deschise în MS Word, macrocomenzile pot rula în continuare în mod normal, deoarece nu este cu adevărat un fișier RTF.

Deși extensiile lor de fișiere arată similar, fișierele RTF nu sunt la fel ca fișierele WRF sau SRF.