Fișier JAR (Ce este și cum se deschide unul)

Ce să știți

  • Un fișier JAR este un fișier Java Archive.
  • Deschideți unul cu un browser (trebuie instalat JRE).
  • Convertiți în EXE cu Eclipse.

Acest articol explică ce este un fișier JAR, diferitele moduri în care puteți deschide unul în funcție de modul în care doriți să-l utilizați și cum puteți converti unul în EXE sau ZIP.


Ce este un fișier JAR?

Un fișier cu extensia de fișier .JAR este un fișier Java Archive utilizat pentru stocarea programelor și jocurilor Java într-un singur fișier. Unele conțin fișiere care le fac să funcționeze ca aplicații independente, iar altele dețin biblioteci de programe pentru alte programe.

Fișierele JAR sunt comprimate ZIP și deseori stochează lucruri precum fișierele CLASS, un fișier manifest și resurse ale aplicației precum imagini, clipuri sonore și certificate de securitate. Deoarece pot conține sute sau chiar mii de fișiere într-un format comprimat, este ușor să partajați și să mutați fișiere JAR.

Dispozitivele mobile compatibile Java ar putea folosi fișiere JAR ca fișiere de joc, iar unele browsere web dețin teme și programe de completare în format JAR.


Cum se deschid fișiere JAR

Java Runtime Environment (JRE) trebuie instalat pentru a deschide fișiere JAR executabile, dar rețineți că nu toate fișierele JAR sunt executabile. Odată instalat, puteți face dublu clic pe fișierul JAR pentru al deschide.

Unele dispozitive mobile au JRE încorporat. Odată instalate, aplicațiile Java pot fi deschise și într-un browser web, cum ar fi Firefox, Safari, Edge sau Internet Explorer (dar nu Chrome).

Deoarece fișierele JAR sunt comprimate cu ZIP, orice decompresor de fișiere poate deschide unul pentru a vedea conținutul din interior. Aceasta include programe precum 7-Zip, PeaZip și jZip

O altă modalitate de a deschide fișiere JAR este de a utiliza următoarea comandă în linia de comandă, înlocuind yourfile.jar cu numele propriului fișier JAR:

java -jar yourfile.jar

Deoarece este posibil să aveți nevoie de programe diferite pentru a deschide diferite fișiere JAR, consultați Cum se schimbă programul implicit pentru o extensie de fișier specifică în Windows dacă se deschide automat într-un program cu care nu doriți să îl utilizați.


Erori la deschiderea fișierelor JAR

Datorită setărilor de securitate din sistemul de operare Windows și din unele browsere web, nu este deloc neobișnuit să se vadă erori atunci când se încearcă accesarea aplicațiilor Java.

De exemplu, „Aplicația Java blocată” poate fi văzută atunci când încercați să încărcați un applet Java. „Setările dvs. de securitate au blocat rularea unei aplicații de încredere.” poate fi reparat prin setarea nivelului de securitate în applet-ul Java Control Panel.

Dacă nu puteți deschide applet-uri Java chiar și după instalarea JRE, asigurați-vă mai întâi că Java este activat în browserul dvs. și că Panoul de control este configurat corect pentru a utiliza Java. Apoi, reporniți complet browserul închizând toate ferestrele deschise și apoi redeschizând întregul program.

De asemenea, verificați dacă rulați cea mai recentă versiune de Java. Dacă nu sunteți, reveniți la acel link JRE de mai sus și instalați cea mai recentă versiune.


Cum se convertește un fișier JAR

Puteți descompila fișierele CLASS ale unui fișier JAR în fișiere Java cu ajutorul site-ului web JavaDecompilers.com. Încărcați fișierul JAR acolo și alegeți ce decompilator să utilizați.

Conversia unei aplicații Java astfel încât să poată fi utilizată pe platforma Android ar necesita o conversie de fișiere JAR în APK. O opțiune ar putea fi rularea fișierului JAR într-un emulator Android, astfel încât programul să creeze automat un fișier APK. Cu toate acestea, se pare că cel mai simplu mod de a obține un program Java pe Android este de a compila pur și simplu APK-ul din codul sursă original.

Puteți crea fișiere JAR executabile în aplicații de programare precum Eclipse.

Fișierele WAR sunt fișiere Java Web Archive, dar nu puteți converti un fișier JAR direct într-un fișier WAR, deoarece formatul WAR are o structură specială pe care JAR-urile nu o au. În schimb, puteți construi un WAR și apoi puteți adăuga fișierul JAR în directorul lib, astfel încât clasele din fișierul JAR să fie disponibile pentru utilizare. WizToWar vă poate ajuta să faceți acest lucru.

A crea un fișier ZIP dintr-un fișier JAR este la fel de ușor ca redenumirea extensiei de fișier din .JAR în .ZIP. Aceasta nu efectuează de fapt o conversie a fișierelor, dar permite programelor care folosesc fișiere ZIP, cum ar fi 7-Zip sau PeaZip, să deschidă mai ușor fișierul JAR.


Mai multe informații despre formatul JAR

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru împachetarea programelor în fișiere JAR, urmați acest link pentru instrucțiuni de pe site-ul web Oracle.

Un singur fișier manifest poate fi inclus într-o arhivă JAR și trebuie să fie la locația META-INF / MANIFEST.MF. Ar trebui să urmeze sintaxa numelui și valorii separate prin două puncte, precum Manifest-Version: 1.0. Acest fișier MF poate specifica clasele pe care aplicația ar trebui să le încarce.

Dezvoltatorii Java își pot semna digital aplicațiile, dar nu semnează fișierul JAR în sine. În schimb, fișierele din interiorul arhivei sunt listate cu sumele lor de verificare semnate.