Fișier APK (Ce este și cum să deschideți unul)

Ce să știți

  • Un fișier APK este un fișier pachet Android.
  • Deschideți una pe computer cu BlueStacks.

Acest articol descrie ce este un fișier APK, cum să deschideți sau să instalați unul (exact cum depinde de sistemul dvs. de operare) și de ce conversia unuia ar putea să nu fie foarte utilă.


Ce este un fișier APK?

Un fișier cu extensia fișierului APK este un fișier pachet Android care este utilizat pentru a distribui aplicații pe sistemul de operare Android Google.

Fișierele APK sunt salvate în format ZIP și sunt descărcate de obicei direct pe dispozitivele Android, de obicei prin magazinul Google Play, dar pot fi găsite și pe alte site-uri web.

O parte din conținutul găsit într-un fișier APK tipic include un fișier AndroidManifest.xml, classes.dex și resources.arsc; precum și un folder META-INF și res.

Lifewire 


Cum se deschide un fișier APK

Fișierele APK pot fi deschise pe mai multe sisteme de operare, dar sunt utilizate în principal pe dispozitive Android.

Deschideți un fișier APK pe Android

Deschiderea unui fișier APK pe dispozitivul dvs. Android necesită doar să îl descărcați așa cum ați face orice fișier și apoi să îl deschideți când vi se solicită. Cu toate acestea, este posibil ca fișierele APK instalate în afara magazinului Google Play să nu se instaleze imediat din cauza blocării de securitate puse în aplicare.

Pentru a ocoli această restricție de descărcare și a instala fișiere APK din surse necunoscute, navigați la unul dintre aceste meniuri, în funcție de versiunea dvs. Android:

  • setările > Aplicații și notificări > Avansat > Acces special la aplicație > Instalați aplicații necunoscute
  • setările > Aplicații și notificări
  • setările > Securitate

În funcție de dispozitivul dvs., poate fi necesar să acordați unei anumite aplicații, cum ar fi Chrome, permisiunea de a instala fișiere APK neoficiale. Sau, dacă vedeți, activați Instalați aplicații necunoscute or Surse necunoscute.

Dacă fișierul APK nu se deschide, încercați să îl navigați cu un manager de fișiere, cum ar fi Astro File Manager sau ES File Explorer File Manager.

Cum se instalează fișiere APK pe Android

Deschideți un fișier APK pe Windows

Puteți deschide un fișier APK pe un PC folosind un emulator Android, cum ar fi BlueStacks. În acel program, accesați Aplicatiile mele filă și apoi alegeți Instalați apk din colțul ferestrei.

Cum se utilizează Bluestacks pentru a rula aplicații Android pe Windows

Deschideți un fișier APK pe un Mac

ARC Welder este o extensie Google Chrome destinată testării aplicațiilor Android pentru sistemul de operare Chrome, dar funcționează pe orice sistem de operare. Aceasta înseamnă că puteți deschide un APK pe computerul dvs. Mac sau Windows, atâta timp cât aveți această aplicație instalată în browserul Chrome.

Deschideți un fișier APK pe iOS

Nu puteți deschide sau instala fișiere APK pe un iPhone sau iPad, deoarece fișierul este construit într-un mod complet diferit de aplicațiile utilizate pe aceste dispozitive, iar cele două platforme nu sunt compatibile între ele.

Extragerea fișierelor APK

De asemenea, puteți deschide un fișier APK în Windows, macOS sau orice alt sistem de operare desktop, cu un instrument de extragere a fișierelor. Deoarece fișierele APK sunt pur și simplu arhive de mai multe foldere și fișiere, le puteți dezarhiva cu un program precum 7-Zip sau PeaZip pentru a vedea diferitele componente care alcătuiesc aplicația.

Cu toate acestea, acest lucru nu vă permite să utilizați efectiv fișierul APK pe un computer. Pentru a face acest lucru este nevoie de un emulator Android (cum ar fi BlueStacks), care rulează în esență sistemul de operare Android pe computer.


Cum se convertește un fișier APK

Deși un program sau un serviciu de conversie a fișierelor este necesar în mod normal pentru a converti un tip de fișier în altul, acestea nu sunt foarte utile atunci când se ocupă de fișiere APK. Acest lucru se datorează faptului că un fișier APK este o aplicație construită pentru a rula numai pe anumite dispozitive, spre deosebire de alte tipuri de fișiere precum MP4 sau PDF care funcționează pe o varietate de platforme.

În schimb, dacă doriți să convertiți fișierul APK în ZIP, veți folosi instrucțiunile explicate mai sus. Fie deschideți fișierul APK într-un instrument de extragere a fișierelor și apoi reambalați-l ca ZIP, fie pur și simplu redenumiți fișierul .APK în .ZIP.

Redenumirea unui fișier ca acesta nu este modul în care convertiți un fișier. Funcționează numai în cazul fișierelor APK, deoarece formatul de fișier folosește deja ZIP, dar doar adaugă o extensie de fișier diferită (.APK) la final.

După cum ați citit mai sus, nu puteți converti un fișier APK în IPA pentru utilizare pe iOS și nici nu puteți converti APK în EXE pentru a utiliza aplicația Android în Windows.

Cu toate acestea, puteți găsi în mod normal o alternativă iOS care funcționează în locul aplicației Android pe care doriți să o instalați pe iPhone sau iPad. Majoritatea dezvoltatorilor au aceeași aplicație disponibilă pe ambele platforme (atât un APK pentru Android, cât și un IPA pentru iOS).

În loc de un convertor APK în EXE, trebuie doar să instalați un deschizător APK Windows de sus și apoi să-l utilizați pentru a deschide aplicația Android pe computer; nu trebuie să existe în formatul de fișier EXE pentru ca acesta să funcționeze.

Puteți converti fișierul APK în BAR pentru a fi utilizat cu un dispozitiv BlackBerry, doar încărcând fișierul APK în convertorul bun online e-Reader APK în BAR. Așteptați finalizarea conversiei și apoi descărcați fișierul BAR înapoi pe computer.