Cum să remediați fișierele corupte

Fișierele corupte pot apărea pe orice tip de fișier, inclusiv Word, Excel, PDF, fișiere imagine și fișiere de sistem Windows. Când se întâmplă acest lucru, veți vedea o eroare care spune ceva de genul: „Fișierul este corupt și nu poate fi deschis” sau „Fișierul sau directorul este corupt și ilizibil”. Un alt mesaj pe care îl veți vedea este „Word a găsit conținut nelizibil în [nume fișier]. Doriți să recuperați conținutul acestui document?”

Aceste erori apar atunci când faceți dublu clic pe fișier pentru a-l deschide sau când încercați să-l deschideți dintr-o aplicație. Dacă întâlniți unul dintre aceste mesaje, iată câteva modalități de a remedia problema.

Aceste remedieri se aplică tuturor edițiilor de Windows 10, Windows 8 și Windows 7, inclusiv versiunilor pe 32 și 64 de biți.

 Patrick Lindenberg / Unsplash


Cauzele fișierelor corupte

Există mai multe motive pentru care fișierele pot fi corupte. Un motiv comun este faptul că sectorul de pe hard disk-ul în care este stocat fișierul a avut daune fizice. Un sector cu daune fizice este cunoscut ca un sector rău.

În alte cazuri, mai multe fișiere sunt alocate aceluiași spațiu din memorie, declanșând o eroare de fișier deteriorată. Fișierele sunt stocate în memorie într-un cluster și, uneori, o eroare în sistemul de operare sau o blocare a computerului poate duce la alocarea a două fișiere aceluiași cluster.

Virușii care marchează în mod eronat sectoarele de hard disk ca defecte pot duce, de asemenea, la deteriorarea fișierelor.


Cum să remediați fișierele corupte

Erorile de fișiere corupte pot fi imprevizibile și se pot întâmpla atunci când cel mai puțin așteptat. Un fișier corupt poate fi reparat doar aproximativ jumătate din timp. Încercați aceste remedieri pentru a vedea dacă puteți ajunge la partea de jos a erorii fișierului corupt.

  1. Efectuați un disc de verificare pe hard disk. Rularea acestui instrument scanează hard diskul și încearcă să recupereze sectoarele defecte. După ce sectoarele sunt reparate, redeschideți din nou fișierul pentru a vedea dacă nu mai este corupt.

  2. Utilizați comanda CHKDSK. Aceasta este versiunea de comandă a instrumentului la care ne-am uitat mai sus. Merită să încercați dacă instrumentul de verificare a discului a eșuat.

  3. Utilizați comanda SFC / scannow. Această comandă are ca scop găsirea și repararea fișierelor de sistem Windows corupte.

  4. Schimbați formatul de fișier. Utilizați o aplicație gratuită de conversie a fișierelor sau deschideți fișierul cu orice aplicație care convertește automat din alte formate de fișiere. De exemplu, deschideți un document Word corupt cu o aplicație PDF pentru a lansa un utilitar de conversie a fișierelor. Adesea, o conversie de fișiere singură repară un fișier corupt.

  5. Utilizați software de reparare a fișierelor. Dacă sunteți disperat să remediați fișierul și să vă recuperați informațiile, încercați un utilitar de reparare a fișierului. Există atât instrumente gratuite, cât și plătite, cum ar fi Hetman, Repair Toolbox sau FileRepair. Încercați Digital Video Repair pentru fișiere video corupte, Zip Repair pentru fișiere ZIP corupte sau OfficeFIX pentru a repara fișiere Microsoft Office.


Protejați fișierele împotriva corupției

Deoarece corupția fișierelor se poate întâmpla în orice fișier și din mai multe motive, este important să faceți copii de rezervă regulate ale fișierelor dvs. Utilizați software-ul de rezervă pentru a vă păstra întotdeauna copiile de rezervă importante. În acest fel, dacă un fișier este corupt, îl puteți recupera din copie de rezervă.