Cum să vă sporiți routerul wireless

Nu există nici un fel de hack-proof sau hacker-proof, la fel cum nu există nimic care să fie complet impermeabil. Prin urmare, în acest articol, vă vom arăta cum să faceți routerul dvs. wireless cât mai rezistent la hacker. Routerul dvs. wireless este o țintă principală pentru hackerii care doresc să se infiltreze în rețeaua dvs. sau să se descarce doar din conexiunea Wi-Fi. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru ca routerul dvs. wireless să fie mai greu de piratat.


Activați criptarea wireless WPA2 sau WPA3

Dacă nu utilizați o criptare minimă Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2) pentru a vă proteja rețeaua wireless, aceasta vă lasă rețeaua larg deschisă, deoarece hackerii pot pătrunde practic în rețeaua dvs.

Dacă utilizați securitate Wired Equivalent Privacy (WEP) învechită, care poate fi spartă în câteva secunde de majoritatea hackerilor, faceți upgrade la WPA2 sau, de preferință, WPA3, care este compatibil cu WPA2. Ruterele mai vechi pot avea nevoie de o actualizare a firmware-ului pentru a adăuga funcționalitatea WPA2 sau WPA3. Consultați manualul producătorului routerului pentru a afla cum să activați criptarea wireless WPA2 WPA3 pe router.

GodfriedEdelman / Getty Images


Creați un nume de rețea SSID puternic și o cheie pre-partajată

De asemenea, va trebui să creați un SSID puternic (numele rețelei wireless). Dacă utilizați numele de rețea implicit al routerului (de exemplu, Linksys, Netgear sau DLINK), atunci le faceți mai ușor hackerilor să vă pirateze rețeaua. Utilizarea unui SSID implicit sau unul comun îi ajută pe hackeri să-ți spargă criptarea, deoarece pot folosi tabele curcubeu predefinite asociate cu numele SSID comune pentru a sparge criptarea wireless.

Creați un nume SSID lung și aleator, chiar dacă ar putea fi greu de reținut. De asemenea, ar trebui să utilizați o parolă puternică pentru cheia pre-partajată pentru a descuraja în continuare încercările de hacking.


Porniți Paravanul de protecție al routerului wireless

Dacă nu ați făcut acest lucru, activați firewall-ul încorporat al routerului fără fir. Activarea firewall-ului vă poate face rețeaua mai puțin vizibilă pentru hackerii care caută ținte pe internet. Multe firewall-uri bazate pe router au un mod stealth pe care îl puteți activa pentru a reduce vizibilitatea rețelei. De asemenea, testați paravanul de protecție pentru a vă asigura că l-ați configurat corect.

Utilizați un serviciu VPN personal criptat la nivel de router

Rețelele private virtuale erau un lux pe care doar marile corporații și-l puteau permite. Acum puteți cumpăra un serviciu VPN personal pentru o mică taxă lunară. Un VPN personal este unul dintre cele mai mari obstacole pe care le poți arunca unui hacker.

Un VPN personal vă anonimizează locația adevărată cu o adresă IP proxy și creează un perete de criptare puternică pentru a vă proteja traficul de rețea. Puteți achiziționa un serviciu VPN personal de la furnizori precum WiTopia, StrongVPN și alții pentru doar 10 USD pe lună sau mai puțin.

Dacă routerul dvs. acceptă serviciul VPN personal la nivel de router, acesta este cel mai bun mod de a implementa un VPN personal. Vă permite să criptați tot traficul care intră și iese din rețea, fără a fi nevoie să configurați software-ul client VPN pe computerele dvs. Utilizarea unui serviciu VPN personal la nivel de router elimină, de asemenea, sarcina procesului de criptare a computerelor clientului și a altor dispozitive. Dacă doriți să utilizați un VPN personal la nivel de router, verificați dacă routerul dvs. este capabil de VPN. Mulți producători au mai multe modele de routere cu această capacitate.

Dezactivați administratorul prin funcția fără fir de pe router

O altă modalitate de a împiedica hackerii să se încurce cu routerul dvs. wireless este dezactivarea administratorului prin setarea wireless. Când dezactivați administratorul prin intermediul funcției fără fir de pe router, acest lucru face ca numai cineva care este conectat fizic la routerul dvs. cu un cablu Ethernet să poată accesa funcțiile de administrare ale routerului dvs. wireless. Acest lucru împiedică pe cineva să conducă de acasă și să acceseze funcțiile administrative ale routerului dvs. dacă v-a compromis criptarea Wi-Fi.

Având suficient timp și resurse, un hacker ar putea să acceseze rețeaua dvs. Cu toate acestea, luarea pașilor de mai sus va face rețeaua dvs. să devină o țintă mai dificilă, sperăm că frustrează hackerii și îi determină să treacă la o țintă mai ușoară.