Repararea unui radio auto care nu mai funcționa după moartea bateriei

Oprește-te dacă l-ai mai auzit. Ți-ai lăsat farurile aprinse și bateria s-a epuizat. Sau pur și simplu a murit pentru că, oricare ar fi, era vechi, și este rece și nimic nu durează pentru totdeauna. Oricum ar fi, bateria s-a epuizat și ați rezolvat problema: o pornire rapidă sau un încărcător de baterii sau chiar o baterie nouă, problema a fost rezolvată și sunteți din nou pe drum. Totul este bine, nu? Cu excepția acum, radioul dvs. nu funcționează.

În primul rând, bateria dvs. s-a epuizat, iar acum stereo-ul mașinii dvs. s-a epuizat și chiar se formează pentru a fi doar una din acele zile. Deci, conduceți restul drumului pentru a lucra în tăcere și sperați că următorul pas nu va fi să cumpărați un stereo auto nou. Și probabil că nu este. În majoritatea cazurilor, repararea unui sistem stereo auto care nu mai funcționează după ce bateria a murit este mult mai simplă decât atât.

Desigur, poate fi, de asemenea, mult mai complicat.

Lifewire / Jeremy Laukkonen


Cracarea codului bateriei moarte și a radioului auto mai mort

Există câteva motive diferite pentru care un radio auto să înceteze să funcționeze după ce bateria s-a epuizat complet. Primul, și de departe cel mai frecvent, este că radioul are o „caracteristică” antifurt care se declanșează de fiecare dată când bateria este scoasă. Când se întâmplă acest lucru, tot ce trebuie să faceți este să introduceți codul radio auto corect și vă întoarceți în afaceri.

În anumite cazuri mai rare, este posibil să aveți de-a face cu un radio deteriorat sau chiar cu alte sisteme electrice, altele decât radioul dvs.. De exemplu, dacă radioul tău nu mai funcționează după un salt greșit, radioul - și alte componente electronice delicate - ar fi putut fi prăjite.

Dacă aveți noroc, ar putea fi doar o siguranță, iar dacă nu sunteți, atunci aceasta va trebui să servească drept lecție cu privire la cât de important este să conectați corect cablurile jumper și încărcătoarele de baterii.


Unele cauze comune ale acestui tip de problemă

  1. caracteristici de securitate
    1. Dacă radioul dvs. clipește „cod”, atunci aceasta este probabil problema cu care vă confruntați.
    2. Stereo-urile auto cu funcție de cod necesită introducerea unui cod prestabilit de fiecare dată când bateria moare sau este deconectată.
    3. Codul poate fi în manualul proprietarului sau poate fi necesar să contactați un dealer.
  2. Deteriorarea a fost făcută în timpul unui start de salt
    1. Componentele sistemului electric pot fi deteriorate în timpul unei porniri de salt, dacă nu se iau măsuri de precauție.
    2. Verificați siguranțele și legăturile fuzibile relevante înainte de a condamna radioul.
    3. Dacă radioul are atât putere, cât și împământare, atunci probabil că are o eroare internă.
  3. Pură coincidență
    1. În timp ce o baterie descărcată sau o pornire rapidă poate duce la un radio auto care nu funcționează, ar putea fi, de asemenea, o coincidență ciudată.
    2. Dacă radioul dvs. nu are un cod de securitate și toate linkurile fuzibile și siguranțele verificate, va trebui să faceți mai multe lucrări de diagnostic pentru a afla ce se întâmplă.

Curiosul caz al Codului radioului auto

Codurile radio auto sunt menite să acționeze ca un fel de caracteristică antifurt pasivă. Când alimentarea radioului este întreruptă, funcția se declanșează și când alimentarea este returnată, unitatea este practic blocată până când introduceți un anumit cod. Citirea poate afișa, din ce în ce mai util, cuvântul „cod” sau poate rămâne necompletat sau poate afișa un mesaj și mai obtuz, în funcție de producător.

Ideea este că în principal sunt unitățile principale OEM care includ această caracteristică, iar hoții vizează în principal unitățile principale secundare atunci când fură radiouri auto. Asta înseamnă că codurile de radio auto devin aproape covârșitor dureri de cap pentru proprietarii legali ai acelor aparate de radio auto, în locul hoților pe care trebuie să îi deranjeze.

Cel mai bun mod de a face față unui cod radio auto este să nu vă ocupați deloc. Dacă aveți un radio cu această caracteristică și bateria dvs. nu s-a epuizat deja, atunci veți dori să aflați codul și să îl scrieți - și procedura de resetare - din timp.

Procesul pentru a afla un cod radio auto diferă de la o marcă la alta, dar, în general, veți dori să începeți căutând în manualul proprietarului. Dacă v-ați cumpărat mașina folosită, este posibil ca proprietarul anterior să fi scris numărul în manual, iar unele manuale să aibă de fapt un loc în care să facă acest lucru. Dacă nu există, puteți verifica site-ul OEM sau contactați distribuitorul local, deși este posibil să fiți nevoit să plătiți un magazin local sau un serviciu online pentru a căuta codul.


Pericolele încărcării incorecte sau al pornirii cu mașina

Dacă radioul auto nu mai funcționează după un start sau după o încărcare a bateriei, problema ar putea fi în continuare legată de o funcție antifurt a codului radio auto. Înainte de a face orice altceva, veți dori să excludeți acest lucru. Asigurați-vă că radioul dvs. nu are funcția respectivă și, dacă are, verificați dacă introducerea codului corect nu pornește funcționarea radio din nou. Dacă nu, s-ar putea să te uiți la o problemă mai mare.

Problema este că, deși este perfect sigur să porniți sau să încărcați bateria unei mașini atunci când procedura este efectuată corect, este extrem de nesigur când procedura nu este efectuată corect. Cel mai mare pericol în pornirea sau încărcarea unei baterii este de fapt legat de natura explozivă a hidrogenului gazos care poate scurge dintr-o baterie plumb-acid.

Acesta este motivul pentru care cablul final pe care îl conectați ar trebui să fie întotdeauna un cablu de masă și ar trebui să fie conectat la masă, mai degrabă decât la baterie. Dacă vă conectați direct la o baterie și orice hidrogen gaz s-a scurs din baterie, scânteia rezultată ar putea aprinde gazul și ar putea provoca o explozie.

Dincolo de pericolul de a exploda bateria, ceea ce presupun că nu s-a întâmplat, deoarece un radio mort ar fi cea mai mică preocupare a dvs. în acel moment, conectarea cablurilor jumper sau a unui încărcător greșit poate provoca, de asemenea, deteriorarea sistemului electric.

Dacă cablurile au fost conectate în spate în orice moment, iar radioul dvs. a încetat să funcționeze ca urmare, atunci radioul ar putea fi bine prăjit. Și, în afară de radio, orice alt număr de componente ar putea fi, de asemenea, prăjite.


Când siguranțele și linkurile fuzibile salvează ziua

Spre deosebire de oameni, care își pot petrece întreaga viață în căutarea unui scop, siguranțele se nasc în această lume cu știința sigură și sigură că vor muri într-o zi pentru a salva pe alta. În cazul siguranței radioului auto, acesta este conceput pentru a se sacrifica pentru a împiedica o cantitate periculoasă de curent să curgă prin radioul auto și circuitul asociat.

Dacă radioul dvs. este mort din cauza unei porniri sau a unei încărcări greșite și aveți noroc, atunci este posibil să descoperiți că siguranța radioului auto este suflată. În unele cazuri, poate fi siguranța situată în interiorul radioului, în timp ce în altele poate fi siguranța din cutia de siguranțe a mașinii.

În alte cazuri, s-ar putea să constatați că s-a suflat o legătură fuzibilă sau că s-a topit undeva un fir. În alte scenarii mult mai serioase, ați putea constata că și alte componente electronice, chiar până la inclusiv unitatea dvs. de control electronic extrem de costisitoare, ar fi putut fi deteriorate.

Acesta este motivul pentru care este atât de important să știți cum să conectați cablurile jumperului și să nu lăsați niciodată pe nimeni, oricât de bine intenționat, să le conectați greșit. La urma urmei, simplul fapt de a fi un bun samaritean nu înseamnă că de fapt știu ceva despre mașini.

Uneori întâmplările se întâmplă de fapt

Când două lucruri se întâmplă exact în același timp, este ușor să presupunem că sunt legate. Și în cazul bateriilor epuizate și al radiourilor auto moarte, există o șansă clară ca problemele să fie legate. Cu toate acestea, s-ar putea să descoperiți că radioul auto încetează brusc să funcționeze dintr-un motiv total lipsit de legătură.

De exemplu, dacă radioul dvs. pornește și afișează o stație, dar niciun sunet nu iese din difuzoare, atunci este probabil o problemă cu difuzoarele, cablajul sau chiar antena. În același sens, un aparat stereo cu un radio care nu funcționează poate fi urmărit până la o problemă de antenă dacă alte surse audio, cum ar fi CD playerul, funcționează foarte bine.