Dacă sunteți serios cu privire la fotografia dvs., mai devreme sau mai târziu veți dori să începeți să lucrați cu imagini RAW. Am analizat anterior avantajele și dezavantajele formatului RAW, așa că acum vom analiza cum să funcționăm cu imagini RAW în Photoshop.
Formatul RAW are o semnificație care aproape se potrivește cu numele său: o imagine în format RAW este ceva neprocesat - cu alte cuvinte, brut. De asemenea, nu poate fi citit de computer. Pentru ca computerul dvs. să poată procesa informațiile, trebuie să vă convertiți imaginile dintr-un format RAW, cum ar fi NEF, CR2 sau ARW într-un format lizibil (cum ar fi TIFF sau JPEG).
Utilizați un program dedicat de imagistică
Toate camerele digitale vin cu propriul software, care oferă instrumente de conversie de bază. Cu toate acestea, pentru cele mai bune rezultate, trebuie să utilizați într-adevăr un program dedicat de imagistică. Unul dintre cele mai populare dintre acestea este Adobe Photoshop, pe care îl folosesc mulți fotografi profesioniști.
Versiunea completă este extrem de scumpă, dar Adobe face o versiune mai ieftină pentru entuziaști numită Adobe Photoshop Elements. În funcție de versiunea pe care ați ales-o, vă puteți aștepta să plătiți între 60 și 120 USD pentru aceasta. Sunt disponibile și alte programe de editare foto (gratuite), dar aici ne vom concentra pe Photoshop.
Noile versiuni ale elementelor sunt livrate cu un program intern - „Bridge” pentru utilizatorii de Mac și „Organizator” pentru utilizatorii de Windows - care convertește imaginile RAW. Cu toate acestea, programul de conversie oferă mult mai mult decât un simplu instrument de conversie. Puteți aduce multe modificări imaginilor dvs., dar uneori este dificil să știți ce instrumente să utilizați și cum să obțineți cele mai bune rezultate din acestea.
PeopleImages / Getty Images
Sfaturi de top pentru conversia imaginilor RAW în Photoshop Elements
- Una dintre cele mai bune caracteristici ale programului este capacitatea de a „prelucra” imagini de proces. Aceasta înseamnă că puteți aplica aceleași modificări mai multor imagini și le puteți salva împreună. Alternativ, puteți lucra la imagini individuale. Odată ce te afli în Ecranul Adobe Camera Raw, veți vedea opțiunea de a Selectați Toate pe partea stanga.
- Nu este nevoie să vă deschideți toate imaginile în fereastra Camera Raw. În Bridge sau Organizer în sine, puteți selecta imaginile pe care doriți să le convertiți și le puteți acorda diferite stele. Veți găsi acest lucru în meniul derulant Selectați meniu.
- Fișierele digitale, în special din DSLR-urile la prețuri mai mici, sunt adesea puțin ușoare. Vă puteți regla claritatea în Camera Raw și cel mai bine este să o măriți la aproximativ +50 în timp ce luați raza la aproximativ 0.6. Acest lucru va clarifica imaginea subtil, fără a provoca un bob evident.
- Puteți corecta balansul de alb în Camera Raw. Aceasta este o setare deosebit de utilă dacă ați setat greșit balansul de alb greșit pe camera dvs. De asemenea, puteți modifica temperatura culorii cu o bară glisantă pentru a permite ajustări minuscule. Din nou, acest lucru este foarte util, mai ales dacă ați fotografiat într-un mediu cu iluminare artificială foarte puternică.
- Când începeți cu fotografia - și încercați să treceți pur și simplu folosind Auto butonul - setările dvs. de expunere pot fi uneori puțin oprite. Din fericire, fereastra Camera Raw are și un glisor de corecție a expunerii, care vă permite să vă reglați expunerea în + și - grade.
- Platforma Recuperare Umpleți lumina glisierele sunt instrumente excelente. Bara glisantă de recuperare ajută la readucerea detaliilor din zonele ușor supraexpuse, în timp ce Lumina de umplere luminează zonele subexpuse. Trebuie să le folosiți cu prudență, deoarece aplică modificări ușoare întregii imagini. Rețineți că, cu evidențieri supraexpuse, glisorul de recuperare nu poate readuce detalii care nu mai sunt acolo.
- La fel ca într-o cameră obscură tradițională, puteți regla luminozitatea și contrastul în Photoshop. Fereastra Camera Raw tinde să facă imaginile să pară mai luminoase decât apar în imprimare, deci aplicați doar puțină luminozitate aici; apoi ajustați-vă în Photoshop, dacă este necesar.
- O altă caracteristică strălucitoare este capacitatea Camera Raw de a corecta vignetarea obiectivelor, care este o problemă obișnuită la marginile imaginilor produse de lentilele cu unghi larg mai ieftine. Utilizarea acestei bare glisante va reduce semnificativ vignetarea. Cu toate acestea, setarea maximă pe care v-o recomandăm să o utilizați cu acest instrument este de +30.
- Histograma are capacitatea de a afișa decupaje pe imaginea principală a zonelor supraexpuse și subexpuse. Puteți utiliza acest lucru înainte și după modificări ale imaginii pentru a vă asigura că aveți o histogramă cât mai echilibrată posibil.
- Instrumentul de picurare a balansului de alb, situat pe rândul superior al instrumentelor, permite modificări precise ale echilibrului culorilor. Faceți clic pe aceasta pe o zonă albă din fotografie și va regla nivelurile RGB în consecință.
Evident, există încă un milion și încă un lucru pe care Camera Raw îl poate face, dar acestea sunt cele care vor aduce cele mai multe îmbunătățiri imaginilor dvs. ca fotograf. Trucul cu software-ul de editare a fotografiilor este să aplicați întotdeauna tehnici subtile, astfel încât imaginea dvs. să fie încă credibilă ca o fotografie.
Urmați aceste sfaturi și, sperăm, nu veți greși!