Routerelor de bandă largă de acasă li se atribuie două adrese IP. O adresă IP se conectează la rețele externe, cum ar fi internetul, iar cealaltă comunică cu dispozitive situate în interiorul rețelei de acasă sau de birou.
Furnizorii de internet furnizează o adresă IP publică pentru conexiunea externă. Producătorul routerului setează o adresă IP privată implicită utilizată pentru rețeaua locală, iar administratorul rețelei de domiciliu o controlează. Adresa IP implicită a tuturor routerelor Belkin este 192.168.2.1.
Setări de adresă IP implicite ale routerului Belkin
Fiecărui router i se atribuie o adresă IP privată implicită atunci când este fabricat. Valoarea specifică depinde de marca și modelul routerului și, de obicei, fiecare router de la un producător are aceeași adresă IP implicită.
Administratorul trebuie să cunoască adresa IP pentru a se conecta la consola routerului într-un browser web pentru a schimba parola fără fir, pentru a configura redirecționarea porturilor, pentru a activa sau a dezactiva Protocolul de configurare a gazdei dinamice (DHCP) sau pentru a seta serverele de nume de domeniu (DNS) personalizate. .
Orice dispozitiv conectat la un router Belkin cu adresa IP implicită poate accesa consola routerului folosind un browser web. Deschideți orice browser web, cum ar fi Chrome, Microsoft Edge, Safari sau Firefox, și introduceți adresa IP implicită Belkin în câmpul de adresă al browserului în acest format:
http://192.168.2.1/
Această adresă este uneori denumită adresă de gateway implicită, deoarece dispozitivele client se bazează pe router ca gateway către internet. Sistemele de operare ale computerelor folosesc uneori acest termen în meniurile de configurare a rețelei.
Dacă nu puteți accesa ecranul de configurare web Belkin utilizând adresa IP implicită, introduceți http://router în bara de adrese a browserului web.
Numele de utilizator și parolele implicite
Trebuie să introduceți numele de utilizator și parola administratorului înainte de a putea accesa consola routerului. Este o idee bună să modificați aceste informații atunci când configurați routerul. Dacă aveți nevoie de numele de utilizator și parola implicite pentru routerul Belkin, încercați următoarele:
- Numele de utilizator implicite: admin, Admin sau necompletat
- Parole implicite: administrator, parolă sau necompletat
Dacă ați modificat valorile implicite și ați pierdut noile acreditări, resetați routerul, apoi introduceți numele de utilizator și parola implicite. Pe un router Belkin, butonul Reset este de obicei situat pe spate lângă porturile de internet. Țineți apăsat butonul Resetare timp de 30 până la 60 de secunde.
Despre o resetare a routerului
Resetarea routerului Belkin înlocuiește toate setările de rețea, inclusiv adresa IP locală, cu valorile implicite ale producătorului. Chiar dacă un administrator a schimbat adresa implicită, resetarea routerului o readuce la valoarea implicită.
Resetarea unui router este necesară numai în situații rare în care unitatea a fost actualizată cu setări incorecte sau date nevalide, cum ar fi o actualizare a firmware-ului care îl determină să nu mai răspundă la solicitările de conectare ale administratorului.
Deconectarea alimentării sau utilizarea comutatorului de pornire / oprire a routerului nu determină revenirea routerului la adresa IP implicită. Trebuie să aibă loc resetarea software-ului la valorile implicite din fabrică.
Modificarea adresei IP implicite a routerului
De fiecare dată când routerul de acasă pornește, folosește aceeași adresă de rețea privată, cu excepția cazului în care administratorul o schimbă. Schimbarea adresei IP implicite a unui router ar putea fi necesară pentru a evita conflictul adresei IP cu un modem sau un alt router instalat în rețea.
Unii proprietari preferă să utilizeze o adresă ușor de reținut, dar nu se obține niciun avantaj în ceea ce privește performanța rețelei sau securitatea utilizării unei adrese IP private față de alta.
Modificarea adresei IP implicite a routerului nu afectează celelalte setări administrative ale routerului, cum ar fi valorile adresei DNS, masca de rețea (masca de subrețea) sau parolele. De asemenea, nu are niciun efect asupra conexiunilor la internet.
Unii furnizori de servicii de internet urmăresc și autorizează rețelele de domiciliu în funcție de controlul accesului la router sau modem (adresa MAC), dar nu și adresele IP locale.
Dacă aveți probleme cu viteza conexiunii routerului, problema nu este cauzată de adresa IP implicită. Actualizați software-ul sistemului, verificați dacă există drivere actualizate și mutați routerul mai aproape de dispozitivele conectate la internet pentru a îmbunătăți viteza conexiunii.