Cum se remediază un computer care nu va porni în modul sigur

Ce să știți

  • Urmați acest ghid dacă sunteți „conectat” înapoi la ecranul Setări de pornire sau ABO de fiecare dată când încercați modul sigur sau alte metode de pornire.
  • Asigurați-vă că încercați mai întâi orice altă metodă de pornire pe care o aveți la dispoziție, dacă nu ați făcut-o deja.
  • Dacă niciunul dintre ele nu funcționează, soluțiile probabile includ o reparație Windows, o Restaurare sistem sau repararea fișierelor Windows protejate.

Setările de pornire (Windows 10 și 8) și meniurile Advanced Boot Options (Windows 7, Vista și XP) vă ajută să porniți Windows în moduri special configurate pentru a evita orice problemă care împiedică pornirea normală a Windows-ului.

Cu toate acestea, ce se întâmplă dacă fiecare opțiune pe care o încercați eșuează și când computerul repornește, vă întoarceți imediat la unul dintre aceste ecrane?

Această buclă Setări de pornire sau opțiunea Advanced Boot Options, în funcție de versiunea dvs. de Windows, este un mod obișnuit în care Windows nu va porni. Acesta este ghidul de depanare pe care trebuie să îl urmați dacă reveniți imediat la Setările de pornire sau la ecranul ABO la fiecare încercare de a intra în modul sigur, ultima configurație bună cunoscută și alte metode de pornire.

Setări de pornire (Windows 8).

Dacă nici măcar nu puteți ajunge la acest meniu, ajungeți până la ecranul de conectare Windows sau vedeți orice fel de mesaj de eroare, consultați Cum să depanați un computer care nu se va porni pentru o modalitate mai bună de a remedia problemă specifică.


Cum se repară un computer care se oprește întotdeauna la setările de pornire sau la opțiunile avansate de încărcare

Această procedură poate dura de la minute la ore, în funcție de motivul pentru care Windows nu va porni în modul sigur sau unul dintre celelalte moduri de diagnosticare Windows.

Iată ce trebuie să faceți:

  1. Încercați să porniți Windows în fiecare metodă de pornire disponibilă. Este posibil să fi făcut deja acest lucru, dar dacă nu, știți că fiecare metodă de pornire disponibilă din meniul Setări de pornire sau din meniul Opțiuni avansate de încărcare există, deoarece ajută la evitarea uneia sau mai multor probleme specifice care împiedică încărcarea Windows:

    • Porniți Windows în modul sigur
    • Porniți Windows cu ultima configurație bună cunoscută
    • Porniți Windows în modul video / afișare cu rezoluție redusă

    Încercați opțiunea de a porni Windows și în mod normal - nu știți niciodată.

    Consultați sfaturile din partea de jos a paginii pentru ajutor dacă Windows începe efectiv într-unul dintre cele trei moduri de mai sus.

  2. Reparați instalarea Windows. Cel mai frecvent motiv pentru care Windows vă revine în mod continuu la meniul Setări de pornire sau Opțiuni avansate de pornire este că unul sau mai multe fișiere importante din Windows sunt deteriorate sau lipsesc. Repararea Windows înlocuiește aceste fișiere importante fără a elimina sau schimba nimic altceva de pe computer.

    Opțiuni avansate (Windows 10).

    În Windows 10, 8, 7 și Vista, aceasta se numește Reparare de pornire. Windows XP se referă la acesta ca la o instalare de reparații.

    Instalarea de reparații Windows XP este mai complicată și are mai multe dezavantaje decât reparația de pornire disponibilă în sistemele de operare Windows ulterioare. Deci, dacă sunteți utilizator XP, poate doriți să așteptați până când ați încercat mai întâi acești pași.

  3. Efectuați o Restaurare sistem de la Opțiuni avansate de pornire sau Opțiuni de recuperare sistem, în funcție de versiunea dvs. de Windows, pentru a anula modificările recente.

    Windows s-ar putea întoarce la meniul Setări de pornire sau Opțiuni avansate de pornire din cauza deteriorării unui driver, a unui fișier important sau a unei părți din registru. O Restaurare a sistemului va readuce toate aceste lucruri în starea în care se aflau într-un moment în care computerul dvs. a funcționat bine, ceea ce ar putea rezolva problema în totalitate.

    Windows 10 și 8: Restabilirea sistemului este disponibilă în afara Windows 10 și 8 din meniul Advanced Startup Options. Consultați Cum se accesează opțiunile avansate de pornire în Windows 10 sau 8 pentru ajutor.

    Windows 7 și Vista: Restaurarea sistemului este disponibilă din afara Windows 7 și Vista prin Opțiunile de recuperare a sistemului și este disponibilă cel mai ușor atunci când porniți de pe discul de instalare Windows. Dacă utilizați Windows 7, Opțiunile de recuperare a sistemului sunt de asemenea disponibile chiar aici din meniul Advanced Boot Options ca opțiune Reparați computerul. Este posibil să nu funcționeze, totuși, în funcție de ceea ce cauzează problema generală, deci este posibil să fiți nevoit să porniți pe discul de instalare până la urmă.

    O altă opțiune pentru Windows 10, 8 sau 7: Dacă nu aveți discul de instalare Windows 10, 8 sau 7 sau unitatea flash, dar aveți acces la un alt computer cu una dintre acele versiuni de Windows instalate, cum ar fi altul din casă sau al unui prieten, puteți crea reparații conținut media de acolo pe care îl puteți utiliza pentru a finaliza acest pas pe computerul defect. Consultați Cum se creează un disc de reparare a sistemului Windows 7 sau Cum se creează o unitate de recuperare Windows 10 sau 8 pentru tutoriale.

    Utilizatori Windows XP și Me: Această opțiune de depanare nu este aplicabilă pentru dvs. Restabilirea sistemului a fost disponibilă de pe un disc bootabil începând cu lansarea Windows Vista.

  4. Utilizați comanda System File Checker pentru a repara fișierele Windows protejate. Un fișier legat de sistemul de operare deteriorat vă poate împiedica să treceți de meniul Setări de pornire sau meniul Advanced Boot Options și comanda sfc ar putea rezolva problema.

    Deoarece nu puteți accesa Windows în acest moment, va trebui să executați această comandă din Linia de comandă disponibilă din Opțiuni avansate de pornire (Windows 10 și 8) sau Opțiuni de recuperare a sistemului (Windows 7 și Vista). Consultați notele de mai sus despre accesarea acestor zone de diagnostic.

    Utilizatori Windows XP și Me: Din nou, această opțiune de depanare nu vă este disponibilă. Verificarea fișierelor de sistem este disponibilă numai din Windows în sistemul dvs. de operare.

    Șansele sunt că, dacă reparația Windows pe care ați încercat-o la pasul 2 nu a funcționat, atunci nici aceasta nu va funcționa, dar merită o lovitură având în vedere soluționarea problemelor axate pe hardware.

  5. Ștergeți CMOS. Ștergerea memoriei BIOS de pe placa de bază va readuce setările BIOS la nivelurile implicite din fabrică. O configurare greșită a BIOS-ului ar putea fi motivul pentru care Windows nici măcar nu va porni în modul sigur.

    Dacă ștergerea CMOS-ului remediază problema de pornire Windows, asigurați-vă că toate modificările pe care le faceți în BIOS sunt finalizate pe rând, deci dacă problema revine, veți ști care schimbare a cauzat problema.

  6. Înlocuiți bateria CMOS dacă computerul dvs. are mai mult de trei ani sau dacă este oprit pentru o perioadă lungă de timp.

    Bateriile CMOS sunt ieftine și una care nu mai încarcă poate provoca tot felul de comportamente ciudate în timpul procesului de pornire Windows.

  7. Reinstalați tot ce puteți pune la dispoziție. Reîncărcarea va restabili diferitele conexiuni din interiorul computerului și ar putea elimina eroarea care face ca Windows să se blocheze la ecranul Advanced Boot Options sau Startup Settings.

    Încercați să reinstalați următorul hardware și apoi vedeți dacă Windows va porni corect:

    • Remontați toate datele interne și cablurile de alimentare
    • Reinstalați modulele de memorie
    • Reinstalați orice carte de expansiune

    Deconectați și reconectați tastatura, mouse-ul și alte dispozitive externe.

  8. Testați memoria RAM. Dacă unul dintre modulele RAM ale computerului dvs. eșuează complet, computerul dvs. nici măcar nu se va porni. De cele mai multe ori, totuși, memoria eșuează lent și va funcționa până la un punct.

    Dacă memoria de sistem nu funcționează, este posibil ca Windows să nu poată porni în niciun mod.

    Înlocuiți memoria din computer dacă testul de memorie arată orice fel de problemă.

    Pașii 9 și 10 implică ambele soluții mai dificile și mai distructive pentru blocarea Windows în meniul Setări de pornire sau în meniul Opțiuni avansate de încărcare. Este posibil ca una dintre soluțiile de mai jos să fie necesară pentru a rezolva problema dvs., dar dacă nu ați fost sârguincios în depanarea dvs. până în acest moment, nu puteți ști cu siguranță că una dintre soluțiile mai ușoare de mai sus nu este potrivită unu.

  9. Testați hard diskul. O problemă fizică a hard diskului este cu siguranță un motiv pentru care Windows ar putea să nu pornească așa cum ar trebui. Un hard disk care nu poate citi și scrie informații corect nu poate încărca corect un sistem de operare - chiar și modul Safe.

    Înlocuiți hard diskul dacă testele dvs. arată o eroare. După înlocuirea hard diskului, va trebui să efectuați o nouă instalare a Windows.

    Dacă unitatea de disc durează testul, unitatea de disc este în mod fizic bună, deci cauza problemei dvs. trebuie să fie cu Windows, caz în care următorul pas va rezolva problema.

  10. Efectuați o instalare curată a Windows. Acest tip de instalare șterge unitatea pe care este instalat Windows și apoi instalați din nou sistemul de operare de la zero.


Sfaturi și mai multe informații

Dacă Windows va porni într-una sau mai multe dintre opțiunile Safe Mode, dar asta este, continuați cu pașii de depanare de pe această pagină, care vor fi puțin mai ușor de finalizat datorită accesului dvs. la Safe Mode.

Dacă Windows pornește după activarea ultimei configurații bune cunoscute, unele modificări efectuate după ultima pornire corectă a computerului au cauzat această problemă și eroarea poate reveni dacă se efectuează aceleași modificări. Dacă puteți evita din nou aceeași problemă, atunci nu mai aveți nimic de făcut și totul ar trebui să fie bine.

Dacă Windows începe cu videoclipuri cu rezoluție mică activate, atunci există șanse foarte mari ca placa video a computerului dvs. să fie eronată:

  1. Mai întâi, încercați să reglați rezoluția ecranului la ceva mai confortabil și să vedeți dacă problema dispare pur și simplu. Dacă nu, încercați această depanare:

  2. Împrumutați un monitor funcțional de pe alt computer și încercați-l în locul dvs.

  3. Actualizați driverele pe placa video.

  4. Testați memoria computerului și înlocuiți memoria dacă testele arată orice problemă.

  5. Înlocuiți placa video sau adăugați o placă video dacă videoclipul dvs. este integrat în placa de bază.