Părți ale unui plic

Majoritatea dintre noi folosim sau manipulăm plicuri în fiecare zi, dar știți cum este construit un plic? Plicul pe care îl proiectați sau pe care îl alegeți pentru proiectele dvs. de autoeditare este la fel de important ca ceea ce se află în el.

Dimensiunea piesei, tipul de expediere, bugetul și dacă veți folosi sau nu echipamente automate pentru a insera conținutul plicului afectează stilul plicului pe care îl puteți utiliza. De asemenea, puteți alege dimensiuni și stiluri specifice de plic pentru a îmbunătăți o imagine personală sau de afaceri, pentru a invoca o anumită acțiune sau pentru a crea o anumită aură.

Atunci când discutați opțiunile de plicuri cu clienții și imprimantele, cunoștințele de bază despre construcția plicurilor vă pot ajuta să reduceți costurile și să alegeți cel mai bun plic pentru proiect.


Față sau față

Partea din față a plicului, de obicei fără sudură, poate avea ferestre care permit afișarea conținutului interior. Fața plicului este locul unde apare adresa, poștale și, de obicei, adresa de retur.

înapoi

Partea din spate a plicului, de obicei lăsată goală, este locul în care clapetele se întâlnesc pentru a forma și a sigila plicul.


clape

Clapetele sunt părțile unui plic care sunt pliate, suprapuse și sigilate pentru a cuprinde conținutul. Ele sunt de obicei dreptunghiulare sau triunghiulare, cu colțuri rotunjite, conice sau ascuțite. Plicul tipic este format din două clape laterale, o clapetă inferioară și o clapetă superioară. Clapele laterale sunt pliate mai întâi cu clapeta inferioară îndoită. Sunt sigilate acolo unde se suprapun. Clapa superioară este pliată peste clapele laterale și inferioare și sigilată după introducerea conținutului plicului.

  • Flap de sus: De asemenea, cunoscut sub numele de clapetă de etanșare, vine în patru stiluri principale: comercial, portofel, pătrat și ascuțit. Există variații ale acestui stil de bază clapetă; unele tipuri de răspunsuri comerciale pe plicuri de remitență care includ o secțiune de rupere pe clapetă.
  • Clapeta laterală: Părțile laterale ale plicului pliate spre interior și sigilate de-a lungul clapetei inferioare formează un buzunar. Clapele laterale pot fi late sau înguste și dreptunghiulare sau triunghiulare, cu colțuri drepte sau rotunjite.
  • Clapa de jos: Clapa de jos este pliată și sigilată de-a lungul marginilor clapelor laterale pentru a forma un buzunar. Poate fi pătrat sau triunghiular, în funcție de stilul plicului, cu colțuri drepte, rotunjite sau aplatizate.

cusăturile

Stilul clapelor determină tipul de cusături - marginile în care clapele plicului se întâlnesc și se suprapun.

  • Cusături diagonale: Plicurile cu clapete ascuțite sau triunghiulare creează cusături diagonale pe partea din spate a plicului.
  • Cusături laterale: Funcționând aproape de marginea exterioară a plicului, clapele pătrate sau dreptunghiulare formează cusături laterale.
  • Cusătură centrală: Găsite pe plicuri în stil catalog, clapele laterale mari pătrate sau dreptunghiulare se întâlnesc și se suprapun în centrul plicului.
  • Seam Overlap: Porțiunea clapetelor care se suprapun pentru a forma cusăturile plicului este suprapunerea cusăturii.

falduri

Pliurile formate pe părțile laterale, sus și jos între față și spate, atunci când toate clapele sunt pliate în partea din spate a plicului sunt faldurile.

  • Top Fold: De obicei marcat în timpul fabricației, cutul superior al clapei este locul în care clapeta superioară este pliată pentru a sigila plicul.
  • Pliul lateral: Cutele laterale de-a lungul părților laterale ale plicului separă partea din față sau fața plicului de clapele laterale pliate în spate.
  • Pliul de jos: Cuta de-a lungul fundului plicului separă partea din față sau fața plicului de clapa inferioară.

Deschiderile și închiderile plicurilor

Plicurile au deschideri și închideri cu o parte lăsată deschisă și nesigilată pentru introducerea materialului. Plicurile care nu sunt pătrate sunt deschise sau deschise. Partea deschisă este cea mai obișnuită, chiar dacă majoritatea plicurilor de scrisori par a fi deschise deasupra. Deschiderea este determinată nu de orientarea clapetei superioare, ci de lungimea laturii în care apare deschiderea. În plus față de stilul sau poziția clapetei, închiderile plicurilor pot fi cu sau fără adeziv. Alte zone deschise, cum ar fi ferestrele, sunt destinate vizualizării conținutului fără a deschide plicul.

  • Gât: Gâtul este spațiul dintre pliul superior și partea superioară a clapetei inferioare care formează deschiderea unde este introdus conținutul plicului.
  • Umăr: Umărul este o porțiune a clapelor laterale de-a lungul gâtului unde se întâlnesc cu partea superioară.
  • Fereastră: Unele plicuri au una sau mai multe zone decupate, de obicei pe fața plicului, astfel încât o adresă poștală, adresa de întoarcere sau un mesaj special să apară din interior. Ferestrele pot fi lăsate deschise sau pot avea o acoperire clară sau nuanțată. Plicurile pentru ferestre pot fi personalizate sau achiziționate cu dimensiuni și poziții standard ale ferestrelor.
  • Deschis: Pe plicuri dreptunghiulare, când clapa superioară - deschiderea - se află pe partea lungă a plicului, este un plic cu partea deschisă.
  • Capat deschis: Plicurile deschise au clapa superioară și deschiderea pe partea scurtă a plicului. Plicurile din catalog sunt de obicei deschise, la fel ca multe plicuri de specialitate, cum ar fi plicurile pentru monede, plicurile pentru politici și unele plicuri interoficine.

Puneți aceste componente ale unui plic împreună pentru a forma plicuri standard și personalizate într-o varietate de dimensiuni.

Deși plicurile pot fi comandate la orice dimensiune, există numeroase dimensiuni standard disponibile pentru aproape orice utilizare. Folosirea acestor stiluri standard de plic economisește timp și bani.

Dimensiunea și forma clapetelor și tipul de cusături se combină pentru a forma șase tipuri principale de plicuri utilizate pentru cea mai mare parte a aplicațiilor care nu sunt de specialitate.

Plicuri în stil A sau Anunț

Plicuri deschise cu plăcuțe pătrate, adesea adânci și cusături laterale, aceste plicuri - denumite și A-Style sau A-Line - pot avea margini de punte pe clapeta superioară și sunt adesea folosite cu text și hârtii de copertă în alb și culori. Utilizările tipice ale acestui stil sunt felicitări, anunțuri, invitații informale și broșuri mici.

Plicuri baroniale

Utilizat pentru invitații și anunțuri formale, felicitări și articole de papetărie sociale distincte, acest stil este un plic aproape lateral, aproape pătrat, cu clapete ascuțite și cusături diagonale. Seturile de plicuri interioare / exterioare vin cu plicul interior ușor mai mic, lipit.

Plicuri pentru broșuri

Plicuri laterale deschise, cu clapete mici pătrate sau portofel și cusături laterale, aceste plicuri sunt ideale pentru tipărire și expediere generală. Plicurile pentru broșuri sunt utilizate nu numai pentru broșuri, ci și pentru broșuri, cataloage, rapoarte anuale și alte corespondențe cu mai multe pagini. Funcționează bine cu mașinile automate de inserare.

Plicuri de catalog

De obicei, plicurile deschise cu clapete stil portofel și cusături centrale, plicuri de catalog sunt utilizate pentru trimiterea de reviste, foldere, rapoarte, cataloage și alte materiale cu greutate mare. Plicurile pentru polițe, utilizate pentru polițe de asigurare, testamente, credite ipotecare și alte acte juridice vin uneori cu o fereastră de vizualizare completă pe față.

Plicuri comerciale

Folosit pentru plicuri de afaceri, de poștă directă, corespondență personală și plicuri de tip direct-mail, acest stil include plicul standard # 10. De asemenea, numite business, standard sau oficiali, acestea sunt plicuri laterale deschise, de obicei cu clape în stil comercial și cusături diagonale, deși unele dimensiuni vin cu cusături laterale și clape pătrate sau ascuțite. Monarhul este o variantă a plicului # 7 ¾, dar cu clapa ascuțită. Versiunea pentru ferestre are ferestre simple sau duble care permit adreselor să apară prin fața plicului. Acestea sunt utilizate în mod normal pentru facturi sau extrase de facturare, salarii și chitanțe.

Plicuri pătrate

Cu clapele lor pătrate mari și cusăturile laterale, plicurile pătrate sunt distincte, dar dimensiunea și forma nestandardizate pot crește costurile poștale. Acestea sunt utilizate în principal cu anunțuri, reclame și felicitări de specialitate sau alte mesaje prin care expeditorul dorește să atragă atenția asupra conținutului.

Plicuri specializate

Stilurile și dimensiunile specializate ale plicurilor se bazează pe stiluri comerciale, de catalog și de broșuri obișnuite.

  • Închideți plicurile: Plicurile cu fermoar sunt de tip catalog - capăt deschis, construcție a cusăturii centrale -, dar clema metalică cu o gaură întărită pe clapeta superioară permite deschideri și închideri multiple. De asemenea, pot avea clape gumate pentru închidere extra sigură.
  • Plicuri cu monede: Un alt plic tip catalog, plicurile pentru monede sunt plicuri mici folosite pentru a păstra și depozita monede, timbre, piese mici și alte obiecte mici. Acestea nu pot fi trimise prin e-mail din cauza dimensiunilor mici.
  • Plicuri de expansiune / acordeon: Gussets de-a lungul părților laterale și, uneori, partea inferioară permit introducerea conținutului voluminos pentru depozitare sau expediere. De obicei construite din hârtie foarte grea, acestea pot fi plicuri deschise sau deschise.
  • Plicuri Interoffice: Utilizate pentru a distribui corespondența în cadrul unei companii, plicurile interoficine pot fi deschise sau deschise, pot avea închideri resigilabile și sunt de obicei găurite cu găuri, astfel încât destinatarul să poată vedea cu ușurință când tot conținutul este îndepărtat.
  • Plicuri pentru remitențe: Utilizate pentru extrase, cereri, depozite bancare și alte tipuri de materiale în care destinatarul va trimite ceva înapoi expeditorului, plicurile de remitență vin de obicei în mărimi comerciale de 6 ¼, 6 ½, 6 ¾ și 9, dar cu cusături laterale și un clapa extra mare, aproape la fel de mare ca corpul plicului, tipărită cu mesaje suplimentare, oferte speciale sau un cupon. Clapa poate include o perforație. 
  • Plicuri de bilete: Folosit pentru bilete la filme, concerte și teatru, un plic pentru bilete standard este un plic mic de 4.4375 x 1.3125 inch cu cusături diagonale.
  • Plicuri cu clapă de portofel: Plicurile de portofel în mai multe dimensiuni comerciale, cum ar fi # 10 și # 12, au cusături diagonale și o clapă pătrată mare de aproximativ jumătate din dimensiunea corpului plicului și adeziv suplimentar de etanșare pentru o rezistență și securitate sporite. Acestea sunt destinate trimiterii prin poștă a documentelor legale, extraselor bancare și a altor conținuturi voluminoase.
  • Plicuri cu poștă aeriană: Plicurile de poștă aeriană din SUA utilizează hârtie ușoară de 13 până la 16 lb și sunt preimprimate cu marcaje de poștă aeriană albastră și roșie în jurul marginilor. Sunt disponibile în câteva dimensiuni standard, cum ar fi # 10 comercial obișnuit și fereastră.
  • Plicuri de primă clasă: Plicurile de poștă americană de primă clasă au o margine de diamant verde. Deși nu sunt necesare pentru corespondența de primă clasă, marcajele ajută la asigurarea faptului că materialul primește manipulare de primă clasă.
  • Plicuri de securitate: Plicurile de securitate sunt imprimate cu un interior colorat sau modelat, ceea ce face mai dificilă vizualizarea conținutului prin hârtie. Multe stiluri standard de plicuri, cum ar fi plicurile # 10, # 6 ¾ și plicurile pentru remitențe, sunt disponibile cu nuanțe de securitate.
  • Plicuri căptușite sau cu bule: Plicurile căptușite conțin o căptușeală amortizată, cum ar fi materialul de învelit cu bule. Ele ajută la protejarea obiectelor mici și fragile de strivire.

închideri

Dimensiunile standard și plicurile personalizate pot avea o varietate de tipuri de închideri. Unele pot folosi etanșări neadezive.

  • Adeziv sigiliu: Banda de adeziv de-a lungul marginii clapetei superioare deschise utilizată pentru sigilarea plicului. Unele adezivi necesită umezire (cum ar fi cu apă sau prin lingerea marginii), iar alte tipuri necesită două suprafețe de gumă care se presează împreună și se etanșează fără umezeală. Un adeziv cu coajă și lipire are o bandă de hârtie cerată care acoperă adezivul până când plicul este gata pentru sigilare.
  • Guma din spate: Acesta este un adeziv mai puternic folosit pentru sigilarea clapelor laterale și inferioare ale plicului în timpul fabricației.
  • încheietoare: Unele plicuri pentru broșuri și cataloage au elemente de fixare din metal sau plastic, cu sau fără gumă reumidificabilă, care permite deschiderea și închiderea plicului în mod repetat.
  • Șir și buton: Pentru deschideri și închideri repetate, unele plicuri au un buton din metal sau hârtie cu un șir care se înfășoară în jurul butonului pentru a ține clapeta superioară închisă. Plicurile extinse pot avea șiruri elastice care se întind în jurul întregului plic pentru a se potrivi dimensiunilor variate ale conținutului și pentru a ține plicul închis.
  • Sigiliul falsificator: Plicurile care conțin conținut confidențial sau sensibil pot avea un sigiliu special care indică dacă a fost rupt. O fereastră de pe clapă dezvăluie cuvântul „Deschis” dacă clapa a fost deschisă și închisă, sau clapa de sus poate conține o bandă perforată care poate fi decojită o singură dată pentru a dezvălui conținutul plicului.

Greutate hârtie

Dimensiunile standard și plicurile personalizate pot fi tipărite cu mai multe greutăți diferite de hârtie.

Stilurile și dimensiunile standard ale plicurilor utilizează greutăți specifice hârtiei, deși un designer poate solicita alegeri de hârtie personalizate. Plicurile US Air Mail folosesc o brichetă de 13 până la 16 lb. pentru a menține costul mai mic al expedițiilor de peste mări. Unele tipuri de agrafe sau plicuri de depozitare care sunt manipulate mult, cum ar fi în birouri, pot folosi hârtie mai grea de la 32 la 40 lb. O hârtie de la 20 la 28 lb. este tipică pentru majoritatea plicurilor comerciale, baroniale și în stil A.