Ce este o adresă IP publică?

O adresă IP publică este o adresă IP pe care routerul dvs. de acasă sau de afaceri o primește de la ISP-ul dvs. și este utilizată atunci când accesați internetul. Adresele IP publice sunt necesare pentru orice hardware de rețea accesibil publicului, cum ar fi un router de acasă și serverele care găzduiesc site-uri web.


Ce face o adresă IP publică?

Adresele IP publice diferențiază dispozitivele conectate la internetul public. Fiecare dispozitiv care accesează internetul utilizează o adresă IP unică. O adresă IP publică este uneori numită IP Internet.

Miguel Co / Lifewire

Această adresă este utilizată de fiecare furnizor de servicii de internet pentru a redirecționa cererile de internet către o anumită casă sau afacere, similar cu modul în care un vehicul de livrare folosește o adresă fizică pentru a redirecționa pachetele către casa dvs.

Gândiți-vă la adresa dvs. IP publică ca la orice altă adresă pe care o aveți. De exemplu, adresa dvs. de e-mail și adresa de domiciliu sunt unice pentru dvs., motiv pentru care trimiterea de e-mail către acele adrese vă asigură că mesajele ajung la dvs. și nu la altcineva.

Aceeași exclusivitate se aplică adresei dvs. IP, astfel încât solicitările dvs. digitale să fie trimise în rețeaua dvs. și nu în altă rețea.


Adrese IP private vs publice: Care este diferența?

O adresă IP privată este, în cele mai multe moduri, aceeași cu o adresă IP publică. Este un identificator unic pentru toate dispozitivele din spatele unui router sau alt dispozitiv care servește adrese IP.

Cu adresele IP private, dispozitivele din casa dvs. pot avea aceleași adrese IP private ca dispozitivele vecinului dvs. sau ale oricui altcineva din întreaga lume. Acest lucru se datorează faptului că adresele private sunt nerotabile - dispozitivele hardware de pe internet sunt programate pentru a împiedica dispozitivele cu o adresă IP privată să comunice direct cu orice alt IP dincolo de routerul la care sunt conectate.

Deoarece aceste adrese private sunt restricționate să ajungă la internet, aveți nevoie de o adresă care poate ajunge la restul lumii, motiv pentru care este nevoie de o adresă IP publică. Acest tip de configurare permite tuturor dispozitivelor din rețeaua dvs. de acasă să transmită informații înainte și înapoi între router și ISP utilizând o singură adresă (o adresă IP publică).

O altă modalitate de a privi acest lucru este să vă gândiți la routerul de acasă ca la un furnizor de servicii de internet. Routerul servește adrese IP private către dispozitivele conectate privat în spatele routerului dvs., un ISP furnizează adrese IP publice către dispozitivele care sunt conectate public la internet.

Atât adresele private, cât și cele publice sunt utilizate pentru comunicare, dar intervalul de comunicare este limitat în funcție de adresa utilizată.

Când deschideți un site web de pe computer, solicitarea este trimisă de pe computer la router ca o adresă IP privată, după care routerul solicită site-ul web de la ISP-ul dvs. utilizând adresa IP publică atribuită rețelei dvs. Odată ce cererea a fost făcută, operațiunile sunt inversate: ISP-ul trimite adresa site-ului către routerul dvs., care transmite adresa către computerul care a solicitat-o.


Domenii de adrese IP private și publice

Anumite adrese IP sunt rezervate pentru uz public și altele pentru uz privat. Aceasta face ca adresele IP private să nu poată ajunge la internetul public, deoarece nu pot comunica corect decât dacă există în spatele unui router.

Următoarele intervale sunt rezervate de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) pentru utilizare ca adrese IPv4 private:

  • 10.0.0.0 la 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 la 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 la 192.168.255.255

Cu excepția adreselor de mai sus, adresele IP publice variază de la 1 la 191.

Adresele 192.xxx nu sunt înregistrate public, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate numai în spatele unui router ca adrese IP private. În acest domeniu se află majoritatea adreselor IP private, motiv pentru care adresa IP implicită pentru majoritatea routerelor Linksys, D-Link, Cisco și NETGEAR este un IP din acest set, cum ar fi 192.168.1.1.

Spațiul de adresă IPv6 este atât de mare încât nu este nevoie de un IP privat. Cu toate acestea, există o gamă specială unicast de IP unicast de fc00 :: / 7. Această gamă este totuși globală.


Cum să găsiți adresa IP publică

Nu este nevoie să vă cunoașteți adresa IP publică de cele mai multe ori, dar există situații în care este importantă sau chiar necesară deținerea acesteia, cum ar fi accesarea rețelei sau a unui computer din cadrul acesteia atunci când sunteți departe de casă sau de afacerea dvs. .

Cel mai simplu exemplu ar fi atunci când utilizați un program de acces la distanță. Dacă sunteți într-o cameră de hotel din Shanghai, dar trebuie să vă „conectați” la computerul de acasă din Denver, va trebui să cunoașteți adresa IP accesibilă la internet (adresa IP publică pe care o folosește routerul dvs. de acasă), astfel încât să poate instrui acel software să se conecteze la locul potrivit.

Este ușor să vă găsiți adresa IP publică. Utilizați instrumentul de informații despre sistemul Lifewire pentru a-l vedea chiar acum:

Deși nu este la fel de ușor ca un singur clic cu acest instrument, puteți găsi și adresa IP publică prin pagina de administrare a routerului. Va trebui să vă conectați la router pentru a face acest lucru.

Problema cu ambele metode, presupunând că urmăriți aceste informații din motive de acces la distanță, este că va trebui să faceți acest lucru de pe computerul de acasă sau de pe alt dispozitiv. Dacă sunteți plecat, adresați-vă unui prieten sau coleg de lucru pentru dvs. Puteți utiliza, de asemenea, un serviciu DDNS, dintre care unele sunt chiar gratuite. No-IP este un exemplu, dar există și altele.


De ce se schimbă adresele IP publice

Majoritatea adreselor IP publice se schimbă și relativ des. Orice tip de adresă IP care se modifică se numește adresă IP dinamică.

Când ISP-urile erau noi, utilizatorii se conectau la internet doar pentru o perioadă scurtă de timp și apoi se deconectau. O adresă IP utilizată de un client ar fi apoi deschisă pentru a fi utilizată de un altul care avea nevoie să se conecteze la internet.

Acest mod de atribuire a adreselor IP a însemnat că ISP-ul nu avea nevoie să cumpere un număr mare de adrese. Acest proces general este încă în uz astăzi, chiar dacă majoritatea oamenilor sunt întotdeauna conectați la internet.

Cu toate acestea, majoritatea rețelelor care găzduiesc site-uri web au adrese IP statice, deoarece vor să se asigure că utilizatorii au acces constant la serverul lor. Dacă aveți o adresă IP care să schimbe scopul, întrucât înregistrările DNS ar trebui actualizate odată ce IP-ul se modifică, ceea ce ar putea provoca perioade de nefuncționare nedorite.

Rețelele de domiciliu, pe de altă parte, sunt atribuite adrese IP dinamice din motivul opus. Dacă un ISP a dat unei rețele de domiciliu o adresă neschimbată, este mai probabil să fie abuzat de clienții care găzduiesc site-uri web de acasă sau de către hackeri care pot încerca aceeași adresă IP până când încalcă o rețea.

Acesta este unul dintre motivele pentru care a avea o adresă IP statică este mai scump decât să ai o adresă IP dinamică. Serviciile DDNS reprezintă o soluție în acest sens într-o oarecare măsură.

Un alt motiv pentru care majoritatea rețelelor au adrese IP publice care se schimbă este că adresele IP statice necesită mai multă gestionare și, prin urmare, costă în mod normal mai mult pentru un client decât unul dinamic. De exemplu, dacă ar fi să vă mutați într-o locație nouă la câțiva kilometri distanță, dar să utilizați același ISP, a avea o alocare dinamică a adresei IP ar însemna pur și simplu că veți obține o altă adresă IP disponibilă din grupul de adrese. Rețelele care utilizează adrese statice ar trebui să fie reconfigurate pentru a se aplica noii lor locații.

Ascunderea adresei IP publice

Nu vă puteți ascunde adresa IP publică de ISP-ul dvs., deoarece tot traficul dvs. trebuie să se deplaseze prin ele înainte de a ajunge la orice altceva pe internet. Cu toate acestea, vă puteți ascunde adresa IP de pe site-urile pe care le vizitați, precum și cripta transferurile de date (ascunzând astfel traficul de la ISP-ul dvs.), filtrând mai întâi datele dvs. printr-o rețea privată virtuală (VPN).

În mod normal, atunci când accesați un site web, acel site web poate vedea că adresa dvs. IP publică specifică a solicitat vizualizarea site-ului lor web. Efectuarea unei căutări rapide pe un site de identificare a IP-ului i-ar spune acel site cine este ISP-ul dvs. Deoarece ISP-ul dvs. știe ce adrese IP vi s-au atribuit, în mod specific, ar însemna că vizita dvs. pe site ar putea fi fixată direct către dvs.

Utilizarea unui serviciu VPN adaugă un alt ISP la sfârșitul cererii dvs. înainte de a deschide un alt site web. Odată conectat la un VPN, are loc același proces ca mai sus, doar de data aceasta, în loc să vadă adresa IP pe care ISP-ul v-a atribuit-o, aceștia văd adresa IP pe care VPN a alocat-o.

Iată un exemplu de afișare de către Google a unei adrese IP publice înainte și după ce este utilizat un VPN:

În acest exemplu, dacă Google ar dori să vă identifice, ar solicita aceste informații de la serviciul VPN în loc de la ISP-ul dvs., deoarece din nou, aceasta este adresa IP pe care au văzut-o accesând site-ul lor web.

În acest moment, anonimatul dvs. depinde de faptul dacă serviciul VPN este dispus să renunțe la adresa dvs. IP, ceea ce, desigur, vă dezvăluie identitatea. Diferența dintre majoritatea furnizorilor de servicii Internet și majoritatea serviciilor VPN este că un ISP este mai probabil obligat prin lege să spună cine a accesat site-ul web, în ​​timp ce VPN-urile există uneori în țări care nu au o astfel de obligație.

Există mai multe servicii VPN gratuite și plătite care oferă funcții diferite. Căutarea unuia care nu salvează niciodată jurnalele de trafic poate fi un bun început dacă vă faceți griji că ISP-ul dvs. vă spionează.

Câteva servicii VPN gratuite includ FreeVPN.me, Hideman, Faceless.ME și Windscribe VPN. Există, de asemenea, multe alte programe software gratuite VPN care oferă servicii bune.

Mai multe informații despre adresele IP publice

Routerelor li se atribuie o adresă privată numită adresa IP a gateway-ului implicit. În mod similar cu o rețea de domiciliu care are o adresă IP care comunică cu internetul public, un router are o adresă IP care comunică cu alte rețele private conectate.

Deși este adevărat că autoritatea de a rezerva adrese IP revine IANA, acestea nu sunt un fel de sursă centrală pentru tot traficul de internet. Dacă un dispozitiv extern îți încălcă rețeaua, nu are nicio legătură cu IANA.