Utilizați Windows Like a Pro cu meniul Power User

Meniul Power User este disponibil în mod implicit (nu trebuie să-l descărcați) în Windows 10 și Windows 8 ca un meniu pop-up cu comenzi rapide pentru gestionare, configurare și alte instrumente Windows pentru „utilizatorii avansați”.

Meniul Power User este adesea menționat și sub meniul Windows Tools, Power User Task Menu, Power User Hotkey, WinX Menu sau WIN + X Menu.

„Utilizatori avansați” este, de asemenea, numele unui grup din care utilizatorii pot face parte din Windows XP, Windows 2000 și Windows Server 2003. A fost eliminat în Windows Vista și în sistemele de operare Windows mai noi datorită introducerii Controlului contului utilizatorului.


Cum se deschide meniul WIN + X

Puteți afișa meniul Power User cu tastatura apăsând tasta WIN (Windows) și tasta X cheie împreună.

Cu un mouse, puteți afișa meniul Power User făcând clic dreapta pe butonul Start.

Pe o interfață numai tactilă, puteți activa meniul Power User printr-o acțiune de apăsare și menținere apăsată pe butonul Start sau orice acțiune de clic dreapta este disponibilă cu un stylus.

Înainte de actualizarea Windows 8.1 la Windows 8, afișarea meniului Power User a fost posibilă doar folosind comanda rapidă de la tastatură menționată mai sus, precum și făcând clic dreapta în colțul din stânga jos al ecranului.


Ce este în meniul Power User?

Meniul Power User din Windows 10 și Windows 8 include comenzi rapide la următoarele instrumente:

  • Aplicații și caracteristici1 (F)
  • Programe și caracteristici2 (F)
  • Centru de mobilitate3 (B)
  • Opțiuni de alimentare (O)
  • Vizualizator de evenimente (V)
  • Sistem (Y)
  • Manager dispozitive (M)
  • Conexiuni de rețea4 (W)
  • Gestionarea discului (K)
  • Management computerizat (G)
  • Prompt 5 (C)
  • Prompt de comandă (Administrator) 5 (A)
  • Manager activități (T)
  • Setări1 (N)
  • Panoul de control2 (P)
  • File Explorer (E)
  • Căutare (S)
  • Run (R)
  • Închideți sau deconectați-vă4 (U, apoi I, S, U, R)
  • Desktop (D)

Taste rapide pentru meniul Power User

Fiecare comandă rapidă din meniul Power User are propria sa tastă de acces rapid sau tastă rapidă care, atunci când este apăsată, deschide acea comandă rapidă, fără a fi nevoie să faceți clic sau să o atingeți. Tasta de comandă rapidă este identificată lângă elementul corespunzător de mai sus.

Cu meniul Power User deja deschis, apăsați una dintre acele taste pentru a deschide imediat comanda rapidă.

Pentru opțiunea Închidere sau deconectare, trebuie mai întâi să apăsați U pentru a deschide submeniul și apoi I să te deconectezi, S a dormi, U pentru a închide sau R a reporni.


Cum se personalizează meniul WIN + X

Meniul Power User poate fi personalizat prin rearanjarea sau eliminarea comenzilor rapide din diferitele foldere de grup conținute în acest director:

C: Users [USERNAME] AppData Local Microsoft Windows WinX

HKEY_LOCAL_MACHINE este stupul din registrul Windows unde veți găsi cheile de registry asociate comenzilor rapide ale meniului Power User. Locația exactă este:

HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Microsoft Windows CurrentVersion ShellCompatibility InboxApp

Cu toate acestea, unul dintre cele mai simple moduri de a elimina, reordona, redenumi sau adăuga elemente în meniul Power User este acela de a utiliza un program grafic care poate face acest lucru pentru dvs.

Un exemplu este Editorul de meniu Win + X, care vă permite să adăugați propriile programe la meniu, precum și comenzile rapide ale panoului de control, elementele Instrumente de administrare și alte opțiuni de oprire, cum ar fi hibernarea și comutarea utilizatorului. De asemenea, este la doar un clic distanță pentru a restabili toate valorile implicite și pentru a obține înapoi meniul obișnuit al utilizatorului.

Hashlnk este un alt editor de meniu Power User pe care îl puteți descărca pentru a face modificări în meniu. Cu toate acestea, este un utilitar de linie de comandă care nu este aproape la fel de ușor sau rapid de utilizat ca Win + X Menu Editor. Puteți afla cum să utilizați Hashlnk din The Windows Club.


Meniul utilizatorului Windows 7 Power?

Numai Windows 10 și Windows 8 au acces la meniul Power User, dar programele terțe, precum WinPlusX, pot pune pe computerul dvs. Windows 7 un meniu care arată ca Power User Menu. Acest program special chiar permite meniul să se deschidă cu același lucru WIN + X Comanda rapidă de la tastatură.

WinPlusX implicit are mai multe dintre aceleași comenzi rapide ca cele enumerate mai sus pentru Windows 10/8, cum ar fi Device Manager, Command Prompt, Windows Explorer, Run și Event Viewer, dar și Registry Editor și Notepad. La fel ca Win + X Menu Editor și HashLnk, WinPlusX vă permite să adăugați și propriile opțiuni de meniu.

[1] Această comandă rapidă este disponibilă numai în Windows 10.

[2] Această comandă rapidă nu este disponibilă în Windows 10.

[3] Mobility Center este de obicei disponibil numai atunci când Windows este instalat pe laptopuri tradiționale sau netbook-uri.

[4] Această comandă rapidă este disponibilă numai în Windows 8.1 și Windows 10.

[5] În Windows 8.1 și versiunile ulterioare, comenzile rapide de la Command Command și Command Prompt (Admin) pot fi modificate opțional în Windows PowerShell și, respectiv, Windows PowerShell (Admin). Consultați Cum se comută promptul de comandă și PowerShell din meniul WIN + X pentru instrucțiuni.