Fișier XPI (Ce este și cum să deschideți unul)

O abreviere pentru Cross-Platform Install (sau XPInstall), un fișier cu extensia de fișier XPI (pronunțată „zippy”) este un fișier Mozilla / Firefox Browser Extension Archive folosit pentru a extinde funcționalitatea produselor Mozilla precum Firefox, SeaMonkey și Thunderbird.

Un fișier XPI este într-adevăr doar un fișier ZIP redenumit pe care programul Mozilla îl poate utiliza pentru a instala fișierele de extensie. Acestea pot include imagini și fișiere JS, MANIFEST, RDF și CSS, precum și mai multe foldere pline de alte date.

Fișierele XPI utilizează un „i” cu majuscule ca ultimă literă a extensiei de fișier, deci nu le confundați cu fișierele XPL care utilizează un „L” cu majuscule - acestea sunt fișierele LcdStudio Playlist. O altă extensie de fișier denumită în mod similar este XPLL, care este utilizată pentru fișierele de date Pull-Planner.


Cum se deschide un fișier XPI

Browserul Mozilla Firefox folosește fișiere XPI pentru a oferi extensibilitate în browser. Dacă aveți un fișier XPI, pur și simplu trageți-l în orice fereastră Firefox deschisă pentru al instala. Pagina de programe de completare Mozilla pentru Firefox este un loc pe care îl puteți accesa pentru a obține fișiere XPI oficiale de utilizat cu Firefox.

Suplimentele Mozilla pentru Thunderbird oferă fișiere XPI pentru software-ul lor de chat / e-mail Thunderbird. Aceste fișiere XPI pot fi instalate prin Thunderbird unelte > Firefox opțiunea de meniu (sau unelte > Manager de extensii în versiunile mai vechi).

Deși acum sunt întrerupte, browserele web Netscape și Flock, playerul muzical Songbird și editorul HTML Nvu au toate suport nativ pentru fișiere XPI.

Deoarece fișierele XPI sunt într-adevăr doar fișiere .ZIP, puteți redenumi fișierul ca atare și apoi îl puteți deschide în orice program de arhivare / compresie. Sau puteți utiliza un program precum 7-Zip pentru a face clic dreapta pe fișierul XPI și a-l deschide ca arhivă pentru a vedea conținutul din interior.

Dacă fișierul dvs. XPI nu este un fișier de instalare pe mai multe platforme, dar nu știți ce altceva ar putea fi, încercați să îl deschideți într-un editor de text. Dacă fișierul este lizibil, atunci fișierul dvs. XPI este pur și simplu un fișier text. Dacă nu puteți distinge toate cuvintele, vedeți dacă puteți găsi un fel de informații în text care vă pot ajuta să determinați ce program a fost utilizat pentru a crea fișierul XPI, pe care îl puteți folosi pentru a cerceta un deschizător XPI compatibil .

Dacă doriți să creați propriul fișier XPI, citiți mai multe despre acest lucru în rețeaua de dezvoltatori Mozilla. O altă sursă utilă sunt utilizatorii de la StackExchange.


Cum se convertește un fișier XPI

Există tipuri de fișiere similare cu XPI, care sunt utilizate de alte browsere web pentru a adăuga funcții și funcții suplimentare unui browser, dar nu pot fi ușor convertite în și din alte formate pentru a fi utilizate în alt browser.

De exemplu, deși fișiere precum CRX (Chrome și Opera), SAFARIEXTZ (Safari) și EXE (Internet Explorer) pot fi folosite ca suplimente pentru fiecare browser respectiv, niciunul nu poate fi utilizat în Firefox și fișierul XPI al Mozilla type nu poate fi utilizat în niciunul dintre aceste alte browsere.

Cu toate acestea, există un instrument online numit Add-on Converter for SeaMonkey care va încerca să convertească un fișier XPI compatibil cu Firefox sau Thunderbird într-un fișier XPI care va funcționa cu SeaMonkey.

Dacă doriți să convertiți XPI în ZIP, rețineți ceea ce am menționat mai sus despre redenumirea extensiei. Nu trebuie să rulați efectiv un program de conversie a fișierului pentru a salva fișierul XPI în format ZIP.