Fișier TGA (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier TGA este un fișier imagine Truevision Graphics Adapter. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de fișier Targa Graphic, Truevision TGA, sau doar TARGA, care înseamnă Truevision Advanced Raster Graphics Adapter.

Imaginile în formatul Targa Graphic pot fi stocate în forma lor brută sau cu compresie, care ar putea fi preferată pentru pictograme, desene linii și alte imagini simple. Acest format este adesea văzut asociat cu fișierele de imagine utilizate în jocurile video.

TGA reprezintă, de asemenea, diverse lucruri care nu au nicio legătură cu formatul de fișier TARGA. De exemplu, The Gaming Armageddon și Tandy Graphics Adapter folosesc ambele abrevierea TGA. Totuși, acesta din urmă este legat de sistemele informatice, dar nu de acest format de imagine; era un standard de afișare pentru adaptoarele video IBM care puteau afișa până la 16 culori.


Cum se deschide un fișier TGA

Fișierele TGA pot fi deschise cu Adobe Photoshop, GIMP, Paint.NET, Corel PaintShop Pro, TGA Viewer și probabil cu alte instrumente populare de fotografie și grafică.

Dacă fișierul TGA are o dimensiune relativ mică și nu este nevoie să îl păstrați în format TGA, ar putea fi mult mai rapid să îl convertiți într-un format mai comun cu un convertor de fișiere online (a se vedea mai jos). Apoi, puteți vizualiza fișierul convertit cu un program pe care probabil îl aveți deja, cum ar fi vizualizatorul de fotografii implicit în Windows.


Cum se convertește un fișier TGA

Dacă utilizați deja unul dintre vizualizatorii / editorii de imagini de mai sus, puteți deschide fișierul TGA din program și apoi salvați-l în altceva precum JPG, PNG sau BMP.

O altă modalitate de a converti un fișier TGA este utilizarea unui serviciu gratuit de conversie a imaginilor. Convertorii de fișiere online, cum ar fi FileZigZag și Zamzar, pot converti fișiere TGA în formate populare, precum și altele precum TIFF, GIF, PDF, DPX, RAS, PCX și ICO.

Puteți converti TGA în VTF (Valve Texture), un format utilizat în mod obișnuit în jocurile video, importându-l în VTFEdit.

O conversie TGA în DDS (DirectDraw Surface) este posibilă cu Easy2Convert TGA în DDS (tga2dds). Tot ce trebuie să faceți este să încărcați fișierul TGA și apoi să alegeți un folder în care să salvați fișierul DDS. Conversia în lot TGA în DDS este acceptată în versiunea profesională a programului.


Mai multe informații despre formatul TARGA

Formatul Targa a fost proiectat inițial în 1984 de Truevision, care a fost achiziționat ulterior de Pinnacle Systems în 1999. Avid este acum proprietarul actual al Pinnacle Systems.

AT&T EPICenter a specificat formatul TGA încă de la început. Primele două carduri ale sale, VDA (adaptor de afișare video) și ICB (placa de captare a imaginii), au fost primele care au folosit formatul, motiv pentru care fișierele de acest tip foloseau extensiile de fișiere .VDA și .ICB. Unele fișiere TARGA s-ar putea termina și cu .VST.

Formatul TARGA poate stoca date de imagine în 8, 15, 16, 24 sau 32 de biți pe pixel. Dacă 32, 24 de biți sunt RGB, iar celălalt 8 este pentru un canal alfa.

Un fișier TGA poate fi brut și necomprimat sau poate utiliza o compresie RLE fără pierderi. Această compresie este excelentă pentru imagini precum pictogramele și desenele liniare, deoarece nu sunt la fel de complexe ca imaginile fotografice.

Când formatul TARGA a fost lansat pentru prima dată, acesta a fost utilizat doar cu software-ul de vopsire TIPS, care era două programe numite individual ICB-PAINT și TARGA-PAINT. A fost, de asemenea, utilizat pentru proiecte legate de imobiliare online și teleconferințe video.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Unele formate de fișiere folosesc extensii de fișiere care împărtășesc unele dintre aceleași litere sau arată foarte asemănător. Cu toate acestea, doar pentru că două sau mai multe formate de fișiere au extensii de fișiere similare nu înseamnă că fișierele în sine sunt înrudite și se pot deschide cu aceleași programe.

Dacă fișierul dvs. nu se deschide cu niciuna dintre sugestiile de mai sus, verificați din nou pentru a vă asigura că nu citiți greșit extensia de fișier. S-ar putea să confundați un fișier TGZ sau TGF (Trivial Graph Format) cu un fișier Targa Graphic.

Alte formate de fișiere care utilizează litere similare includ DataFlex Data (TAG), Microsoft Groove Tool Archive (GTA) și TuxGuitar Document (TG).