Fișier DWG (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier .DWG este un fișier AutoCAD Drawing Database. Stochează metadate și desene de imagini vectoriale 2D sau 3D care pot fi utilizate cu programe CAD.

Fișierele DWG sunt compatibile cu o mulțime de programe de desen 3D și CAD, ceea ce face mai ușor transferul desenelor între programe. Cu toate acestea, deoarece există numeroase versiuni ale formatului, unii vizualizatori DWG nu pot deschide fiecare tip de fișier DWG.


Cum se deschide un fișier DWG

Autodesk are un vizualizator de fișiere DWG gratuit pentru Windows numit DWG TrueView. De asemenea, au un vizualizator DWG online gratuit, numit Autodesk Viewer, care va funcționa cu orice sistem de operare.

Desigur, programele complete Autodesk - AutoCAD, Design Review și Fusion 360 - recunosc și fișierele DWG.

Unii alți vizualizatori și editori de fișiere DWG includ ABViewer, CorelCAD, DoubleCAD XT, ArchiCAD, eDrawings Viewer, BricsCAD și DWG DXF Sharp Viewer. Dassault Systemes DraftSight este un alt vizualizator de fișiere DWG pentru Mac, Windows și Linux.


Cum se convertește un fișier DWG

Zamzar poate converti DWG în PDF, JPG, PNG și alte formate de fișiere similare. Deoarece este un convertor DWG online, este mult mai rapid de utilizat decât unul pe care trebuie să îl instalați pe computer. Cu toate acestea, este doar cea mai bună opțiune dacă fișierul nu este prea mare, deoarece ceva cu adevărat mare va dura mult timp pentru încărcare / descărcare.

Alte fișiere DWG pot fi convertite cu vizualizatoarele DWG menționate mai sus. De exemplu, DWG TrueView poate converti DWG în PDF, DWF și DWFX; DraftSight poate converti gratuit fișiere DWG în DXF, DWS și DWT; și DWG DXF Sharp Viewer pot exporta DWG-uri ca SVG-uri.

Formatele de fișiere DWG mai noi nu se pot deschide în versiunile mai vechi ale AutoCAD. Consultați instrucțiunile Autodesk despre salvarea unui fișier DWG într-o versiune anterioară, cum ar fi 2000, 2004, 2007, 2010 sau 2013. Puteți face acest lucru cu programul gratuit DWG TrueView prin intermediul DWG Convert butonul.

Microsoft are instrucțiuni despre utilizarea unui fișier DWG cu Microsoft Visio. Odată ce este deschis în Visio, fișierul DWG poate fi convertit în forme Visio. De asemenea, puteți salva diagrame Visio în formatul DWG.

AutoCAD ar trebui să poată converti fișierul DWG în alte formate precum STL (Stereolitografie), DGN (MicroStation Design) și STEP (Modelul STEP 3D). Cu toate acestea, este posibil să obțineți o conversie mai bună în formatul DGN dacă utilizați software-ul MicroStation pentru a importa fișierul DWG.

TurboCAD acceptă și aceste formate, astfel încât să îl puteți utiliza pentru a salva fișierul DWG în STEP, STP, STL, OBJ, EPS, DXF, PDF, DGN, 3DS, CGM, formate de imagine și alte câteva tipuri de fișiere.


Alte formate AutoCAD

După cum puteți spune de mai sus, există mai multe formate de fișiere CAD diferite care pot conține date 3D sau 2D. Unele dintre ele seamănă foarte mult cu „.DWG”, deci poate fi confuz cum diferă. Cu toate acestea, altele folosesc extensii de fișiere total diferite, dar sunt încă utilizate în cadrul programului AutoCAD.

Fișierele DWF sunt fișiere Autodesk Design Web Format care sunt populare deoarece pot fi date inspectorilor care nu au cunoștințe despre format sau programe CAD. Desenele pot fi văzute și manipulate, dar unele informații pot fi ascunse pentru a preveni confuzia sau furtul.

Unele versiuni ale AutoCAD utilizează fișiere DRF, care înseamnă Discrete Render Format. Fișierele DRF sunt realizate din aplicația VIZ Render care vine la pachet cu unele versiuni mai vechi ale AutoCAD. Deoarece acest format este atât de vechi, deschiderea unuia în AutoCAD vă poate face să îl salvați într-un format mai nou, cum ar fi MAX, pentru a fi utilizat cu Autodesk 3DS MAX.

AutoCAD folosește și extensia de fișier PAT. Acestea sunt fișiere Hatch Pattern, bazate pe vector, cu text simplu, utilizate pentru stocarea datelor de imagine pentru a crea modele și texturi. Fișierele PSF sunt fișiere AutoCAD PostScript Patterns.

Pe lângă completarea tiparelor, AutoCAD folosește fișiere Color Book cu extensia de fișier ACB pentru a stoca o colecție de culori. Acestea sunt folosite pentru vopsirea suprafețelor sau completarea liniilor.

Fișierele text care dețin informații despre scenă create în AutoCAD sunt salvate cu extensia de fișier ASE. Acestea sunt fișiere text simple, astfel încât să fie mai ușor de utilizat de programe similare.

Fișierele de schimb digital de active (DAE) sunt utilizate de AutoCAD și de o serie de alte programe CAD similare pentru a face schimb de materiale între aplicații, cum ar fi imagini, texturi și modele.