Ce este un fișier HTM sau HTML? (Și cum să le deschizi)

Ce să știți

  • Fișierele HTM și HTML sunt fișiere Hypertext Markup Language.
  • Deschideți unul cu orice browser web sau cu un editor de text.
  • Convertiți în PDF, DOCX sau PNG cu FileZigZag.

Acest articol explică ce sunt fișierele HTML / HTM, cum să vizualizați unul sau să editați codul sursă și cum să convertiți unul în diferite formate, cum ar fi DOCX, PDF, JPG etc.


Ce este un fișier HTM sau HTML?

Un fișier HTM sau HTML este un fișier Hypertext Markup Language și este tipul de fișier de pagină web standard pe internet.

Deoarece fișierele HTM sunt fișiere numai text, ele conțin doar text (cum ar fi ceea ce citiți acum), precum și referințe text la alte fișiere externe (cum ar fi imaginea din acest articol).

Fișierele HTM și HTML pot face referință și la alte fișiere, cum ar fi fișiere video, CSS sau JS.

Lifewire / Michela Buttignol


Cum se deschide un fișier HTM sau HTML

Orice browser web, precum Edge, Firefox, Chrome, Opera, Internet Explorer etc., se va deschide și va afișa corect fișiere HTM și HTML. Cu alte cuvinte, deschiderea unuia dintre aceste fișiere într-un browser va „decoda” ceea ce descrie fișierul HTM sau HTML și va afișa corect conținutul.

Există multe programe concepute pentru a facilita editarea și crearea fișierelor HTM / HTML. Unele editoare HTML notabile gratuite includ Eclipse, Komodo Edit și Bluefish. Un alt editor HTM / HTML popular cu multe funcții avansate este Adobe Dreamweaver, deși nu este gratuit. 

Deși nu sunt la fel de bogate în funcții ca un editor HTM dedicat, puteți utiliza doar un simplu program de notepad pentru a face modificări la un fișier HTM sau HTML, cum ar fi Windows Notepad. Cu toate acestea, vă recomandăm să utilizați un editor de text cu mai multe caracteristici care sunt create pentru o sarcină ca aceasta.

Iată un exemplu de pagină HTML foarte simplă vizualizată ca text:

Aici merge titlul

Iată un titlu
Un paragraf poate fi scris aici.

După cum puteți vedea aici, această versiune text a unui fișier HTML este „convertită” într-o pagină web reală (deși eliminată) în momentul în care un browser web redă informațiile.


Cum se convertesc fișiere HTML și HTM

Fișierele HTM sunt structurate într-un anumit mod și au o sintaxă (reguli) foarte specifice pentru ca codul și textul din acesta să fie afișate corect atunci când sunt deschise într-un browser. Din această cauză, convertirea unui fișier HTM sau HTML într-un alt format probabil nu este ceva ce doriți să faceți, deoarece probabil că veți pierde orice funcționalitate pe pagină.

Pe de altă parte, dacă tot ce doriți să faceți este să convertiți un fișier HTM sau HTML într-un alt format pentru vizualizarea ușoară, cum ar fi o imagine sau un PDF, acest lucru ar putea fi inteligent și este foarte realizabil. Aceasta este uneori o opțiune bună decât imprimarea acestuia.

În Chrome, puteți alege Salvare ca PDF din opțiunile de imprimare pentru a converti pagina din fereastră în PDF. De asemenea, pentru Chrome este o extensie numită Full Screen Screen Capture care convertește orice fișier HTM sau HTML deschis din browserul Chrome într-un fișier PNG.

Alte browsere au funcții similare, cum ar fi programul de completare Salvare ca PDF al Firefox.

De asemenea, puteți utiliza un site web dedicat HTM / HTML pentru conversii de fișiere imagine, cum ar fi iWeb2Shot sau Web-capture.

Un convertor gratuit de fișiere poate fi utilizat pentru a converti un fișier HTM sau HTML pe care l-ați salvat pe computer. FileZigZag este un site gratuit de conversie a documentelor care convertește HTM în RTF, EPS, CSV, PDF și multe alte formate.

Este important să vă dați seama că nu puteți converti un fișier HTM / HTML în altceva decât un format de fișier text. De exemplu, un fișier HTML nu poate fi convertit niciodată într-un fișier audio MP3. Poate părea că este posibil dacă încercați să descărcați un MP3 de pe o pagină web, dar acesta nu este calea corectă de parcurs.


HTM vs. HTML

În afară de litera „L”, desigur ...

Răspunsul scurt: nu există.

Răspunsul lung: nu există niciunul ... dar aveți grijă să folosiți doar unul sau altul.

În zilele MS-DOS, extensiile de fișiere erau restricționate la trei caractere. În perioada relativ scurtă de timp în care au fost create pagini web, precum și stăpânirea MS-DOS a universului, HTM a condus, deoarece HTML nu era o opțiune.

Astăzi, paginile care se termină fie în HTM, fie în HTML sunt complet acceptabile. Doar asigurați-vă că, din motive de consecvență, utilizați unul sau altul, nu ambele, pe tot site-ul dvs. web.

În plus, serverul care găzduiește paginile dvs. web poate necesita ca pagina dvs. de index să se termine cu una sau alta extensie de fișier. Cu alte cuvinte, poate fi necesar să utilizați index.html sau index.htm. Dacă nu sunteți sigur, consultați furnizorul de găzduire sau producătorul de software pentru serverul web.


Încă nu vă puteți deschide fișierul?

Fișierele HTML și HTM ar trebui să fie ușor de deschis, deoarece sunt doar fișiere text pe care orice browser web le poate vizualiza. Dacă fișierul dvs. nu se deschide cu niciunul dintre programele sugerate de mai sus, există șanse mari să nu aveți de-a face cu un fișier Hypertext Markup Language.

Unele formate de fișiere utilizează extensii de fișiere care seamănă foarte mult cu HTML / HTM, dar nu sunt de fapt în același format. Un exemplu primordial este extensia de fișier HTMLZ utilizată pentru fișierele eBook HTML Zipped. Există fișiere HTML în fișierul HTMLZ, dar formatul întregului pachet este ZIP, care nu se va deschide într-un browser web sau cu un editor de text.

În acest exemplu, veți avea nevoie de un anumit vizualizator de fișiere HTMLZ, cum ar fi Calibru. Sau, deoarece acest format de fișier este de fapt o arhivă, îl puteți deschide cu un decompresor de fișiere precum 7-Zip, după care puteți deschide orice fișier HTML individual cu un browser web sau cu oricare dintre ceilalți vizualizatori / editori HTML menționați mai sus.

TMLANGUAGE este o altă extensie de fișier care ar putea fi confundată pentru un fișier HTML / HTM. Acestea sunt de fapt fișiere TextMate Language Grammar utilizate de TextMate pentru macOS.