Ce este software-ul beta?

Beta se referă la faza de dezvoltare software între faza alfa și faza candidată de lansare.

Software-ul beta este în general considerat „complet” de către dezvoltator, dar încă nu este pregătit pentru utilizare generală din cauza lipsei de testare „în sălbăticie”. Site-urile, sistemele de operare și programele deopotrivă se spune că sunt adesea în versiune beta la un moment dat în timpul dezvoltării.

Software-ul beta este fie lansat tuturor (numit beta deschis), fie unui grup controlat (numit beta închis) pentru testare.


Scopul software-ului beta

Software-ul beta are un scop principal: testarea performanței și identificarea problemelor, uneori numite erori.

Permiterea testerelor beta să încerce software-ul și să ofere feedback dezvoltatorului este o modalitate excelentă pentru program de a obține o experiență din lumea reală și de a identifica modul în care va funcționa atunci când va ieși din beta.

La fel ca software-ul obișnuit, software-ul beta rulează alături de toate celelalte instrumente pe care le folosește un computer sau dispozitiv, care este adesea întregul punct - testarea compatibilității.

Testerilor beta li se cere de obicei să ofere cât mai mult feedback posibil despre software-ul beta - ce fel de blocări se produc, dacă software-ul beta sau alte părți ale computerului sau dispozitivului lor se comportă ciudat etc.

Feedback-ul de testare beta ar putea include doar erori și alte probleme pe care le experimentează testerii, dar de multe ori este, de asemenea, o șansă pentru dezvoltator să ia sugestii pentru caracteristici și alte idei pentru îmbunătățirea software-ului.

Feedback-ul poate fi dat în mai multe moduri, în funcție de cererea dezvoltatorului sau de software-ul testat. Aceasta ar putea include e-mail, rețele sociale, un instrument de contact încorporat și / sau un forum web.

Un alt motiv obișnuit pentru care cineva poate descărca în mod intenționat ceva care este doar în etapa beta este acela de a previzualiza software-ul mai nou, actualizat. În loc să aștepte versiunea finală, un utilizator (ca tine) ar putea descărca versiunea beta a unui program, de exemplu, pentru a verifica toate noile caracteristici și îmbunătățiri care probabil vor ajunge la versiunea finală.


Siguranța software-ului beta

În general, este sigur să descărcați și să testați software-ul beta, dar asigurați-vă că înțelegeți riscurile pe care le prezintă.

Amintiți-vă că programul sau site-ul web, sau orice altceva în care testați beta, se află în faza beta dintr-un motiv: bug-urile trebuie identificate pentru a putea fi remediate. Acest lucru înseamnă că este mai probabil să găsiți inconsecvențe și sughițuri în software decât ați face-o dacă ar fi în afara versiunii beta.

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că computerul dvs. se poate prăbuși sau că software-ul beta poate provoca o altă problemă neplăcută cu computerul dvs., vă recomandăm să utilizați software-ul într-un mediu virtual izolat. VirtualBox și VMWare sunt două programe care pot face acest lucru sau puteți utiliza software-ul beta pe un computer sau dispozitiv pe care nu îl utilizați în fiecare zi.

Dacă utilizați Windows, ar trebui să luați în considerare și crearea unui punct de restaurare înainte de a încerca software-ul beta, astfel încât să vă puteți restabili computerul la o perioadă anterioară, dacă se întâmplă să corupă fișiere de sistem importante în timp ce îl testați.


Diferența dintre o beta deschisă și o beta închisă

Nu toate software-urile beta sunt disponibile pentru descărcare sau achiziționare ca software obișnuit. Unii dezvoltatori își lansează software-ul în scopul testării în ceea ce se numește beta închis.

Software-ul aflat în versiune beta deschisă, numită și beta publică, este gratuit pentru oricine poate fi descărcat fără o invitație sau o permisiune specială din partea dezvoltatorilor.

Spre deosebire de versiunea beta deschisă, versiunea beta închisă necesită o invitație înainte de a putea accesa software-ul beta. În general, acest lucru funcționează prin solicitarea unei invitații prin intermediul site-ului web al dezvoltatorului. Dacă este acceptat, vi se vor oferi instrucțiuni despre cum să descărcați software-ul.


Devenind tester beta

Nu există un singur loc în care vă înscrieți pentru a fi un tester beta pentru toate tipurile de software. A fi tester beta înseamnă doar că ești cineva care testează software beta.

Link-urile de descărcare către software în versiune beta deschisă se găsesc de obicei alături de versiunile stabile de pe site-ul web al dezvoltatorului sau, eventual, într-o secțiune separată în care se găsesc alte tipuri de descărcări, cum ar fi versiunile portabile și arhivele.

De exemplu, versiunea beta a browserelor web populare precum Mozilla Firefox Quantum, Google Chrome și Opera poate fi descărcată gratuit de pe paginile lor de descărcare respective. Apple oferă și software beta, inclusiv versiuni beta de macOS și iOS. Programul Google Beta Android este similar, dar pentru dispozitivele Android.

Acestea sunt doar câteva exemple, sunt multe, multe altele. Ați fi surprins de câți dezvoltatori își lansează software-ul pentru public în scopuri de testare beta. Ține-ți ochii atenți - vei găsi.

Așa cum am menționat mai sus, informațiile despre descărcările de software beta închise se găsesc, de obicei, pe site-ul web al dezvoltatorului, dar necesită un fel de permisiune înainte de utilizare. Ar trebui să vedeți instrucțiuni despre cum să solicitați permisiunea pe site.

Dacă sunteți în căutarea unei versiuni beta pentru un anumit software, dar nu găsiți linkul de descărcare, trebuie doar să căutați „beta” pe site-ul dezvoltatorului sau pe blogul oficial al acestuia.

O modalitate și mai ușoară de a găsi versiuni beta ale software-ului pe care îl aveți deja pe computer este de a utiliza un software de actualizare gratuit. Aceste instrumente vă vor scana computerul pentru a găsi software depășit, dintre care unele pot identifica ce programe au o opțiune beta și chiar pot instala versiunea beta pentru dvs.


Mai multe informații despre Beta

Termenul beta provine din alfabetul grecesc - alfa este prima literă a alfabetului (și prima etapă a ciclului de lansare al unui software) și beta este a doua literă (și urmează faza alfa).

Faza beta poate dura oriunde de la săptămâni la ani, dar în mod normal se încadrează undeva între ele. Se spune că software-ul care a fost în beta de foarte mult timp se află în beta perpetuă.

Versiunile beta ale site-urilor web și ale programelor software vor avea în mod normal versiunea beta scrisă în imaginea antetului sau în titlul ferestrei principale a programului.

Software-ul plătit poate fi, de asemenea, disponibil pentru testarea beta, dar acestea sunt programate în mod normal într-un mod în care nu mai funcționează după un anumit timp. Acest lucru poate fi configurat în software din momentul descărcării sau poate fi o setare care se activează atunci când utilizați o cheie de produs specifică beta.

S-ar putea să existe multe actualizări ale software-ului beta înainte de a fi gata pentru lansarea finală - zeci, sute ... poate mii. Acest lucru se datorează faptului că din ce în ce mai multe bug-uri sunt găsite și corectate, versiunile mai noi (fără bug-urile anterioare) sunt lansate și testate continuu până când dezvoltatorii sunt suficient de confortabili pentru a o considera o versiune stabilă.